Turnul Belem (Torre de Belem) – ce este, cum ajung, program, bilete

Imaginea turnului Torre de Belem, înconjurată de romantismul marin, de mult timp reprezintă un simbol al Lisabonei.

Turnul Belem a fost planificat a fi o parte a liniei defensive de la Cascais de către regele Juan al II-lea (anii 80 ai secolului XV), care, în timpul domniei sale, a continuat cu entuziasm activitatea lui Enrique Navigatorul și a visat să deschidă ruta maritimă în India.

În timpul domniei sale, Barthelameo Dias a înconjurat Capul Bunei Speranțe. Însă să realizeze planul construirii unei fortărețe care să protejeze gura râului Tejo a fost nevoit deja vărul lui Juan al II-lea – regele Manuel I.

Nu se cunoaște data exactă a începerii construcției turnului Belem, acesta a fost construit în perioada 1514 – 1520 de către arhitectul Francisco de Arruda, care s-a inspirat din Mănăstirea Jeronimos din apropiere.

Turelele Sentinel cu cupole cu nervuri, balcoane modelate și o terasă în formă deschisă creează senzația de tort – acesta este stilul arhitectural al Manuelinei cu amestecuri de cultură maură. Un astfel de amestec neobișnuit de stiluri nu este întâmplător, arhitectul Arruda a proiectat imobile pe terenurile cucerite de portughezi în Maroc.

Decorația magnifică a fațadei ascunde interioarele ascetice goale.

O poveste interesantă s-a întâmplat în timpul construcției Turnului Belem. În 1514, ca prezent a sultanului indian din Gujarat, regele Portugaliei, Manuel I, a primit un imens rinocer de 2 tone greutate.

Animalul ciudat a fost plasat pentru prima dată la palatul Ribeira. Manuel a auzit de undeva că elefanții și rinocerii sunt dușmani jurați. De aici s-a născut ideea de a aranja o „bătălie a titanilor”. Un public jubilant s-a adunat pentru spectacol, insă elefantul s-a speriat de zgomot și a rămas într-un colț. Bătălia nu a avut loc.

Zvonul despre un rinocer neobișnuit s-a răspândit în toată Europa. Manuel I a decis să trimită animalul în calitate de cadou papei, într-un guler de catifea de smarald brodat cu trandafiri aurii. Cu toate acestea, rinocerului nu i-a fost sortit să mai calce pe uscat vreodată. Lângă coasta Genovei, nava a fost prinsă de o furtună și s-a scufundat. Bestia a rămas pentru totdeauna în istoria Lisabonei – figura unui rinocer servește ca suport pentru unul dintre turelele de colț ale Torre de Belem.

Figura rinocerului

După cum arată istoria, turnul de veghe Belem nu a reușit întotdeauna să își îndeplinească îndatoririle: în 1580, aici se afla garnizoana spaniolă, care a înființat o închisoare în beciurile turnului, iar în 1808 au fost dislocate trupele lui Napoleon.

De-a lungul istoriei sale, turnul de veghe din Belem a reușit să fie vama, telegraf și chiar far. Astăzi, în pereții în care au fost adăpostiți odată soldați și butoiuri cu pulbere, se află un muzeu.

A intra sau nu, rămâne la latitudinea ta. Interioarele sunt foarte modeste, sau mai degrabă vă așteaptă săli goale. Cea mai elegantă fațadă a clădirii este îndreptată spre râul Tagus (Tejo). Pe terasa inferioară deschisă se află o statuie remarcabilă a Maicii Domnului, care părea să-i binecuvânteze pe marinari. Aici se creează senzația că ești la bordul navei.

Statuia Maicii Domnului pe terasa Turnului Belem

Pe peretele turnului se află stema lui Manuel I, deasupra pereților dințați ale fortărețelor se află scuturi cu cruci ale Ordinului lui Hristos.

Pe o scară în spirală foarte îngustă și abruptă, puteți urca, mergând alternativ în diferite camere. Această călătorie poate fi întârziată din cauza semafoarelor, care determină ordinea circulației. Este destul de dificil pentru doi adulți treacă unul de celălalt pe această scară extrem de îngustă.

Prin urmare, dacă decideți să mergeți, atunci calculați-vă timpul, turnul se închide devreme. Nu cu mult timp în urmă a avut loc un incident curios. Un turist a rămas închis în turn. Și ca o prințesă de poveste, își aștepta salvatorul într-o mașină de pompieri.

Majoritatea oamenilor se înviorează în sala Guvernatorului (Governador), unde există un semn care spune că, dacă scoți capul din turelă, vei vedea faimosul rinocer. Deși la ziua de astăzi este mai mult o piatră fără formă.

Și la final, puteți urca pe acoperișul turnului și lua o pauză, admirând priveliștile râului … Apoi așteptați semaforul verde la scări pentru a părăsi turnul.

Terasa turnul Belem

Adresă, ore de funcționare, cum ajung, preț bilet

  • Adresă: Lisboa- Avenida Brasília; Lat.: 38.6915962 Long.: -9.2159451
  • Program: Marți-duminică 10:00-17:30, luni – închis
  • Cu trenul: De la Lisabona cu trenul din stația Cais do Sodré sau de la Cascais până la stația Belém, apoi 20 min. pe jos.
  • Cu tramvaiul: 15E până la stația Pedrouços, apoi 6 min. pe jos
Casa de bilete Torre Belem

Preț bilet:

  • 6,00 € bilet normal
  • 3,00 € peste 65 de ani
  • * gratuit – copii sub 12 ani (inclusiv)
  • Intrare gratuită cu Lisboa Card

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *