Odihnă radioactivă: Cum faci o excursie la Chernobîl și Pripyat

Adunarea grupului, câteva ore petrecute în autobuz, un tur de vizitare, o fotografie pe fundalul principalelor obiective turistice, prânzul într-un loc autentic, un magnet pentru frigiderul de acasă și drumul înapoi, spre civilizație. Totul este exact ca într-o excursie obișnuită, diferenț este în dosimetrul purtat și respectarea a câteva reguli simple. Acum, mai mulți operatori ucraineni se ocupă de tururi în zona de excludere de la Cernobâl și zilnic trimit acolo autobuze cu amatorii de excursii neobișnuite. După lansarea serialului despre accidentul de la centrala nucleară, cererea s-a dublat. Să veddem cum funcționează excursia în unul dintre cele mai neobișnuite locuri pentru turism – centrala nucleară de la Chernobil și orașul – fantomă Pripyat.

Cum ajungi la o excursie prin Cernobil și Pripyat?

Acum este destul de simplu să mergi oficial în zonă: pentru aceasta, nu mai este nevoie de documente permisive special semnate de sefii de partid și nici foarte scump nu este. Este suficient să contactezi una din companiile de turism, care sunt ușor de găsit pe net, achiți călătoria și voila, ai dozimetru în mâină și centrala ucleară în față.

OK, trebuie să ajungi la Kiev, capitala Ucrainei, pentru care am găsit zboruri cu preț de la 87$ aici.

Rezervarea unei excursii la data dorită se poate face pe getyourguide.com – băieții petrec o excursie cu adevărat interesantă însă nu respectă întotdeauna regulile de aflare în zonă. Conform regulilor, nu se poate intra în clădiri, nu te apropii de case, nu poți merge în anumite locuri, etc, însă fără aceasta totul arată ca o plimbare prin parc. Tot internetul zice că este sigur, se merge prin locuri verificate și dacă există cel mai mic pericol de prăbușire a clădirii, nimeni nu te va duce acolo. Tind să cred că este adevărat.

Când este mai bine de vizitat centrala nucleară?

Cel mai bine este să mergi în zona centralei este cam la mijlocul toamnei, deoarece frunzișul de pe copaci nu mai este atât de des și se deschide o priveliște mai bună. Iar în anii de lipsă a omului în zonă, au crescut foarte mulți copaci acolo. În plus este, cred, mai mult atmosferic, în special pentru fanii jocului STALKER.

Ce e de luat în excursie

În primul rând, trebuie să vă aprovizionați cu apă într-un recipient închis de plastic.

Puteți lua mâncare cu dvs., dar trebuie să fie ceva bine ambalat pe care îl puteți mânca imediat, de exemplu, ciocolată. Conservele sunt, de asemenea, o variantă, dar nu sunt comode la mâncare, deoarece trebuie să o faceți din mers.

Alcoolul este interzis.

Cuțitele sunt un subiect separat, în general nu pot fi luate, dar dacă este vorba despre un cuțit mic de buzunar, pentru conserve, atunci nu vă faceți griji.

Ei bine, despre arme și droguri, cred că nu prea are sens să zic – sunt strict interzise!

Reguli simple de siguranță

În primul rând, ar trebui să fiți bine îmbrăcați, adică bocanci, haine cu brațele și picioarele acoperite. Este întotdeauna posibil să te accidentezi sau să prinzi o căpușă.

Așezatul jos este interzis și există o explicație logică. Există o mulțime de locuri murdare radioactiv peste tot în Pripyat, precum și în împrejurimi, și dacă pe hainele sau încălțămintea se găsesc particule radioactive în timpul controlului dosimetric, atunci plecați acasă dezbrăcat. Nu glumesc, am găsit astfel de cazuri pe net.

În zonă este interzis fumatul și aprinderea focului, fiind riscul mare de incendii. Pe lângă foc și fum se ridică în atmosferă, o cantitate imensă de praf radioactiv.

În Pripyat este strict interzisă intrarea în clădiri (fără permisiunea conductorului), existând o serie de motive pentru aceasta.

Structura poate fi avariată, se poate prăbuși. (Au fost mai multe decese din cauza asta)

Camera poate fi murdară, luați o doză și pleacați, iar, acasă fără haine.

Puteți fi rănit de un cui ruginit, radioactiv, o experiență nu tocmai râvnită de cineva.

Este interzis să mergeți departe de grup. Nu uitați că Zona este un teritoriu sălbatic, unde există multe animale sălbatice. Sunt sigur că nimeni nu ar dori să continue turul cu lupi sau cu un urs.

O călătorie într-un astfel de loc este foarte interesantă. Și dacă urmați regulile de securitate, este absolut sigură!

Călătoria prin zona de excudere de la Cernobil

Pornirea este de la locul specificat de compania care organizează excursia. Locația este livrată prin internet și se ajunge ușor acolo, fiind alese locații la care se ajunge ușor din practic orice parte al orașului. De aici urci în autobuz și mergi cam 2 ore, majoritatea companiilor demonstrând pe drum un film despre Cernobyl în limbile rusă sau engleză.

Când ajungeți în zonă, sunteți întâmpinat de punctul de control „Dityatki”. Pe acolo se trece controlul și se înregistrează pașapoartele. De aici începe zona de excludere de 30 de kilometri.

Punctul de control „Dityatki”

Aici mai puteți lua o gustare, bea o cafea și cumpăra suveniruri, pe partea exterioară sunt o mulțime de tarabe. Dacă sunteți fumător, vă sfătuiesc să fumați pentru câteva ore, deoarece fumatul este interzis în zona de excludere (cu excepția câtorva locuri) din cauza pericolului de incendii. Incendiile din zonă sunt o problemă separată, sunt mult mai periculoase acolo decât oriunde altundeva. Pe lângă foc, se ridică în aer o cantitate imensă de praf radioactiv, așa că într-adevăr nu se merită de fumat.

Chernobylul

După înregistrare, mergeți la Chernobyl (a nu se confunda cu Pripyat). Acum satul este foarte curat, adică are un nivel scăzut de radiații – 0,18 µSv / h (norma este de 0,2 µSv/h) și oamenii locuiesc acolo. Practic este vorba despre personalul tehnic și poliția. Nu există nimic deosebit de interesant acolo, un sat obișnuit.

Radarul Duga-1

Următoarea oprire este radarul Duga-1. Un loc incredibil de interesant. Fascinant prin dimensiunea sa, pe care fotografiile nu o pot reda în adevărata grandoare. Fundalul radioactiv de lângă antenă și pe teritoriul fostei unități militare se află în limite normale. Doar în unele locuri poate ajunge la 0,3 – 0,5 µSv / h.

Radarul Duga-1

Blocul 4 al Centralei nucleare de la Cernobâl

Acum, reactorul este acoperit cu un nou sarcofag sigur, care ar trebui să țină 100 de ani.

Fundalul radioactiv din apropierea sarcofagului este cam de 1,6 µSv / h.

Acum, unitatea de alimentare nu arată la fel ca acum un an. Acum totul arată destul de bine și relativ sigur. În aer, fundalul radiației este în mediu de 1,6 mkzvt / h la un normal de 0,2 mkvt / h. Desigur, aceasta este o cifră alarmantă, dar pentru comparație, la momentul accidentului în același loc, doza de radiație ajungea la 500-1000 µSv / h

La 50 de metri de reactor se află câteva zeci de panouri solare. Acum se pregătește un proiect menit să transforme Pripyat într-o mare centrală solară.

Reactorul 4 al Centralei nucleare de la Cernobâl

După ce vizitați reactoarele, mergeți la cantina, care este situată la aproximativ 1 km de reactor, poate chiar mai puțin. Înainte de a intra în sala de mese, pe lângă spălarea mâinilor, va trebui să treceți un control dozimetric obligatoriu la un cadru special.

Cadru de control al radiațiilor

Pentru a se face măsurările, trebuie să intrați în cadru, să stați în lateral și să puneți palmele pe plase speciale (chiar sub becul verde), așteptați un clic și dacă se aprinde lumina verde (ca în fotografie) atunci sunteți curat și puteți merge să mâncați. Nu știu ce se întâmplă în caz contrar…

Mâncarea, deși simplă, dar, zice lumea, foarte gustoasă.

După prânz, 15 minute pentru o pauză de fumat și mergeți mai departe, spre Pripyat.

Pe drum spre Pripyat veți trece printr-o locație foarte interesantă, dar foarte periculoasă, aceasta este pădurea roșcată. Pădurea roșcată rămâne în continuare unul dintre cele mai poluate locuri din întreaga zonă de excludere de la Cernobâl. Acest lucru se datorează faptului că în timpul exploziei de la Centrala Nucleară de la Cernobîl vântul a suflat exact spre pădure. Toată vegetația a murit în decurs de 30 de minute. Iar unii mai spun că în noaptea de după explozie, unii copaci luminau. Ulterior, pădurea a fost defrișată și îngropată cu bulldozere la adâncime de aproximativ 1 metru.

Pe drum, vă veți opri la celebra stelă de la intrarea în orașul Pripyat.

Dacă stai cu fața spre stelă, în stânga vei vedea un semn de poluare prin radiații și o țeavă care iese din pământ. Aceasta înseamnă că aici a fost îngropat gunoiul radioactiv, astfel de locuri în vecinătatea orașului Pripyat sunt aproximativ trei sute, deosebit de multe în pădurea roșcată.

Acum Pripyat seamănă mai mult cu o pădure. După cum am scris mai sus, este indicat să vizitezi acest oraș părăsit la mijlocul toamnei, din cauza frunzelor din copaci nu poți vedea mai nimic.

În oraș, nivelul de radiații în aer este radical diferit în funcție de locație. Undeva sunt 2-3 µSv / h, iar în altele – 200 µSv / h și mai mult.

Pe unele dintre site-uri am citit cândva că Pripyat este curățat de radiații și se poate locui acolo. Cred că este o prostie. Există o mulțime de locuri murdare (în sens radioactiv) în oraș, iar unele puncte sunt de-a dreptul îngrozitoare.

De fapt, vizionarea unui oraș în care au trăit odată zeci de mii de oameni este destul de îngrozitoare. Ideea că toată lumea, la un moment dat, și-a părăsit casa te zguduie puternic, cuvintele nu sunt suficiente.

Dar totuși, dacă decideți să vizitați acest loc, nu veți regreta nici un minut.

Următoarea fotografie arată un fotoliu ginecologic vechi, care se află lângă spital, la care au fost aduși primii lichidatori.

Dosimetrul, lângă acel fotoliu, indică aproximativ 95 µSv / h. Există zvonuri conform cărora lucrurile și echipamentele lichidatorilor au fost aruncate în subsolul acestui spital, iar nivelul de radiații și astăzi este de aproximativ 1 milion µSv / h. A te afla în acest loc nu este periculos, este fatal. Nu știu cât de adevărate sunt aceste informații, dar bineînțeles că nu le vom verifica.

Apartamentele din blocurile orașului sunt practic goale. Unele au reviste, cărți și jucării vechi. Altele au chiar și rămășițele de mobilier. Din păcate, orașul nu a putut evita jafurile.

Această roată este practic simbolul orașului Pripyat. Nu a fost niciodată lansată. Deschiderea acestei atracții a fost planificată pentru 1 mai 1986. Explozia însă a avut loc cu patru zile mai devreme, pe 26 aprilie a aceluiași an.

Acest graffiti este denumit umbra de la Cernobîl, există mai multe dintre acestea în Pripyat. Pot fi găsite ușor pe Google.

Bazinul care a apărut în scena finală a serialului TV rusesc „Cernobâl – zonă de înstrăinare”, precum și în jocul „Call of Duty”.

Cam atât. Urmează întparcerea la Kiev și două controale dozimetrice ale oamenilor, unul al transportului.

Acestea au fost informațiile găsite de mine, pe care am încercat să le sistematizez și să-mi fac un plan. Dacă veți profita de informațiile de aici – va invit să vă împărtășiți experiența.

Pictures credit: wikipedia, pikabu.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *