Viză Rusia pentru cetățenii români

Rusia este o țară extrem de interesantă din punct de vedere turistic – începând cu muzeele naționale, în care se gasesc o mulțime de capodopere de artă de valoare mondială, terminând cu metroul Moscovei sau al St. Peterburgului – o capodoperă de fabricație socialist de pe timpuri staliniste.

Din păcate, pentru cetățenii români, ca și pentru cetățenii UE, este nevoie de viză pentru a vizita Rusia. Atunci când zicem viză ne gândim la cozi interminabile de la consulat, o groază de acte și taxe exagerate. Ei bine, nu este chiar atât de complicat să obții o viză pentru Rusia. Mai mult, cam toate se pot face de la calculatorul de acasă (sau de la muncă:) – începând de la obținerea unei invitații terminând cu programarea la ambasadă, pentru depunerea actelor. Dar, să le luăm pe rând.

Acte necesare pentru viza tiristică rusească

 • Pasaport. Valabil minim 6 luni de la data IESIRII din Rusia. În pașaport trebuie să fie cel puțin două pagini libere (e nevoie de loc pentru viză). La depunere veți mai avea nevoie de o copie simplă a primei pagini din pașaport.
 • Formular pentru viză – se completează pe site (visa.kdmid.ru) se printează și se semnează. Vedeți desenul de mai jos, pentru ca site-ul este în rusă și poate dura până înțelegi de unde schimbi limba pe engleză. Limba română nu există în acea listă de opțiuni. Voi reveni mai jos asupra procesului de completare.
 • Fotografie color 3.5х4.5 cm pe findal deschis, ideal – alb. Condiții pentru foto sunt obișnuite în asemenea cazuri – fără ochelari fumurii, șăpci sau alte elememte care fac dificilă identificarea persoanei.
 • Confirmare de primire a turistului de catre organizatia rusa care desfasoara activitati turistice, ale carei date sunt Inregistrate In Registrul Federal Unic al operatorilor turistici. Altfel zis – invitația. Se obține ușor, fiind multe companii cu prezență online, care se ocupă de asta. Invitația trebuie să fie pentru toată durata vizei pentru care aplicați. Despre obținut – vezi mai jos.
 • Asigurarea medicală cu valoare minimă de 30 000 de euro valabilă pe perioada aflării în Rusia. Eu am făcut-o online. Am ales o companie rusească – dacă tot dau bani pe ea, să mă pot folosi, în caz de necesitate – este mai simplu să iei legătura cu o companie rusească în Rusia decât o companie din alt stat.
 • 41 de dolari americani. Aceasta este taxa de procesare pentru viza turistică. Se poate plăti pe loc, la consulat.
 • Nu se cere pe site-ul ambasadei, dar dă bine – confirmarea rezervării biletelor de avion și a hotelului/hotelelor.

Algoritmul aplicării pentru viza rusească

Eu am făcut în felul următor:

 • Am rezervat hotelurile pe Booking.com. Am ales hotelurile cu posibilitatea anulării gratis, că doar nu oi vrea să rămân fără bani dacă nu obțin viza. O parte din hoteluri se oferă să-ți facă invitația, dar am hotărât să merg pe altă cale, unde voi controla eu tot procesul. (Oricum, hotelurile sunt un fel de intermediari, care apelează la alte sitee-uri.)
 • Am obținut invitația de pe http://ivisaonline.com/. Ca să fie clar, din punctul meu de vedere această invitație nu este altceva decât o formalitate birocratică, care a dat naștere la mai multe firme, care au ca principala activitate eliberarea acestor invitații. Pe net se găsesc foarte multe oferte de invitații cu diverse prețuri – începând cu 15 euro și până la infinit (am văzut un site cu 70 de euro, dar promiteau că o fac timp de 24 de ore). Eu am mers pe categoria de mijloc spre ieftin, plătind aproximativ 20 de euro. A mers.
 • Asigurarea medicală am făcut-o pe acest site: se specializează în asigurări medicale pentru străini, ei fiind o companie rusească. Alegerea companiei a fost dictată de prezența ei pe piața rusească și de serviciile oferite, că doar nu oi vrea să stau lat în hotel cu diaree sau să plătesc o grază de bani la vre-un spital fără șansa de a-i recupera. 12 euro pentru 10 zile pare un preț mai mult decât rezonabil. Polița de asigurare – printată și anexată la dosar.
Lista serviciilor accesibile – până și alergiile sunt pe lista
 • Am completat formularul pentru viză de pe visa.kdmid.ru, având deja datele necesare completării Cea ce este important – nu facem pauze mai mari de 20 de minute – va trebui să reluăm procesul de aplicare și salvăm codul de identificare – dacă vom avea nevoie să schimbăm ceva în acest formular, codul ne va permite accesul pentru editarea datelor.
Codul de identificare se găsește aici
 • Am printat formularul și am lipit fotografia printată din timp (se cere să nu fie mai veche de 6 luni, dar cred că merge și una mai veche, dacă arăt la fel).
 • Taxa consulară de 41 de dolari trebuie să o aveți pregătită din timp. Din ce am văzut la alții, dolarii trebuie să fie mai noi de 1996. Nu stiu dacă ar merge cu dolari din 1896 (băncile americane declară valabil orice dolar emis vreodată), nu am încercat. Am rigat fata de la schimb valutar să-mi dea dolarii de după 1996. S-a uitat ciudat, dar așa a făcut. Taxa se plătește pe loc, la consulat.
 • Având toate actele necesare, ne programăm pentru depunerea actelor pentru viză AICI. De obicei primul slot liber este la câteva zile distanță. Programul de depunere a actelor este luni, marți, joi și vineri intre orele 9.00 si 12.00.

În ziua depunerii

Mergem conform orei programate la București, str. Tuberozelor, nr. 4, sector 1, unde în aproximativ 15 minute depunem actele, plătim taxa de 41 de dolari și aflăm ziua în care ne întoarcem. Durata procesării dosarului este de 4-20 de zile. Deci, este mai bine să vă rezervați cam 3 săptămâni pentru aceasta, cu toate că majoritatea celor ce au obținut viza, au luat-o după 4-5 zile lucrătoare. Există posibilitatea de a depune actele în regim de urgență, însă prețul se va dubla – 82 de dolari americani. În regim de urgență, decizia de acordare a vizei se va lua în 1-3 zile. Nu cunosc vre-un caz să fie refuzată viza unei persoane care a depus toate actele corect completate.

Se mai poate aplica pentru viza rusească și prin intermediul celor de la VFS Global, în str. Calea Dorobantilor, nr. 56. Însă VFS percepe o taxă de procesare al actelor, 25 de euro. Nu-mi pare mult, dar îmi pare inutil. Dacă tot pot depune singur, fără mari eforturi și pierdere de timp, de aș plăti pe cineva?

Ridicarea pașaportului cu viză

Ridicarea pașaportului se face tot la consulat, în aceleași zile, doar că în interval orar de 12.00 – 12.30.

Plimbări păcute prin Moskova și St. Peterburg să aveți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *