Cum ajung de la Aeroportul Fiumicino în centrul Romei și la Ciampino

Aeroportul Internațional Leonardo da Vinci Fiumicino Airport (cod IATA – FCO) – este cel mai mare aeroport din Roma, care se află în Fiumicino. Este situat la aproximativ 35 km de capitala Italiei în direcția sud-vest.

În fiecare an, Aeroportul Internațional Fiumicino deservește peste 40 de milioane de pasageri. Acesta este cel mai aglomerat aeroport din Italia, prin aceasta venind fluxul principal de călători care vizitează Roma. El este, de asemenea, un hub pentru transportatorii aerieni naționali italieni AlItalia și Vueling.

Terminalul aeroportului Fiumicino

Fiumicino are 4 piste și este format din patru terminale: T1, T2, T3 și T5. Schema aeroportului puteți vedea aici. Alături de fiecare dintre ele este o diagramă a aeroportului din Roma, precum și indicatoare, care arată calea către alte terminale.

  • Terminalul T1 – deservește zborurile italiene interne, zboruri din interiorul spațiului Schengen, operate de Alitalia. zboruri interne italiene și din interiorul spațiului Schengen operate de KLM, Air France Hop!, Air Europa, Luxair, Compagnie Aérienne Corse Méditerranée S.A.E.M., Etihad Regional Darwin Airlines, Air Berlin, Niki și Air Serbia.
  • Terminalul T2 – deservește zboruri interne italiene, zborurile intra- și din exteriorul spațiului Schengen operate în primul rând de către companiile aeriene low-cost – Ryanair Wizz, Blue Air, Air Moldova, Sun Express și Meridiana.
  • Terminalul T3 – deservește toate companiile aeriene din Rusia (Aeroflot, Rossia, și altele.) și marea majoritate a altor companii aeriene (din interiorul și exteriorul zonei Schengen), unele zboruri intraitaliene.
  • Terminaull T5 – zborurile directe către SUA și Israel, efectuate de companiile aeriene americane și israeliene.

Între terminale circulă autobuzele shuttle. Prima rută circulă între terminalele T1-T2-T3, a doua – între terminalele T3-T5.

Autobuzele între terminale sunt gratuite. Intervalul este la fiecare 15 minute. Dacă ajungeți la Fiumicino de la ora 1 până la ora 4 dimineața, vă rugăm să rețineți că este necesar să solicitați un transfer apasând un buton special la stația de autobuz.

Hoteluri pe teritoriul aeroportului – de diferită clasă și preț pot fi găsite aici.

Cum ajung de la Aeroportul Fiumicino în Roma

Deși aeroportul Fiumicino este situat destul de departe de oraș (35 km), puteți ajunge foarte ușor la Roma. Există mai multe modalități de a ajunge de la aeroport la centrul orașului: cu trenul, cu autobuzul sau cu taxiul.

Cu autobuzul

Aceasta este cea mai economic avantajoasă opțiune. De la aeroportul din Roma până la oraș, puteți lua un autobuz operat de Terravision, Cotral sau SIT. Cea mai ieftină modalitate este de a face o călătorie cu autobuzul Terravision – autobuzele merg la gara Termini. Dacă trebuie să ajungeți direct la Vatican, atunci autobuzul SIT vi se va potrivi mai bine. Călătoria cu autobuzul durează aproximativ 60 – 90 de minute.

Stația de autobuz de la aeroport este situată la nivelul sosiri al Terminalului T3. De la sala de așteptare este necesar să mergeți aproximativ 250 de metri de-a lungul terminalului până la capătul clădirii.

Pentru a ajunge la stația de autobuz din terminalele T1 și T2, trebuie să mergeți mai întâi în direcția terminalului T3, apoi de-a lungul lui – acest lucru vă va lua cam 5-10 minute.

opriri autobuze

Autobuzele Terravision

Autobuzele Terravision sunt cele mai avantajase. Când faceți rezervări online pe site, un bilet într-o singură direcție costă numai 4-5 EUR. (copiii sub 5 ani călătoresc gratuit). Autobuzele pleacă la fiecare 20-30 de minute. Călătoria durează aproximativ 60 de minute.

Este logic să cumpărați biletele online din timp. Există adesea cazuri în care pur și simplu nu există loc pentru bilete, deoarece toate locurile din autobuz pentru următoarea cursă au fost deja cumpărate.

Diagrama arată că stația de autobuz Terravision este situată în partea de sud a gării Termini la adresa: Via Giovanni Giolitti, 38. De la gară, la aeroportul Fiumicino se merge fără opriri, dar după ce ajung la aeroport, merg șa Piazza Alcide De Gasperi al orășelului Fiumicino.

Terravision

Autobuzele Cotral

Durata călătoriei cu compania de autobuze COTRAL va fi de aproximativ 1 oră. La Roma unele autobuze Cotral merg la gara Termini și Tiburtina, iar alte autobuze la stațiile de metrou Cornelia (linia de metrou A) și stația Eur Magliana (metrou linia B). Autobuzele circulă non-stop.

Biletul costă aproximativ 7 Euro. Acesta poate fi cumpărat la bilet la orice stație de autobuz sau online pe site.

Diagramele de mai jos arată locația opririlor: în stânga – prima la gara Termini; pe dreapta – a doua la gara Tiburtina.

Cotral

Pentru cei care pleacă din oraș spre aeroport, bilete pentru autobuzele Cotral sunt vândute în chioșcurile de ziare. Și, deși se mai scrie că biletele le vinde și șoferul de autobuz (cu taxa suplimentara), tot mai multi călători scriu că la șofer nu întotdeauna pot fi cumpărate bilete, de aceea cel mai bine este să aveți grijă de bilete din timp.

Autobuzele SIT

Compania SIT efectueaza transport de 1-2 ori pe oră: de la aeroport de la 08:30 la 00:30, de la stația Termini – de la 05:00 la 20:30. Pe drum, ei fac o oprire în zona Vaticanului, la adresa: Via Crescenzio 2.

SIT

La plecarea de la Roma biletele sunt vândute în autobuz. Aveți posibilitatea să le cumpărați din timp, la chioșcuri sau pe site-ul companiei. Călătoria într-o singură direcție costă 6 euro și este valabil pentru toată ziua. Biletul „tur-retur“ – 11 de euro.

Cu trenul

Aeroportul este conectat la oraș prin două linii de cale ferată de Trenitalia. Trenul „Leonardo Express“ pleacă de la Stazione Aeroporto, stația din aeroport și vă va duce la gara Termini. Călătoria durează aproximativ 30 de minute. Trenul Orte Fara Sabina – Fiumicino merge la principalele gări din Roma – Tiburtina, Ostiense, Trastevere și în suburbii.

tren

Platforme de tren la aeroport sunt ușor de găsit urmând semnele galbene «tren» în aceeași direcție ca și autobuzul. Biletele de tren pot fi achizitionate on-line pe site și în automatele de la intrarea în stația de cale ferată.

indicator tren

Leonardo Express

Între aeroport și gara principală de la Roma – Termini – circulă trenul Leonardo Express. El merge de la stația de la aeroport (Stazione Aeroporto.) Călătoria este de aproximativ 30 de minute, biletul costa 14 euro. Vă rugăm să rețineți, trenul pleacă întotdeauna de pe calea doi, care se află în mijloc.

Orte Fara Sabina – Fiumicino

Trenul Orte Fara Sabina – Fiumicino (FM1), ajunge la stațiile Tiburtina, Trastevere, Ostiense. Pretul biletelor pentru acest tren este de 8 Euro. Dar și durata călătoriei va fi mai lungă – aproximativ o oră. Trenurile circulă la fiecare 15-30 de minute.

Înainte de a urca în tren, nu uitați să validați biletele prin compostere speciale, în caz contrar s-ar putea să fiți amendat pentru călătorie fără bilet.

Cu taxiul

Taxiul este mai bine de a rezerva din timp sau de a folosi contorul. La aeroport, pot exista mai mulți doritori de a face extrabani din turiștii, care au sosit pentru prima dată în Italia. Există o modalitate eficientă de a nu intra în afaceri cu „extratarife”. Una dintre cele mai eficiente alternative este de a rezerva un taxi prin Internet. Găsirea unui taxi la terminalul este destul de reală, însă, în asemenea cazuri, există riscuri de a plăti de 2 ori mai mult comparativ cu tariful real. De aceea este recomandabil să rezervați un taxi online. Confirmarea comenzii va apărea prin e-mail, iar șoferul vă va aștepta la ieșirea din zona de sosire cu un semn pe care va fi indicat numele dvs. De asemenea, șoferul vă poate ajuta cu bagajele, iar costul total va fi plătit numai după ce ajungeți la locul pe l-ați solicitat, când ați rezervat taxiul.

Cu mașină închiriată

Dacă vă place să conduceți o mașină și intenționați să călătoriți mult prin Roma și prin Italia, este logic să închiriați o mașină, mai ales că o puteți face chiar la aeroport. Mergeți la site-ul unui operator de încredere, alegeți mașina și ea vă va aștepta în parcare. De fapt, este foarte ușor să închiriați o mașină la aeroport. Puteți face asta chiar la aeroport. Dacă ați rezervat o mașină din timp, înregistrarea tuturor documentelor și primirea autoturismului vă va lua aproximativ 30 de minute – este foarte comod.
Vă rugăm să rețineți că, cu cât mai devreme vă decideți să rezervați o mașină, cu atât mai multe opțiuni veți avea. Accesați secțiunea de rezervare a mașinilor. De asemenea, puteți comanda opțiuni suplimentare, de exemplu, un navigator sau un scaun pentru copii.

Cum ajung de la Aeroportul Fiumicino la aeroportul Ciampino

Din păcate, comunicare directă între aeroporturi nu există. De la aeroportul Fiumicino la Ciampino se poate ajunge cu autobuzul sau taxiul.
Dacă călătoriți cu transportul public, va trebui să ajungeți în oraș și acolo să faceți un schimb dde autobuze.
Cea mai convenabilă modalitate de a face aceasta este prin intermediul autobuzelor companiei Terravision, deoarece intervalul dintre autobuzele acestei companii este mai mic decât la celelalte. Costul total al unei astfel de călătorii va fi de 8-10 euro.

Autobuzul Terravision de la Ciampino se îndreaptă spre gara Termini, care se află în inima Romei. De la gara Termini până la Aeroportul Fiumicino, puteți ajunge cu autobuzul de la aceeași companie sau cu trenul.

Biletul pentru trenul Termini – Fiumicino costă 8 sau 14 euro, iar autobuzul- 5 euro.

1 Comment

  1. Cum cumpăr un bilet online la Leonardo express

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *