Stephansdom – reperul iconic al Vienei

Catedrala Sf. Ștefan (Stephansdom)este reperul iconic al Vienei. Acesta fascinează prin arhitectura gotică și decorațiunile interioare. Și dacă urci la turn, atunci priveliștile ce se deschid sunt pur și simplu magnifice!

Stephansdom
Stephansdom

Un pic de istorie

Simbolul Vienei este Catedrala Sf. Ștefan din Stefansplatz. Templul magnific, unic, cu multe fețe Stephansdom sau Steffl, ca și catedrală, a fost menționat pentru prima dată în cronicile de la Viena din 1221. A fost construit pe un loc sfânt, unde în prima jumătate a secolului XII a existat deja o biserică parohială.

Bazilica romanică cu trei nave, care poartă numele Sfântului Ștefan (Stephan), a început să se reconstruiască în 1230. Arhitecții au planificat construcția templului în stil romanic târziu și cea mai mare parte a clădirii era deja finalizată când a izbucnit un incendiu. Restaurarea clădirii a început abia la începutul secolului al XIV-lea. Lucrările au fost finalizate în 1340. Templul a fost construit în stil gotic.

Arhitectura templului a rămas gotică, însă trăsăturile structurii s-au schimbat ulterior în timpul multiplelor reconstrucții. Abia în 1523, pe timpul domniei lui Rudolf al IV-lea, Stefansdom a dobândit aspectul care a rămas neschimbat până în zilele noastre.

Turnul de Sud (Südturm), foto camel139bf

Înălțimea turnului de sud al templului este de 136,44 m. Astăzi puteți urca pe acest turn, cele 343 de trepte duc la puntea de observare. Jos rămâne frumoasa Viena și Dunărea albastră strălucind. În partea de sud este vizibil Kalenberg, la est – fertila câmpie panonică.

Turnul de Nord (Nordturm)

Catedrala a fost construită asimetric: turnul de sud s-a dovedit a fi mult mai înalt decât cel de nord. Înălțimea Turnului de Nord este de doar 68,3 m. Structura sa nu a fost finalizată din mai multe motive (s-a prăbușit în timpul construcției). În a doua jumătate a secolului al XVI-lea, turnul a fost încununat cu o cupolă.

Clopotul „Pummerin”, fotografie de Gryffindor

Turnul de nord servește drept clopotniță a catedralei. Clopotul principal de pe clopotnița sa este uriașul Pummerin – un uriaș care cântărește peste 21 de tone, cu un diametru de peste 3 metri. Mai precis, acum turnul este decorat cu Noul Pummerin. Vechiul clopot, turnat în secolul al 17-lea din armele turcești capturate în luptă, a fost spart într-un incendiu la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Fragmentele lui au fost strânse și a fost făcut un nou clopot la fabrica de clopote din St. Florian. Și din nou, vocea lui Pummerin îi adună pe enoriași la Catedrală de sărbătorile majore ale bisericii.

În anii de război, a fost deteriorat nu numai clopotul uriaș – întregul Stehansdom a fost distrus. Inițiativa de restaurare a catedralei principale a Austriei a venit din partea locuitorilor Vienei. Oamenii au trimis bani pentru reconstrucție, au donat templului valori religioase personale, au adus materiale de construcție. Mulți au lucrat la restaurare voluntar.

Au trecut șapte ani de la război și reînnoitul Stephansdom a deschis ușile vienezilor și oaspeților capitalei.

Decorațiunile catedralei

Interiorul Stephansdom

Catedrala este magnifică nu numai din exterior. Aici sunt păstrate cele mai valoroase relicve, obiecte religioase, opere de artă. În decorarea templului au fost păstrate sculpturile autentice, vitraliile gotice, altarele frumoase, imagini plastice și reliefate ale sfinților, create de sculptori eminenti.

Catedra

Adevărata capodoperă a sculpturii în piatră – catedra – se crede că a fost realizată de Nikolaus Gerhart în secolul al XV-lea. Catedra principală, înfățișând părinții bisericii (sec. XVI), a fost creată de Anton Pilgram.

În biserică s-au păstrat și morminte antice: morminte ale unor oameni imperiali, ctitorii catedralei, oameni nobili, oameni de știință, arhitecți. Aici se odihnesc Rudolph IV, Frederick al III-lea, Eugen de Savoia și alți 72 de membri ai dinastiei Habsburgilor (dar majoritatea „mormintelor” lor sunt simbolice, întrucât din 1633, în Stephasndom doar măruntaiele monarhilor au fost înmormântate, trupurile lor au fost înmormântate în biserica Capucinilor și inimile lor – în biserica Sf. Augustin).

După restaurare, Stephasndom a devenit un centru de atracție pentru cercetători, istorici, specialiști în artă și turiști din întreaga lume. Două milioane de invitați vizitează catedrala anual.

Program, excursii, cât costă biletul

Stefansdom este deschis zilnic:

 • Luni-Sâmbătă de la 06:00 la 22:00,
 • Duminică și de sărbători între 07:00 și 22:00.

Excursii

Turul Catedralei

Tur cu ghid audio (durata 40 min.)

Timpul de vizitare:

Luni-Sâmbătă de la 09:00 la 11:30 și de la 13:00 la 16:30;

Duminică și de sărbători între orele 13:00 și 16:30.

Prețul biletului:

 • adulți – 6,00 €;
 • copii (6-14 ani) – 2,50 €;
 • copii mai mici de 6 ani – gratuit.

Turul ghidat (durata 30 minute)

ora evenimentului:

în germană: lun-duminică – la 15:00;

în engleză: Luni-Sâmbătă – la 10:30.

Prețul biletului:

 • adulți – 6,00 €;
 • copii (până la 14 ani) – 2,50 €.

Turul catacombelor

Sub partea de est a catedralei există catacombe – acolo, în secolul XVIII, la ordinul lui Carol al IV-lea, erau înmormântați cetățenii decedați.

Timpul excursiilor:

Luni Sâmbătă – 10:00 – 11:30 și 13:30 – 16:30;

Duminică și de sărbători 13:30 – 16:30.

Prețul biletelor:

 • adulți – 6,00 €;
 • copii (6-14 ani) – 2,50 €;
 • copii sub 6 ani – gratuit.

Urcarea pe turnul de sud

Ore de fucționare a turnului:

Luni-Duminică 09:00 – 17:30.

Cost:

 • adulți – 5,00 €;
 • copii (15-18 ani) – 3,00 EUR;
 • copii (6-14 ani) – 2,00 €.

Urcarea cu ascensorul spre Turnul de Nord la Pummerin

Ore de funcționare a turnului:

Luni-Duminică 09:00 – 17:30.

Prețul biletului:

 • adulți – 6,00 €;
 • copii (6-14 ani) – 2,50 €;
 • copii sub 6 ani – 0,50 €.

Vizită completă a Catedralei

Costul unui bilet cu un ghid audio pentru o vizită completă a catedralei (catacombe, două turnuri) este de 14,90 euro.

Servicii duminicale

Mesele duminicale în Stefansdom încep la 10:30 dimineața, din septembrie până în iunie; și la 9:30 – în iulie-august.

Cum ajung?

Luați liniile de metrou U1, U3 până la stația Stephansplatz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *