Fotografii din timpul construcției statuei lui Cristos din Lisabona

Statuia lui Cristos (Cristo Rei) din Lisabona – cum ajung, cât costă, ce văd?

Istoria construcției statuii lui Cristos din Lisabona

Această poveste a început în 1921, când se apropia centenarul independenței naționale a Braziliei. Așa a luat naștere ideea că, la Rio de Janeiro (orașul, care pe atunci era capitala), este necesar să se construiască monumentul lui Cristos Mântuitorul. Banii pentru construcție au fost strânși destul de repede. Monumentul a fost construit timp de 9 ani, pe 12 octombrie 1931 a avut loc deschiderea oficială al acestuia.

După câțiva ani, în 1934, patriarhul din Lisabona, Manuel Gonçalves Seregeira a ajuns la Rio. Statuia lui Cristos Mântuitorul era vizibilă din tot orașul.

Aparent, ideea că fosta colonie are un astfel de monument l-a marcat pe patriarh. Portugalia trebuie să dea un răspuns brazilienilor. Cu ideea profund implantată în suflet, accesta s-a întors la Lisabona.

Patriarhul a avut nevoie să solicite sprijinul tuturor episcopilor din Portugalia. Ei au acceptat această idee cu entuziasm.

În contextul evenimentelor europene de atunci, construcția statuii lui Cristos de la Lisabona prinde un sens nou. La un congres al episcopilor din Fatima din 20 februarie 1940, s-a făcut un jurământ: dacă Portugalia nu va fi afectată de război, atunci va fi înalțată statuia lui Isus.

Zis și făcut, Portugalia a luat o poziție neutră. În ciuda acestui lucru, strângerea de bani pentru construcția statuei a fost destul de grea. Până în 1941, s-au strâns fonduri doar pentru achiziționarea de teren pe un deal deasupra râului Tejo.

După încheierea războiului, la 18 ianuarie 1946, Patriarhia a anunțat oficial că statuia trebuie înalțată. Din acest moment începe o companie activă numită „Piedras Pequeninas”, care în traducere înseamnă „Pietricele Mici

Fotografii din timpul construcției statuei lui Cristos din Lisabona
Fotografii din timpul construcției statuei lui Cristos din Lisabona

Prima piatră la temelie a fost pusă pe 18 decembrie 1949, construcția a fost finalizată 10 ani mai târziu. La deschiderea oficială din 17 mai 1959 s-au adunat peste 300 de mii de oameni, inclusiv patriarhul de la Rio de Janeiro.

Care este diferența dintre statuile lui Cristos din Lisabona și Rio de Janeiro?

Mulți cred că statuia lui Cristos Regele de la Lisabona este o mică copie a monumentului brazilian. Aceasta este o greșeală. Diferența de înălțime a statuilor este de numai 2 metri. Monumentul memorial de la Lisabona a fost edificat de arhitectul portughez Francisco Franco.

Câteva diferențe mai interesante:

 • înălțimea Statuii lui Isus din Lisabona este de 28 de metri, iar din Brazilia – de 30m;
 • întinderea mâinilor de pe statui este aceeași – 28 de metri;
 • capul monumentului din Lisabona măsoară 4,05 metri, dar statuia braziliană s-a lăsat mai prejos – 3,75 metri;
 • înălțimea piedestalului din Lisabona este de 82 de metri, din acest motiv statuia poate fi văzută din diferite unghiuri ale capitalei Portugaliei.

Descrierea statuii lui Cristos din Lisabona

Pe teritoriul adiacent monumentului se poate intra gratuit, însă urcarea până la statuie este cu plată.

În interiorul piedestalului există un lift care urcă la un magazin de suveniruri, de la care, pe scări, se poate urca pe o punte de observare.

Magazin de suveniruri
Scara pentru puntea de observare

De aici se deschid  vederi uimitoare asupra Lisabonei, Podului 25 aprilie și Almada. Dacă sunteți înarmați cu binoclul, puteți vedea (pe vreme bună) chiar și Palatul Național Pena din Sintra.

Vedere asupra Lisabonei de pe statuia Cristo Rei
Vedere asupra Almadei și a râului Tejo

Există, de asemenea, mai multe monumente pe teritoriu adiacent – crucea orizontală a Cruz Alta, statuia Fericitei Fecioare

statuia Fericitei Fecioare
Statuia Fericitei Fecioare de pe teritoriu

În plus, parcul are o cafenea și o zonă de picnic.

Teritoriul adiacent văzut de sus

O plimbare cu feribotul poate fi o alternativă bugetară la unei excursii pe apă. Puteți ajunge la statuie pe jos, plimbându-vă prin vechea Almada sau cu autobuzul.

Adresă, ore de funcționare, preț bilet

 • Almada – Alto do Pragal, Avenida Cristo Rey
 • Lat .: 38.6786369 Long .: -9.1713581
 • Ore de funcționare: Zilnic – 9: 30-18: 00
 • Prețul biletelor: 5,00 € pentru a urca la statuie, poate fi cumpărat pe loc sau poate fi parte al unei excursii.

Cum ajungi la statuia lui Cristos.

 • Cu autobuzul: 101 [TST] de la Cacilhas
 • Pe jos: 35-40 minute (3 km) de la Cacilhas
 • Cu feribotul: de la Cais do Sodré la Cacilhas (mai departe cu autobuzul sau pe jos)
 • Cu mașina: Traversăm podul 25 aprilie și mergem pe rampa spre Almada Centro. Continuăm pe Av. Bento Gonçalves până la destinație. Urmați indicatoarele pentru Cristo Rei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *