Transportul public din Berlin – trasee, tipuri de bilete și prețuri.

Plimbările prin Berlin sunt minunate, însă orașul este prea mare pentru a-l cunoaște deplasându-ne pe jos. Din fericire, transportul public în Berlin este foarte divers, convenabil și punctual!

Dacă scopul principal al călătoriei este vizitarea obiectivelor turistice, atunci este rezonabil să procurați un card turistic de tip Berlin City Card. Este un fel de „card de călătorie”, care face posibilă călătoria în zonele ABC cu orice mijloc de transport din Berlin și/sau utilizarea autobuzului special Hop on Hop off către principalele atracții ale capitalei germane și/sau vizitarea gratuită a diferitor atracții, muzee și tururi gratuit și fără cozi la casa de bilete (o listă a cardurilor croite pentru toate necesitățile poate fi găsită aici).

Tipuri bilete în Berlin, valabilitate și zonele tarifare

Transportul public din Berlin este reprezentat de metro (U-Bahn), tren electric orașenesc (S-Bahn), autobuze, autobuze de noapte și tramvaiele.

Orașul este împărțit în 3 zone tarifare: A, B și C. Este logic ca zona A să acopere zonele centrale ale orașului, zona B – zone mai îndepărtate și C – suburbiile (este important faptul că Aeroportul Schonefeld este amplasat în zona C, iar Tegel – în zona B). Pentru comoditate, puteți achiziționa un bilet combinat, valabil în două sau trei zone.

Zonele tarifare din Berlin

Există mai multe tipuri de bilet în Berlin:

  • Bilet pentru călătorii scurte: puteți călători până la 3 stații cu metroul sau trenul, sau până la 6 stații cu autobuzul sau tramvaiul. Un astfel de bilet costă 1,70 € pentru un adult și 1,30 € pentru un copil de 6-14 ani. Pentru mai multe călătorii scurte, puteți achiziționa direct 4 astfel de bilete la 5,60 € pentru un adult și la 4,40 € pentru un copil.
  • Bilet unic: un astfel de bilet este valabil 2 ore din momentul validării. În această perioadă, puteți efectua un număr nelimitat de schimbări pentru orice tip de transport. Dar deplasarea în sens invers este interzisă. Un bilet pentru zonele AB costă 2,80 € (1,70 €), pentru BC – 3,10 € (2,20 €), pentru ABC – 3,40 € (2,50 €).
  • Bilet de zi: cu un astfel de bilet, puteți efectua un număr nelimitat de schimbări cu orice tip de transport public în timpul zilei indicate pe bilet până la 3 a.m. a doua zi. Costul pentru zonele AB este de 7 € (4,70 €), pentru BC – 7,40 € (5,10 €), pentru ABC – 7,70 € (5,30 €).
  • Există, de asemenea, un bilet de grup pentru o zi: opțiunea cea mai convenabilă pentru familii sau grupuri de până la 5 persoane. Costul pentru zonele AB este 19.90 €, pentru BC – 20.60 €, pentru ABC – 20.80 €.
  • Bilet săptămânal: va fi convenabil pentru cei care planifică o mulțime de călătorii timp de 7 zile. Costul pentru zonele AB este de 30 €, pentru BC – 31,40 €, pentru ABC – 37,50 €. Bilete pentru 7 zile pentru copii nu există.

Biletele sunt cel mai comod de cumpărat la automatele de la stațiile de autobuz, iar biletul de autobuz poate fi achiziționat și de la șoferul de autobuz. La intrarea în metrou sau alt mijloc de transport, biletul trebuie validat.

Aparatul de bilete din Berlin

Toate variantele de bilete și prețurile acuale ale acestora le puteți vedea aici.

Metroul din Berlin (U-Bahn)

Metroul din Berlin are o vechime de peste o sută de ani, în această perioadă metroul a crescut la 10 linii și are peste 170 de stații. În pofida vârstei sale considerabile, metroul din Berlin este considerat unul dintre cele mai moderne de pe continent! Astfel, în vagoane există posibilitatea de a încărca telefonul și de a folosi Wi-Fi.

Citiți mai multe despre metroul din Berlin în acest articol.

Harta metroului S + U-Bahn Berlin cu zone
Schema metroului și trenului din Berlin

Trenurile orașenești din Berlin (S-Bahn)

Prima linie S-Bahn a fost deschisă în Berlin în anii 1930, iar acum această rețea are 15 linii.

Spre deosebire de U-Bahn, o cale ferată subterană, S-Bahn folosește linii feroviare convenționale. Cu trenul, este convenabil să ajungeți în suburbiile Berlinului sau la aeroport.

S-Bahn Berlin

Aflați din articolul nostru cum să ajungeți de la aeroporturile Tegel și Schonefeld din Berlin în centrul său.

Tramvaie

Rețeaua de tramvaie acoperă mai ales partea de est a orașului. Există două tipuri de tramvaie în Berlin: MetroTram (rutele sunt marcate cu litera M) și Straßenbahn-urile obișnuite (rutel sunt marcate doar prin numere). Spre deosebire de tramvaie obișnuite, MetroTram circulă 24/7.

MetroTram are 9 trasee (circulă la fiecare 10 minute în timpul zilei și la fiecare 30 de minute noaptea), iar Straßenbahn – 15. Puteți vedea programul pentru fiecare rută aici.

Harta rutelor cu tramvaiul Berlin
Schema rutelor tramvaielor

Autobuze

Toate stațiile de autobuz sunt marcate prin litera H și au un program de circulație a autobuzelor în acest loc.

Există mai multe tipuri de autobuze: regulate, Metrobus, expres și nocturne.

Autobuzele obișnuite sunt numerotate de la 100 la 399 și circulă în oraș. Cea mai populară rută este 100. Aceasta traversează atracțiile majore, printre care Alexanderplatz și Grădina Zoologică.

Metrobusul este marcat cu litera M și circulă non stop.

Trenurile Express sunt marcate cu litera X și conectează practic centrul și suburbiile, inclusiv aeroporturile. Aceste rute au mai puține stații.

Autobuzele de noapte înlocuiesc cele mai populare itinerarii ale autobuzelor obișnuite sau a metroului și sunt marcate cu litera N.

Vizualizați orarele de circulație și rutele autobuzelor aici.

De asemenea, în Berlin, puteți utiliza autobuzul turistic special, care vă va duce la cele mai importante obiective turistice ale orașului.

Transportul fluvial

În Berlin există, de asemenea, transport fluvial. De regulă, acesta practic nu este folosit de turiști. Dar dacă este necesar, puteți vedea programul și rutele aici.

Transportul public noaptea

U-Bahn și S-Bahn de luni până vineri au program de până la 1:00 sau 1:30 (în funcție de linie). Apoi, acestea sunt înlocuite de autobuzele de noapte, care sunt marcate prin litera N. Autobuzele N1, N2, N3, N5, N6, N7, N8 și N9 repetă aproape complet rutele U-Bahn.

Transport nocturn la Alexanderplatz

Cele mai populare rute de autobuz în timpul zilei sunt de asemenea dublate noaptea. MetroTram-ul merge toată noaptea, însă după 00:30 cu un interval de 30 de minute.

S-Bahn și U-Bahn, precum și autobuzele de noapte și MetroTram, circulă toată noaptea în nopțile de vineri pe sâmbătă și de sâmbătă pe duminică, precum și în nopți înainde de zile libere legale.

Taxi

Taxiurle fac parte și ele din sistemul de transport din Berlin. Li se permite chiar să circule pe benzile speciale destinate autobuzelor.

Este interzisă fixarea prețului în oraș, așa că șoferul trebuie să utilizeze contorul. De asemenea, șoferul trebuie să aleagă cea mai scurtă rută (cu excepția cazului în care a fost convenită o altă rută). Fumatul într-un taxi este interzis atât pentru pasageri, cât și pentru șofer.

Există mai multe companii mari din oraș, însă prețurilee pentru taxi sunt aceleași pentru toate companiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *