Cartierul Trastevere din Roma

În timpul unei plimbări prin centrul Romei, puteți vedea Roma așa cum ea este reprezentată pe cărți poștale. Orașul însă arată complet diferit în ochii unui rezident nativ care a trăit toată viața în zona Trastevere. Situat pe malul drept al râului Tibru, această parte a capitalei a păstrat trăsăturile fostului oraș: panglici de străzi înguste, mici restaurante, oameni obișnuiți, cufundați în treburile lor.

Istoricul cartierului Trastevere

Pământul, cunoscut acum ca Trastevere, a fost inițial, în antichitate, populat de etrusci. În locul locuitorilor din Etruria au venit sirieni, care au fost înlocuiți de romani. Împăratul Octavian Augustus a denumit dealul de pe malul vestic al Tibrului Janicul (lat. Mons Janiculus). Ulterior, această așezare a devenit parte a Romei sub forma unui cartier separat denumit Transtiberina.

Statutul Trastevere sa schimbat de mai multe ori în timp. Romanii din clasa mijlocie au ales această parte a orașului pentru a locui. În secolul III d.Hr. e. Trastevere se afla în interiorul zidurilor orașului, care separau Marea Romă de suburbia vastă.

De-a lungul Evului Mediu, zona Trastevere a fost reconstruită de mai multe ori și și-a schimbat aspectul. În cele din urmă, această parte a capitalei italiene era acoperită de un labirint complicat de străzi înguste. De-a lungul stradelelor pavate cu piatră (sanpietrini), au apărut clădiri joase. De atunci, clădirile de teracotă acoperite cu iederă verde închisă sunt considerate a fi semnul distinctiv al cartierului.

Atracții turistice

Istoria bogată, plină de evenimente, a lăsat amprenta sa în apariția cartierului Trastevere. Templele și clădirile religioase, aparținând reprezentanților diferitelor religii, arhitectura neobișnuită și cultura-crează atmosfera deosebită a cartierului.

Bazilica San Crisogono

O plimbare prin Trastevere ar trebui să includă principalele frumuseți ale zonei. Trecând pe bulevardul Trastevere (viale di Trastevere), puteți admira bazilica San Crisogono, dedicată mucenicului creștin timpuriu Crisogon Aquiley.

Clădirea originală, datată din secolul al 5-lea d.Hr., nu există acum. A fost complet înlocuită de o clădire construită în secolul al XII-lea sub patronajul Cardinalului Giovanni da Crema. În templu și până în ziua de azi există multe mostre ale decorului din acea vreme. Decorarea mozaicului de podea în stil cosmatesko completează bine decorul baroc care a apărut în secolul al XVI-lea.

Abisul cu modele aurite, realizat după schițele lui Gian Lorenzo Bernini, a dat o eleganță deosebită interiorului bazilicii. În această parte a bazilicii sunt îngropate moaștele sfântului patron. Fragmente ale frescelor din secolul al XII-lea se păstrează pe pereți, precum și o serie întreagă de parcele despre viața sfântului martir Chrysogon. Tavanul este decorat cu decor negru și auriu în stilul cașon. În centru există o copie a tabloului „Saint Krizogono in Glory” de Guercino.

Adresa bazilicii: Trastevere, Piazza Sonnino, 44.

Biserica Santa Maria in Trastevere

Biserica crestina timpurie, care înfrumusețează centrul cartierului, Santa Maria in Trastevere a apărut în secolul III dCr. Istoricii consideră acest templu cel mai vechi din Roma. Patrona bisericii este Sfânta Maria. Versiunea modernă a templului, creată de Papa Inocențiu al II-lea în secolul al XII-lea, a supraviețuit până în prezent.

Coloanele și arcurile înalte amintesc vizitatorilor de arhitectura romană. Construcția templului în stilul său are și multe referințe la vremurile vechi. Turnul clopotniță, care se înalță pe Santa Maria în Trastevere, a fost construit în secolul al XII-lea, de aceea are un aspect mai modern.

Decorația interioara a bazilicii impresioneaza prin o combinatie neobișnuita de cultură antică și medievală. Nava centrală a templului este încadrată între coloane ionice înalte. Cu toate acestea, vizitatorii sunt mai atrași de decorarea mozaică luminată a domului, creată în 1140. Pe fundal de aur este reprezentată Maria, care alăptează pe copilul Isus. Mozaicul central este completat prin imagini din viața Fecioarei, pictate de Pietro Cavallini.

Mențiune specială merită decorul tavanului templului. Panouri din lemn în formă de cruci și stele decorează Santa Maria in Trastevere din secolul al XVI-lea. Maestru priceput Domenichino a creat un plafon demn care ar putea înfrumuseța și palatul papal.

Pe harta Romei biserica se află la: Piazza di Santa Maria in Trastevere.

Bazilica Santa Cecilia in Trastevere

În secolul V d.Hr. a fost construit în Trastevere Basilica, dedicată Sfintei Cecilia (Cecilia a Roma). Printre credincioșii circulă o legendă că templul a fost construit în locul unde a fost casa Ceciliei. Sfânta mucenică este patroană recunoscută al muzicii bisericești. Structura romanică antică a fost modificată semnificativ în secolul IX. Șapte sute de ani mai tărziu, biserica Santa Cecilia in Trastevere a fost complet remodelată.

Grație eforturilor arhitectului baroc Ferdinando Fuga, templul a obținut o curte interioară cu o fântână arteziană. Fațada elegantă a clădirii este decorată cu coloane, iar deasupra intrării se află stema familiei lui Francesco Acquaviva d’Aragona. Cardinalul a fost foarte implicat în renovarea vechii biserici Santa Cecilia din Trastevere.

Relicvele păstrate în templu includ: „Judecata de Apoi” de Kovallini, un baldachin în presbiter, realizat de Arnolfo di Cambio. În mormântul lui Santa Cecilia din Trastevere sunt păstrate moaștele sfintei. În fața altarului este o statuie de marmură albă „Sfânta Cecilia „de Stefano Maderno. Arhitectul a încorporat cu îndemânare în piatră imaginea tragică a unei fete. Tavanul templului arată „Coronamentul Sf. Cecilia” de Sebastiano Conca.

Admirați comorile templului Santa Cecilia din Trastevere, vizitându-l la: Roma, Trastevere, Piazza Santa Cecilia, 22.

Site-ul oficial: www.benedettinesantacecilia.it

Muzeul Romei din Trastevere (Museo di Roma in Trastevere)

Construcție portocalie pe două etaje, situată pe piața St. Egidia (Piazza Sant’Egidio) nu se deosebește de clădirile tipice ale cartierului, cu excepția faptului că găzduiește Muzeul Romei. Până în secolul al XVII-lea, clădirea medievală era la dispoziția călugărilor din Carmelite. După ce ordinul și-a pierdut puterea, clădirea a fost preluată de oraș.

După un secol și o restaurare semnificativă, un muzeu dedicat vieții romanilor din secolele XVIII-XIX a apărut în Trastevere. Această perioadă a fost destul de dificilă pentru Italia, trecerea de la puterea papală la unificarea țării. Cea mai fiabilă modalitate de a învăța despre viața oamenilor obișnuiți sunt scenele din „Pereții romani”. Manechinele, îmbrăcate în stilul secolelor trecute, prezintă diferite episoade tipice ale vieții capitalei acelor vremuri.

Creatorii muzeului au fost inspirați de lucrările pictorului Ettore Roesler Franz. Artistul a capturat viața cartierelor sărace ale Romei în secolul al XIX-lea. Picturile sale s-au axat în jurul negustorilor și distribuitorilor de vinuri, muzicienilor de stradă și spălătorilor, a vieții cotidiene și a sărbătorilor. Pe lângă lucrările lui Franz, muzeul conține sculpturi, printuri, picturi și fotografii.

Adresa Muzeului Romei din Trastevere: Roma, Piazza Sant’Egidio 1 / b.

Site-ul oficial: www.museodiromaintrastevere.it

Plimbare prin Trastever

Farmecul deosebit al cartierului este dat de restaurante confortabile, taverne, trattorii, pizzerii, magazine de suveniruri și muzicieni de stradă. Este foarte plăcut să găsiți această minune ciudată în timpul unei plimbări de-a lungul Trastevere. Piețele mici, dotate cu fântâni arteziene, se transformă adesea într-o scenă pentru artiștii de stradă și trecătorii relaxați. Descoperiți acest colț distinct al Romei – este o adevărată aventură pentru oaspeții capitalei.

Pe teritoriul Trastevere, există un arc triumfal numit Porta Settimiana. Această curiozitate marchează locul pe unde a trecut vechiul zid care înconjura Roma. De asemenea, turiștii pot ajunge la Galleria Corsini, plină de picturi ale maeștrilor italieni, europeni și flamanzi. Sau puteți vizita Academia Națională din Lincei (Accademia dei Lincei).

Gradina botanică

Puteți lua o pauză de la agitația orașului în Grădina Botanică (Orto Botanico), situată pe teritoriul vechii Villa Corsini. În secolul al XVII-lea, Christine, regina Suediei (Cristina di Svezia), a locuit aici, iar în 1883 vila a devenit proprietatea statului italian unificat. De atunci, o grădină extinsă, de 12 hectare, este deschisă vizitatorilor. Mergeți de-a lungul dealului Janicul, bucurați-vă de frumusețea peisajelor și a mirosului de ierburi. Este un lux accesibil pentru fiecare oaspete al Trastevere.

Adresa grădinii: Via di Villa Corsini, Largo Cristina di Svezia, Roma.

Site-ul web: https://web.uniroma1.it/ortobotanico/

Legende

Romanii, predispuși la romantism au o deosebită dragoste pentru legende frumoase și povestiri misterioase. Una dintre ele este asociată cu numele celui mai mare artist renascentist, Raffaello Santi. În lucrările maestrului se poate găsi o imagine feminină, care se repetă. Tânărul artist a lucrat la proiectarea Vilei Farnesina în Trastevere. Și anume aici a văzut o fată, pe o stradă din cartier, care la uimit prin frumusețea sa.

Anume de atunci, capodoperele lui Rafael prezintă chipul frumoasei Margarita Lucia, fiica unui brutar. Și casa de pe strada Sf. Dorothea (via di S. Dorotea), în care a trăit frumoasa, este marcată pritr-o placă. Cum a fost totul în realitate, nu știe sigur nimeni. Însă puteți merge în aceleași locuri ca faimoșii italieni, sorbind încet frumusețea fiecărui colțișor.

Viata de noapte

Faceți-vă timp să ajungeți la Trastevere seara. Numeroase restaurante oferă oaspeților miel, carne de vită, paste, varietăți de leguminoase, legume și ficat, pizza, mâncăruri de pește, fructe de mare, deserturi neobișnuite și înghețată. Toate cele de mai sus atrag călătorii cu aromele lor uluitoare și priveliștile apetisante!

Cele mai interesante restaurante pentru oaspeții orașului vor fi restaurantele și barurile în imediata apropiere a pieței Sf. Maria. Noaptea, centrul orașului Trastevere este colorat cu semne și felinare, iar muzica plăcută se aude de la fiecare geam. Pe vizitatori îi așteaptă o bucătărie excelentă, o selecție largă de vinuri și divertisment. Satisfăcându-vă senzațiile gustative, vă puteți bucura de priveliștea Romei de noapte și de reflecția stelelor în apele Tibrului.

Cum ajung acolo?

Pentru a ajunge la Trastevere, puteți folosi linia de autobuz „H” – direct de la gara centrală Termini sau tramvaiul numărul 8 – pleacă de la Piazza Venezia. Imediat ce treceți de Tibru, ieșiți la stația Belli.

Cei care doresc să ajungă la Trastevere pe jos vor fi interesați de următoarele opțiuni:

  • De la Circo Massimo, treceți pe la Gura Adevărului (Bocca della Verità) și traversați podul Ponte Fabricio care trece peste Tiber pe insula Tiberă (Isola Tiberina). Această mică bucată de teren este situată în apropiere de Trastevere și merită toată atenția turiștilor. Făcând un mic cerc pe Tiberina, ajungeți la locul cu pricină.
  • Dacă seara dvs. a început într-unul din restaurantele din Campo de ‘Fiori, mergeți în direcția Podului Ponte Sisto, pe care veți trece la Piața Trilussa (Piazza Trilussa) – acesta este un loc clasic de întâlnire a romanilor tineri înainte de aventurile de noapte din barurile din Trastevere.

Gara Trastevere (Stazione di Roma Trastevere)

Roma Trastevere este o gară mare, care leagă capitala de comune. Aceasta este situată la aproximativ 2 kilometri de vechea parte a orașului Trastevere. Nu departe de stație, duminica, se poate găsi faimoasa piață Porta Portese.

Cele mai populare destinații ale acestei stații sunt: Roma-Viterbo, Roma-Pisa și Roma-Fiumicino. Ultima legătură este deosebit de interesantă pentru călătorii aerieni, deoarece acolo se află aeroportul internațional Fiumicino. Timpul de călătorie la aeroport este de aproximativ 30 de minute, iar biletul costă 8 euro.

Gara Trastevere este situată în Piazza Flavio Biondo. Puteți ajunge la acesta cu tramvaiul 8, de-a lungul Prospect Trastevere, care merge direct în Piazza Flavio Biondo.

Stații de autobuz în apropiere:

  • Orti Di Cesare: 780th de la Piàzza Venezia și 170 de la Termini
  • Gianicolense-Trastevere: H de la Termini, 3 de la stația de metrou Piramide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *