Catacombele Romei: unde se află, cum ajung, ce văd

Catacombele Romei sunt vechi labirinturi subterane-necropole în care păgânii și creștinii timpurii și-au îngropat morții. Orașele morților pot spune mult despre cei vii, pentru că practic nu au fost influențate din afară timp de secole, în timp ce orașul celor vii (Roma) a fost reconstruit în mod repetat și și-a schimbat mult aspectul.

În vecinătatea Romei există peste 60 de catacombe, dar în acest articol vom vorbi despre cele mai lungi și mai semnificative – cele care sunt pe Calea Appiană, construite în era precreștină. Catacombele vă vor prezenta perioada timpurie a creștinismului (secolele II-V d.Hr.) și vă vor transporta în vremea primilor papi, începând cu Apostolul Petru, când această religie abia începea să câștige mințile și inimile și își forma propriul limbaj artistic.

Ce puteți vedea în catacombe / De ce merită să vizitați catacombele Romei

Nișe dreptunghiulare (loculi) în care au fost păstrate rămășițele majorității celor plecați

Când în secolul al V-lea. Î.C., chiar în epoca precreștină, a fost introdusă interdicția de înmormântare în Roma, a apărut o tradiție de a îngropa morții în afara orașului. Nobilimea romană și-a construit morminte magnifice – mausolee și columbarii (depozite de urne cu cenușă), care astăzi pot fi văzute, de exemplu, pe Via Appia.

Restul, care nu-și puteau permite un mormânt separat la suprafață, s-au dus în lumea subterană. Există o ipoteză precum că pentru înmormântări au fost utilizate tuneluri, peșteri și cariere din care a fost extras tuful moale (travertin). Din el au fost construite clădirile romane, cum ar fi, de exemplu, Colosseumul. Este destul de simbolic că această piatră i-a urmărit pe romani atât în timpul vieții, cât și după moarte.

Începând din secolul al II-lea d.Hr., primii creștini au început să-și îngroape morții, inclusiv mucenicii și sfinții, care au fost persecutați și executați prin ordinul împăraților păgâni, în catacombe. Așadar, în apropiere de Roma, au crescut orașe subterane întregi – necropole, unde atât creștinii cât și pagânii au găsit pace veșnică, în total aproximativ 500.000 de oameni.

Pe coridoarele catacombelor, de-a lungul pereților tunelurilor ramificate și înguste, au fost scobite nișe dreptunghiulare, în mai multe niveluri (loculi – literalmente „locuri”), unde au fost depozitate rămășițele celor mai mulți morți (atât păgâni cât și creștini). Rămășițele sfinților și martirilor primeau un mormânt separat, cu o gaură în vârf și un arc jos, de obicei decorat cu fresce și simboluri creștine.

Arcosoliu este un arc jos în perete, sub care erau așezate în mormânt resturile defunctului, cel mai adesea sfinților și mucenicilor, iar piatra de mormânt era folosită ca altar în timpul liturghiei (credit imagine AFP)

O vizită la catacombe vă va permite să atingeți originile Romei creștine moderne și ale Vaticanului – centrul lumii catolice și să aflați mai multe despre istoria creștinismului. În catacombe, primele slujbe erau efectuate pe mormintele mucenicilor (tradiția creștină a liturghiei la moaștele sfinților provine de aici), iar pereții și tavanele tunelurilor erau decorate cu fresce.

Desenele păgâne se află alături de fresce, care ilustrează scene din Biblie și desene cu simboluri creștine timpurii caracteristice – un pește, un miel, un porumbel cu o ramură de măslin în cioc, o ancoră, crizism (o monogramă a numelui lui Hristos, care constă din două litere grecești, chi și ro) . Astfel, în catacombe puteți vedea unele dintre primele dovezi ale unei înțelegeri artistice a imaginii lui Isus Hristos și a tuturor doctrinelor creștine.

Cubicule (literalmente „liniște”) sunt camere mici situate pe laturile pasajelor principale. În cubicule se gasesc mormintele mai multor persoane, de multe ori acestea au servit ca cripte familiale

Primii creștini au fost persecutați de statul roman ca infractori ai mjestății (majestatis rei), apostati de la zeități ale statului (sacrilegi), adepți ai magiei interzise (magi malefici), duhovnici ai religiei ilegale. Cu toate acestea, pentru creștini, iar aceasta nu coincide cu opinia frecvent expusă, catacombele nu au servit drept refugiu în timpul persecuției, cel puțin nu pentru o lungă perioadă de timp, întrucât în tunelurile din subteran exista foarte puțin spațiu și aer. Autoritățile romane știau de existența înmormântărilor, dar nu le-au atins, deoarece aceste zone, indiferent de reprezentările religioase ale morților, erau considerate protejate și inviolabile.

În orice caz, catacombele erau folosite de creștinii timpurii nu numai pentru înmormântare (mulți creștini doreau să fie înmormântați lângă mucenici și sfinți), ci și pentru închinare și rugăciuni într-o perioadă, în care creștinismul era interzis de împărați păgâni.

În secolul al V-lea, înmormântările din catacombe au încetat, însă din această perioadă au câștigat popularitate în rândul pelerinilor care doreau să se roage la mormintele mucenicilor și a sfinților creștini.

Catacombele Romei de pe Via Appia

Via Appia Antica

Calea Appia (Via Appia Antica) este unul dintre cele 7 drumuri principale care lega capitala imperiului cu portul maritim al Brundisei (Brindisi de astăzi), situat pe „călcâiul” „cizmei” Apenine. Astăzi, acest drum te va conduce către un parc unic, unde practic nu există turiști, dar este foarte aglomerat la sfârșit de săptămână – romanilor le place să se relaxeze aici: să facă picnic, să joace mingea sau doar să stea la soare. Apropo, scene din filme precum „Viața dulce”, „Mama Roma”, „Marea frumusețe” și serialul de televiziune „Roma” au fost filmate în acest parc.

De-a lungul Căii Appiene se află mausolee și columbarii ale nobilimii romane, precum și cele mai extinse catacombe ale Romei, cu fresce și picturi unice pe pereți și tavane. Cele mai interesante și cunoscute pe scară largă catacombe, care sunt deschise vizitatorilor pe Calea Appiană sunt: catacombele Sf. Callisto (San Callisto), catacombele Sf. Sebastian (San Sebastiano), catacombele Sf. Domitilla (Santa Domitilla). Vizitele la catacombe sunt efectuate ca parte a grupurilor organizate. Ghidul, de regulă, este un preot sau un călugăr, care cunoaște bine istoria și înțelege simbolismul acestor necropole creștine subterane.

Catacombele Sf. Callisto, catacombele Sf. Domitilla și catacombele Sf. Sebastian sunt aproape una de cealaltă, așa că există posibilitatea de a le vizita odata. Planificați-vă cu grijă ziua folosind informațiile despre orarul de acces în catacombe, dacă doriți să vizitați toate cele trei atracții într-o singură călătorie.

Cum ajungeți la catacombele de pe Via Appia cu mijloacele de transport în comun?

Autobuzele ROMA ATAC:

  • 660 din stația de metrou Colli Albani (linia roșie A)
  • Nr. 118 din stația de metrou Colosseo sau stația de metrou Circo Massimo (linia albastră B)
  • Nr. 218 din stația de metrou San Giovanni (linia roșie A)

Catacombele Sf. Callixt (San Callisto)

Catacombele din San Callisto sunt cele mai populare în rândul turiștilor (și, prin urmare, cele mai aglomerate), dar și de cel mai mare interes. De asemenea, sunt considerate cele mai vechi și mai lungi (peste 20 km, 4 niveluri, care se extind până la 20 de metri adâncime). Aici sunt rămășițele a 16 papi, precum și a peste 50 de mucenici creștini. Aceste catacombe și-au primit numele în onoarea diaconului și, ulterior, Papei Callist, care în secolul al III-lea Î.C. semnificativ le-a extins și îmbunătățit.

Necropola subterană include mai multe zone importante formate din cripte și cubicule. Cripta papei este cea mai importantă și venerată criptă a cimitirului, denumită „Micul Vatican”, deoarece aici există mormintele oficiale a nouă papi și, posibil, a opt demnitari înalți ai Bisericii Romane din secolul III.

În cripta Sf. Cecilia, ocrotitoarea muzicii bisericești, care a murit mucenic – rămășițele au fost păstrate câteva secole, până în 821, când au fost transferate la biserica din Trastevere, construită în onoarea ei.

Statuia Sfintei Cecilia – o copie a celebrei lucrări realizate de Stefano Maderno în 1599

Alături de cripta papei se află cubicculele de sacrament – 5 camere mici care servesc ca criptă de familie. Sunt valoroase pentru frescele lor de la începutul secolului al III-lea, care prezintă simboluri creștine timpurii și scene ale sacramentului Botezului și Euharistiei.

Cubicule

Adresa: Via Appia Antica 110/126

Orele de funcționare: 9.00 – 12.00, 14.00 – 17.00. Închis miercuri, 25 decembrie, 1 ianuarie, duminică de Paște.

Cost: adulți – 8 €, copii între 7 și 15 ani – 5 €, gratuit pentru copii sub 6 ani. Prețul include vizită cu un ghid.

Site oficial

Catacombele Sf. Sebastian

Catacombele sfântului Sebastian

Aceste catacombe poartă numele Sfântului Sebastian, un legionar roman care a mărturisit creștinismul și a suferit martiriul. Romanii nu foloseau cuvântul „catacombe” în sens modern, cimitirele și înmormântările lor erau numite „cimiterii” (mormânt). Mormântul Sfântului Sebastian se afla într-un loc numit ad catacumbas, ceea ce înseamnă „lângă adâncituri (gropi)” – din cauza minelor pentru extragerea tufului (travertinului), care a fost folosit pentru a construi clădiri romane. De atunci, a apărut obiceiul să numim catacombe locurile pentru înhumări subterane.

La intrarea în catacombe, s-a păstrat o cameră numită triclia. Mulți savanți cred că aici au fost adăpostite temporar rămășițele apostolilor Petru și Pavel, care pot fi evidențiate prin simboluri și inscripții dedicate celor mai venerați sfinți din catolicism. Tot în aceste catacombe se află și cripta Sf. Sebastian, unde moaștele sale erau plasate înainte de a fi transferate la biserică. Cripta a fost restaurată, pe partea coloanei antice se află un bust al St. Sebastian, executat de Bernini.

Adresa: Via Appia Antica, 136

Orele de deschidere: 10:00 – 17:00. Închis duminică, 25 decembrie și 1 ianuarie.

Cost: adulți – 8 €, copii între 7 și 15 ani – 5 euro, gratuit pentru copiii sub 6 ani. Prețul include o vizită cu un ghid.

Site oficial

Catacombele Sf. Domitilla

Catacombele Sfintei Domitile

Catacombele Sf. Domicilele sunt unele dintre cele mai mari din Roma și sunt destul de bine conservate. Lungimea lor este de 17 km, au 4 niveluri și 150.000 de înmormântări care datează din secolele II-V Î.C. Catacombele sunt situate sub Bazilica Romană a Sfinților Nereu și Achilleos, la locul înmormântării familiale a lui Flavius (dinastia imperială romană, la care a început construcția Coliseului, numit și Amfiteatrul Flavian).

Conform uneia dintre versiunile existente, locul aparținea Domicillei, nepoata împăratului Vespasian și soției consulului Titus Flavius Clemens. La ordinul împăratului Domician, în timpul căruia au început persecuțiile pe scară largă ale creștinilor, Titus Flavius a fost executat, iar Domicilla a fost exilată pe o insulă îndepărtată. Acuzația oficială a era că au fost pedepsiți pentru „ateism” – se crede că cuplul a practicat iudaismul sau s-a convertit la creștinism, abandonând cultul dominant al zeilor romani din imperiu și îndumnezeirea împăratului. Într-un fel sau altul, Domitilla, care a permis înmormântarea creștinilor în galeriile ei, a fost canonizată de bisericile ortodoxe catolice și grecești.

Cel mai mare interes în aceste catacombe ale Sf. Domitilla îl reprezintă frescele – primele încercări de a-l înfățișa pe Isus, apostolii și scenele din Biblie, care au dat un impuls dezvoltării gândirii artistice creștine. Unul dintre cele mai neprețuite desene este Iisus în imaginea Bunului Păstor cu un miel pe umeri, care ilustrează cuvintele din Evanghelia după Ioan „Eu sunt bunul păstor”.

În 2014, imaginile din catacombele Sf. Domitilla, ascunse parțial sub un strat de murdărie, mucegai și depozite de carbonat de calciu, au fost curățate de un grup de restauratori folosind un laser, și noi secțiuni necunoscute de fresce antice au fost scoase la lumină. De exemplu, se găsește o ilustrare a poveștii cum Isus a hrănit cinci mii de oameni cu cinci pâini și doi pești. De asemenea, se găsește o imagine a unui brutar cu o măsură pentru cereale și o serie de fresce care arată modul în care cerealele sunt livrate din Egipt în portul maritim al Romei Ostia (așa-numita „cameră a brutarilor”).

„Camera brutarilor.” Inscripție Bosio lăsată de Antonio Bosio, care a descoperit catacombele în secolul al XVI-lea și le-a studiat 36 de ani

Vizitatorii pot vedea, de asemenea, exponatele unui mic muzeu, care prezintă statui, părți ale sarcofagilor și alte artefacte din morminte.

Adresa: Via delle Sette Chiese, 280/282

Orele de deschidere: 9:00 – 12:00; 14:00 – 17:00. Închis marți, 25 decembrie, 1 ianuarie

Cost: adulți – 8 €, copii între 6 și 15 ani – 5 euro, gratuit pentru copii sub 6 ani. Prețul include o vizită cu un ghid.

Autobuzele ROMA ATAC nr. 714, 716, 160, 670, 30 (hartă)

Site oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *