Port de croazieră – Civitavecchia, Lazzio.

Orașul portuar italian, cu denumirea melodioasă de Civitavecchia, prin istoricul formării sale, apare în cea mai profundă antichitate, pe timpul etruscilor. Trasaturile tipice ale orașelor Imperiului Roman, localitatea a început să le dobândească în sec. II î.e.n., când împăratul Traian a ordonat amenajarea unui port maritim convenabil. De atunci, orașul a reușit să se afle sub dominația romanăi, bizantină, pentru a deveni un port independent în 1696, și a nimeri din nou sub dominare, dar de această dată franceză în 1849, să sufere rău de la bombardamentele celui de-al doilea război mondial, apoi să-și revină din toate șocurile și să devină din nou portul principal al Romei și al întregii Italii.

Prin ce este atractivă Chivatavecchia

Primul și, probabil, principalul lucru care atrage hoardele de turiști în Civatavecchia este statutul portuar special al orașului. Într-adevăr, o mare parte din oaspeți sunt pasageri de croazieră. Portul Civitavecchia este un terminal de transport cu adevărat uriaș, care leagă Roma și toată Italia pe mare cu multe orașe din Europa și Africa.

În primul rând, Civitavecchia este un oraș portuar.
În primul rând, Civitavecchia este un oraș portuar.

 

Oportunitățile de transport ale acestui oraș – port sunt utilizate în mod activ de către turiști „pe ambele părți”. Așa, pentru a merge în vacanță în Malta, Sicilia sau Sardinia, este foarte comod să zburați la Aeroportul Roma Fiumicino și de acolo să parcurgeți alți 80 km în port. Pe de altă parte, turiștii care călătoresc în Franța, Spania sau Tunisia au ocazia de a face o excursie pe mare cu o posibilitate foarte comodă de a vedea Roma când se opresc în portul Civitavecchia.

Dar nu trebuie să uităm că acest oraș în sine merită o vizită care are ca scop o vacanță la mare. Aici sunt obiective istorice interesante, plaje excelente și o mulțime de posibilități de distracții variate.

Cum ajung la Civitavecchia

Cel mai „evident” mod de a ajunge la portul Civitavecchia este cel maritim. Cele mai frecvent circulate rute de feriboturi maritime sunt din Porto-Vecchio, Toulon, Palermo, precum și din Barcelona și Tunisia.

Cel mai comod mod de a ajunge la Civitavecchia este maritim
Cel mai comod mod de a ajunge la Civitavecchia este marea

Dar orașul este, de asemenea, ușor accesibil cu autobuzul sau trenul. Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Leonardo da Vinci din Fiumicino. De acolo, mai întâi la Gara Termini și apoi la Civitavecchia, la care circulă trenuri aproape 24 / 24. O varietate întreagă de trenuri pleacă de mai multe ori în fiecare oră – de la trenuri electrice regionale ieftine până la Săgeți Albe – Frecciabianca. Puteți afla programul detaliat și puteți rezerva bilete pentru o dată convenabilă în avans aici.

Dacă călătoriți cu mașina proprie sau închiriată, autostrada E80 vă va duce la Civitavecchia – atât din Roma, cât și din direcția opusă – de la Grossetto. Alternativ, de la Roma, puteți merge pe SS1 – acest drum este liber, dar viteza este limitată, în unele locuri considerabil.

Din Civitavecchia la Roma și înapoi

Altfel stau lucrurile dacă vă aflați în portul Civitavecchia în timpul croazierii și doriți să profitați de ocazia de a vedea Orașul Etern. În acest caz, de asemenea, nu veți avea probleme cu transportul.

De la ora 5 dimineața, încep să plece trenurile directe către Roma, de la gara Civitavecchia. Primul tren cu plecare la ora 5:00 merge la stația Roma Ostiense. Timpul de călătorie este de 43 de minute, biletul costă 11,5 euro (iulie 2018).

Dar acesta este un tren Intercity relativ scump. După numai 5 minute, pleacă un tren regional obișnuit, biletul la care costă de două ori mai ieftin – 5 euro. Timpul de călătorie va fi mai mare – 1 oră 20 minute. Trenul ajunge la gara din Roma – Termini. Din acest moment, trenurile Regionale încep să circule la fiecare 15 minute până seara târziu (ultimul tren pleacă la 22:44).

Clădirea gării orașului Civitavecchia
Clădirea gării orașului Civitavecchia

Puteți reveni pe traseul Roma – Civitavecchia pe exact același traseu chiar până la miezul nopții – la ora 0:11 de la stația Roma Ostiense din Roma pleacă un tren Intercity de noapte. Orarul trenurilor și prețurile actuale ale biletelor pot fi găsite aici.

Cu o zi întreagă la dispoziție și siguranță fermă că în aproape orice moment puteți ajunge rapid la portul Civitavecchia, aveți toate șansele să vedeți dacă nu toate, apoi aproape toate atracțiile principale ale Romei.

Obiective turistice din Civitavecchia

Obiectivele istorice ale orașului Civitavecchia au fost parțial distruse în timpul celui de-al doilea război mondial, însă, în cea mai mare parte, aceste strălucitoare exemple de arhitectură antică au supraviețuit și sunt bine conservate până în prezent. Merită să le privim mai detaliat.

Unul dintre cele mai vechi și mai impresionante obiective turistice din Civitavecchia din nordul orașului – termele Taurine – au ajuns până în prezent sub formă de ruine pitorești.
Unul dintre cele mai vechi și mai impresionante obiective turistice din Civitavecchia din nordul orașului – termele Taurine – au ajuns până în prezent sub formă de ruine pitorești. Acestea sunt mai modeste decât termele Caracalla de la Roma, dar sunt la fel de impresionante.

Terme Taurine - unul dintre cele mai vechi obiective turistice din Civitavecchia
Terme Taurine – unul dintre cele mai vechi obiective turistice din Civitavecchia

Dacă acest „centru spa” nu a fost folosit în scopul propus pentru mai mult de o mie de ani, atunci termele Fikoncella, dimpotrivă, pot satisface și acum pe cei, care doresc să-și îmbunătățească sănătatea la izvoare termale. Temperatura apei din sizvoare variază de la 30 la 60 de grade.

O altă atracție principală a orașului Civitavecchia este cetatea lui Michelangelo. Cetatea maiestuoasă construită în secolul al XVI-lea. A fost construită pe timpul conducerii lui Papa Iulius II, pentru a proteja portul principal al Romei. Majoritatea fortificațiilor au fost proiectate de Donato Bramante, dar partea superioară a turnului Maskio a fost proiectată de Michelangelo Buonarroti. Nu este surprinzător faptul că numele faimosului arhitect a umbrit constructorul principal, iar atracția principală a Civitavecchia este denumită Cetatea lui Michelangelo.

O impresie de neșters lasă fortăreața formidabilă a lui Michelangelo
O impresie de neșters lasă fortăreața formidabilă a lui Michelangelo

De asemenea, merită să vizitați Catedrala Sf. Francisc de Assisi, care este situată între strada Garibaldi și centrul istoric al orașului. Catedrala a fost construită în secolul al XVIII-lea de către călugări franciscani, pe locul unei biserici mici, construite în 1610. Clădirea este făcută într-un amestec interesant de stiluri baroc și neoclasic.

Catedrala Sf. Francisc de Assisi
Catedrala Sf. Francisc de Assisi

Dacă aveți cea mai mică posibilitate – faceți-vă timp să mergeți câțiva kilometri în afara orașului Civitavecchia, urmând Via Aurelia spre Roma și foarte curând veți fi uimit de zidurile impregnabile și maiestuoase al castelului Santa Severa. Acesta este unul dintre cele mai vechi castele din Italia, pe deplin conservate până în prezent. A fost construit pe locul unei vechi fortificații romane, iar prima menționare datează din anul 1068.

Turiștii au acces în curtea interioară a castelului, unde în fiecare weekend în timpul sezonului turistic sunt organizate evenimente culturale interesante. Aici, la câțiva pași de pereții castelului există o plajă de nisip foarte bună.

Castelul Santa Severa este unul dintre cele mai vechi castele din Italia, care a supraviețuit până în zilele noastre complet conservat.
Castelul Santa Severa este unul dintre cele mai vechi castele din Italia, care a supraviețuit până în zilele noastre complet intact.

Muzeul Național de Arheologie din Civitavecchia merită, de asemenea, atenție. Aici sunt colectate artefacte de neprețuit din antichitate, colectate pe teritoriile vechiului port roman, termele Taurine și alte locuri semnificative din apropiere. Unul dintre cele mai interesante exponate ale muzeului este o inscripție memorială, păstrată încă din anul 845, dedicată restaurării orașului după raidurile devastatoare ale Sarazinilor.

Este necesar să evidențiem o expoziție foarte interesantă – o statuie a lui Apollo, probabil din secolul I. Î.C., care a fost descoperită în Santa Marinella în timpul săpăturilor de pe site-ul actualei Villa Simonetti.

Plajă la Civitavecchia

Compoziția plajelor din Civitavecchia are propria sa caracteristică, constând în principal în eterogenitatea acestor plaje. Aici găsiți pietriș, benzi de nisip solid și zone stâncoase.

Dacă sunteți în căutarea unei plaje de nisip sigure, cu o coborâre lentă, va trebui să mergeți la mini stațiunea de plajă Sant’Agostino, aflată la 10 km de portul Civitavecchia, dacă mergeți spre Tarquinia. Plaja de doi kilometri este foarte bine echipată, confortabilă și sigură pentru familiile cu copii. De fapt, acesta este cea mai populară plajă.

Un pic mai aproape de oraș este plaja La Frasca. În majoritate recife, care se întind pe o distanță de 6 km, până aproape de hotarele orașului Civitavecchia. Condițiile de baie pe această plaja sunt mai proaste, însă acesta este un loc minunat pentru scufundări și pescuit. În plus, un pic mai departe de coastă este o pădure minunată de pini cu multe opțiuni pentru camping.

Plaja Pirgo este una dintre putinele plaje amenajate ale orasului.
Plaja Pirgo este una dintre putinele plaje amenajate ale orașului.

Aproape imediat în spatele portului, „jos pe hartă” este plaja Pirgo. A fost amenajată pentru baie destul de recent, dar infrastructura și serviciile se dezvoltă în mod activ. Plaja este din pietriș, și în acest sens este „pentru amatorii de pietriș”. Pe de altă parte, pe plaja Pirgo există un fundal foarte atractiv din punct de vedere estetic – plaja se întinde de-a lungul unui șir serie întreg de clădiri noi, foarte frumoase. În timpul verii, programele fascinante de spectacol sunt adesea aranjate la șantierul naval nou construit.

În cazul în care plajele naturale din Civitavecchia vă par puține, și doriți ceva mai „vesel”, cu siguranta ar trebui să mergeți la parcul acvatic local Aquafelix. Aici veți găsi tobogane, piscine cu valuri și disco pe apă. Animatorii profesioniști lucrează în special pentru petrecerea timpului și divertismentul copiilor. Aici puteți mânca – pe teritoriu există un bar cu gustări și băuturi, fast-food.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *