Stațiunile de schi din Austria – Alpi, vin fiert și Spa

Austria este paradisul iubitorilor de schi și snowboarding. Analiza stațiunilor austriece de schi nu este deloc ușoara, pentru că, strict vorbind, orice oraș din jumătatea de vest a Austriei are cel puțin o pârtie proprie, cateva hoteluri si, prin definitie, are dreptul de a fi considerat o statiune de iarna. Pot fi doar 1.000 de locuitori și câteva străzi, dar cu siguranță va fi și o pârtie.

Am ales să revizuim unele dintre cele mai populare și interesante locuri din punctul nostru de vedere, unde poți nu numai schia, dar și nu vei adormi den plictiseală seara, după ce pârtiile se închid.

Aceasta nu este o evaluare a stațiunilor de schi din Austria, consecutivitatea lor articol nu este specială și fiecare din aceste locuri este superb în felul sau.

Zell am Zee – Kaprun

În pofida faptului că cele mai bune centre austriece de schi (ca să spunem așa, clasice) sunt unanim considerate a fi în Tirol, am decis să plecăm dintr-un loc situat în statul federal Salzburg.

Statiunea Zell am See este situată armonios pe malul unui lac mare, într-o vale inconjurată de munti, de aceea, ca bonus la posibilitatea de a schia, obțineți și niște peisaje uluitoare, faleză și însuși (și da, comparativ cu localitățile invecinate cu 2,5 persoane populație, Zell am See într-adevăr, poate fi numit un oraș), cu magazine (în special de articole sportive) și restaurante.

Zell am See, stațiune de schi, fotografie
Panorama de seară a orașului Zell am See

Kaprun, situat în apropiere, este puțin mai mic, un pic mai liniștit, ceea ce îl face și mai fermecător. El se află lângă principala carte de vizită a regiunii – muntele Kitzsteinhorn, care, cu cei 3200 de metri ai săi, este cel mai înalt din Salzburg (în Tirol, desigur, există vârfuri și mai înalte).

Traseele Zell am See – Kaprun

Lungimea totală a pârtiilor din această regiune este de 138 kilometri. Cele mai multe dintre acestea sunt situate pe Muntele Schmittenhöhe (77 km), în Zell am See, un pic mai puține pe Kitzsteinhorn (41 km).

Austria
Muntele Schmittenhöhe

Puteți să mergeți pe muntele Mayskogel (20 km) – pantele aici sunt mai line, nivelul de dificultate al pârtiilor este, în mare parte, albastru (conform standardelor austriece, este pentru cei care au urcat pe schiuri recent, nu cade, dar totuși nu stă foarte ferm pe schiuri).

În Zell am See (pe Schmittenhöhe), pârtiile sunt, în cea mai mare parte, roșii și negre, deci este mai bine să vă autoevaluați corect aptitudinile și să nu riscați dacă sunteți încă un „utilizator începător de schi”.

Costul skipass-ului la Zell-am-Zee-Kaprun depinde de numărul de zile de schi, un tabel detaliat cu prețuri actualele pentru acest sezon se află pe site-ul oficial.

Biletele pot fi generale, pentru întreaga regiune (pârtiile celor trei munți menționați mai sus) sau pentru zone separate. Vă recomandăm să luați skipass general, mai ales că între pârtiile din Zell am See și Kaprun circulă autobuzele, care sunt gratuite pentru posesorii unor astfel de skipassuri.

Program de lucru al ascensoarelor: de la 8:00 la 16:30.

Ce e de făcut în afara părtilor din Zell am See

Există multe opțiuni în această regiune:

 • Muzeul mașinilor retro din hotelul Sportkristall (Kaprun).
 • Atât Schmittenhöhe, cât și Kitzsteinhorn au propriile „view-point-uri”. Principalul view point al muntelui Kitzsteinhorn se numește Top Salzburg. El este situat la o altitudine de 3029 de metri și pe lângă priveliștea magnifică (se pare că nu numai ținutul Salzburgului, dar și întreaga țară), există un cinematograf (rulează documentare frumoase despre natura locală) și un restaurant. View point-ul de pe Schmittenhöhe este amplasat puțin mai jos, dar mie îmi pare că priveliștele de la el sunt mai frumoase – un lac mare la picioare, case mici tot pe acolo, iar în jurul lor – lanțuri nesfârșite de munți acopriți de zăpadă.
Zell am See fotografie
Terasa restaurantului de pe Schmittenhöhe
 • Complexe spa. Cel mai renumit și cel mai mare este Tauern Spa Hotel din Kaprun. Are piscine (inclusiv deschise, cu vedere panoramică spre munți), 10 saune diferite (printre care sunt și panoramice), zone de relaxare, baruri.
  Pentru cei, căror le place să bea ceva mai puternic și într-un cadru neobișnuit, există un bar-igloo în care totul este de gheață, inclusiv păharele. Sculpturile de gheață, strălucesc în culori diferite (ceva asemănător unui spectacol de lumini) și ca vizitatorilor să nu le fie rece, scaunele de gheață sunt acoperite cu blănuri (clasic).

Cum ajungi la Zell am See

Această zonă de schi este cel mai aproape de Salzburg (80 km), Innsbruck (150 km) și Munchen (190 km). Din fiecare locație puteți ajunge cu trenul sau cu autobuzul (vezi Go Euro) sau cu mașina, care poate fi închiriată la fiecare aeroport.

Sölden

Stațiunea de schi Sölden este un clasic al activităților de iarnă, când menționezi acest loc, fiecare schior sau snowboarder are palpitații, iar ochii încep să strălucească (uneori chiar și fanatic). Anume Sölden este răspunsul cel mai frecvent la întrebarea „Unde merg să schiez în Austria?”.

Sölden
Sölden

Stațiunea este situată în valea Ötztal – locul celor mai „înalte” pârtii de schi din Austria, în apropiere de Innsbruck.

Sölden este singurul centru de schi austriac cu trei munți de peste 3000 m (am în vedere vârfurile accesibile turiștilor).

Acest loc este aproape recunoscut oficial drept cel mai bun de acest gen. Când am scris acest articol, am citit destul de multe recenzii de la alți călători, dar nu am găsit nici un review negativ (și am vrut să fac asta, nu este o broșură publicitară, ci o analiză). Nu există cozi mari la teleferic, programul este foarte bogat, toate echipamentele sunt noi și elegante. Prețurile, da, bineînțeles prețurile – nu sunt mici aici, ca și în întreaga Austria (dar, știți, tot mai mici decât în Alpii francezi și elvețieni).

stațiune de schi sölden austria
Hotel în Sölden

Traseele din Sölden

Principalele zone de schi sunt situate pe cei „Trei Mari” – munții care depășesc 3000 m: Schwarz Schneide (3340 m), Tiefenbahkogl (3250 m) și Heissachkogl (3058 m). Pe lângă aceste locuri, există piste pe ghețarul Rettenbach (apropo, este locația permanentă pentru deschiderea sezonului a Cupei Mondiale de Ski Alpin).

Lungimea totală a pârtiilor este de 145,5 km (albastre – 44,9 km, roșii – 69,5 km, negre – 29,2 km).

Cel mai lung traseu este de 15 km, merge de la Schwarze Schneide la ghețarul Rettenbach.

Cea mai dificilă zonă de schiat este considerată a fi Gaislachkogl, este mai bine ca începătorii nici să nu privească spre ea. Pentru ei, pârtiile din zonele Innerwald și Giggiyoch sunt mai potrivite.

Prețurile pentru skipass în Sölden le puteți găsi pe site-ul oficial al stațiunii. Acolo este un tabel foarte comod al costului unui bilet, în funcție de sezon, de numărul de zile și de vârsta dvs. Cel mai bine, bineînțeles, este să faci Flexible Pass: 206 de euro (1 săptămână) sau 356 de euro (2 săptămâni).

Programul de funcționare al telefericului: de la 9:00 la 16:00.

Informații utile: iernile trecute la Sölden era accesibil un bilet denumit „skipass pentru începători”, adică un bilet mai ieftin, cu un număr limitat de părtii. Dacă vă interesează, întrebați de el la casă.

Ce e de făcut în afara părtilor la Sölden

 • Vizitarea complexului termal Aqua Dome (izvoare calde, saune, piscine în aer liber cu vedere spre munți, camere confortabile – tot ce aveți nevoie după schi). Aqua Dome-ul este situat în orașul Langenfeld (15-20 minute de Sölden). Dacă nu doriți să părăsiți Söldenul, există un complex bun de spa la hotelul Bergland Design und Wellness cu o cadă panoramică cu hidromasaj, bio-saune, piscine și zone de relaxare.
aquadom zelden austria
Aqua Dome
 • Săniuș. În Sölden există un traseu iluminat de sanii (adică este posibil de a merge și pe întuneric), cu o lungime de 5 km (pornește de la restaurantul Silbertal). Aceasta este o activitate foarte distractivă, dar să nu uitați să purtați echipament minim de protecție, coborârea nu este dificilă, dar poate fi traumatică.
 • Baruri și pub-uri après-ski. În Sölden există un club de noapte Katapult și numeroase baruri (de exemplu, Mogul sau Fire & Ice).
 • Snowshoeing (puteți lua un ghid sau să mergeți pe cont propriu).

Cum ajungi la Solden

Cele mai apropiate orașe din Sölden sunt Innsbruck (85 km) și Munchen (223 km). Din aceste orașe puteți lua un tren spre stația Ötztal Bahnhof iar de aici puteți lua autobuzul direct spre Sölden, de la stație. Dacă aveți posibilitatea, desigur, este mai comod să închiriați o mașină la aeroport.

Schladming-Dachstein

Acum să trecem la cea mai faimoasă și cea mai mare regiune de schi din Styria. Schladming-Dachstein a combinat câteva stațiuni de schi de diferite mărimi. Această zonă este numită „Swing of 4 Mountains”, pentru că traseele se întind de-a lungul pantelor celor patru vârfuri principale: Planai (1906m), Hochwurzen (1849m), Reiteralm (1860m) și Houser Kaibling (2015m). Pe lângă acestea, există mai mulți munți mari, iar Ghețarul Dachstein (2995m), un gigant puternic cu piste dificile și un vis al oricărui freerider, este ca o cireșă pe tortul fericirii de schi. Am văzut snowboarderii coborând în afara pârtiilor amenajate pe ghețar, practic pe marginea a prăpastiei – o vedere nerecomandată celori slabi de inimă. Pe Dachstein puteți schia practic pe tot parcursul anului.

Dachstein Austria
 La poalele Dachsteinului

Cel mai mare oraș de aici este Schladming, întins într-o vale la poalele muntelui Planai. El este, de asemenea, centrul activităților din afara pârtiilor și a petrecerilor. În vecinătatea orașului Schladming există numeroase așezări mai mici, de exemplu, satele mici (bine, oficial, orașele) Rohrmos-Untertal, Ramsau am Dachstein ș. a. Toate aceste locuri sunt clasicele sate montane austriece – incredibil de confortabile, cu străzi mici liniștite, case colorate și felinare arzătoare.

Traseele de la Schladming-Dachstein

Lungimea totală a pârtiilor (inclusiv ghețarul) este de 232 km, dintre care 125 km sunt roșii, 85 km sunt albastre și 22 km sunt negre. Pentru cei care vor zice că sunt cam puține pârtii negre, vă pot zice că există și o zonă de freeride, nu departe de Dachstein, care are 18 km.

Cea mai aglomerat este, de regulă, pe Planai, aici cel mai des este coadă la teleferic, tot aici repede se distrug pârtiile.

Dachstein are cea mai înaltă zonă de schi (2700m) și doar câteva pârtii line. La munții Hochwurzen și Planai există mai multe trasee roșii, iar cel mai potrivit pentru începători este muntele Fageralm.

Dachstein, fotografie
Pe vârful Dachstein-ului

 

Informații utile: în astfel de centre turistice populare, întotdeauna sunt mai multe mașini decât spații de parcare, astfel, pentru a evita probleme la parcare, este mai bine să nu mergeți cu propriul transport, ci cu skibus sau taxi și rețineți că autobuzele circulă până la ora 17:00.

Puteți vedea prețurile pentru skipass-uri pe site-ul oficial al stațiunii, aici sunt împărțite în bilete de o zi și de mai multe zile. Important: în noiembrie, chiar la începutul sezonului, încă nu toate ascensoarele funcționează, așa că mai întâi căutați informații actuale referitor la această problemă (este actualizat constant pe site).

Programul de funcționare al telefefricelor: 8:00 – 17:00.

Ce e de făcut în afara pârtiilor la Schladming

 • Urcați pe Dachstein, vizitați peștera de gheață, stați pe podețul, care pare să zboare peste prăpastie.
 • Vizitați unul dintre cele mai frumoase (bine, și cu siguranță populare) locuri din Austria – satul Hallstatt (80 km de Schladming). Aspectul său ca de vedere poștală este, probabil, primul lucru cu care mulți asociază Austria. O alternativă (sau o completare) Hallstatt-ului poate fi Salzburgul, care de asemenea, este situat foarte aproape de Schladming (65 km). Și, desigur, nu are nevoie de o prezentare. În Salzburg, apropo, sunt foarte frumoase piețele de Crăciun.
 • Petreceți o zi în centrul spa. În această regiune, ele sunt incredibil de bune. Favoritul meu este Spa-centrul de la Natur und Wellnesshotel Höflehner (de la Schladming mergeți cu mașina cam 10 minute, tot mai sus, hotelul este situat la o altitudine de 1117m). Este foarte bine acolo – saunele și băile sunt împrăștiate de-a lungul pantei și conectate prin carări, în fiecare dintre băi sunt încorporate ferestre panoramice, cu vedere la munți, un jacuzzi și câteva piscine încălzite se află afară, o casă pentru relaxare cu paturi și liniște absolută. Da, cu ferestre panoramice). Un alt centru spa foarte bun este la Hotelul Falkensteiner din Schladming.
spa hotel austria
Zonă de spa de la hotelul Höflehner

 

 • Arată-ți abilitatile în Snow Park „Super Park Planai” – un spațiu mare pentru freestyle si jibbing cu tot felul de salturi, figuri si chestii speciale pentru a face trucuri cu schiuri si snowboarduri.

Cum ajungi la Schladming

Orașul este situat cel mai aproape de Salzburg (65 km), dar, în principiu, este comod să ajungeți cu trenul de la Viena și München. Am călătorit de la Viena, călătoria durează aproximativ 3 ore, dar nu observi timpul, pentru că priveliștile din geam sunt absolut superbe și vezi cum încep încet munții, cum micile movile trec la vârfurile stâncoase. Sinceră să fiu, aceasta este ca o excursie separată (inclusiv datorită supercomfortului trenurilor austriece).

Ischgl

Un alt „barosan” popular printre stațiunile de schi din Tirol. Mi-a placut foarte mult pozitionarea (cel putin pe Internet, o puteți vedea și pe site-ul oficial), ca fiind cea mai stilata, cea mai mare, cea mai tânără, cool statiune de schi din Austria (și, in principiu, în intreaga Europa).

Ischgl, stațiune de schi, fotografie
Telescaunul din Ischgl

Ischgl este pentru cei, care în timpul zilei sunt pe pârtie, seara merg să la bar, iar dimineața, poate chiar de la bar, se ridică din nou pe munte. Proprietarii stațiunii susțin cu entuziasm aceasta imagine, organizand anual concerte a vedetelor sub denumirea comună Top of the Mountain (La primul concer a participat, de exemplu, Elton John, în 2013 – Robbie Williams, în afară de ei au mai fost Tina Turner, Bob Dylan ș.a.).

Traseele din Ischgl

Ischgl și cartierul elvețian vecin Samnaun formează un singur sistem de trasee cu o lungime totală de 238 km, din care albastre – 38 km, roșii – 127 km și negre – 45 km.

Zonele de schi sunt situate în Silvretta ski arena. Cele mai multe trasee se află în regiunea Idalp, tot aici există și câteva pârtii pentru începători. Pârtii mai dificile – în zona masivului Palnkorf.

Stațiunea de schi Ischgl încearcă să fie modernă, nu numai din punct de vedere al prezenței pe net, al promovării sau al evenimentelor, ci și din punct de vedere al echipamentelor de pe pante, anume aici a fost lansat primul teleferic de familie, mânerul ușii fiind blocat automat din motive de securitate. Tot aici este și telefericul cu două etaje, capabil să transporte simultan până la 180 de pasageri.

Programul telefefricelor: 8:30 (prima ridicare) – 16:00.

Costul skipass-ului în Ischgl poate fi văzut pe site-ul oficial.

Un alt subiect interesant a apărut în sezonul 2016/17 – safari de schi, cu numele amuzant „Smuggler’s Tour”. De fapt, acesta este un traseu special pentru schiori, așezat în regiunea hotarului dintre Austria și Elveția, scopul principal fiind Samnaun-ul elvețian cu zona sa de Duty Free.

Ce e de făcut în afara pârtiilor la Ischgl

 • Petreceți. Ischgl are grija de această metodă de recreere nu mai puțin decât de zăpada moale și telefefrice, de aceea aici găsiți o groază de cluburi de noapte (cel mai mare este Trofana Show Arena) și baruri (Schatzi, Feuer & Eis, Golden Eagle).
Foto Ischgl Austria
Ischgl seara
 • Odihniți-vă și relaxați-vă în aquaparcul Silvretta Center.
 • Rezervați-vă o excursie la lacurile montane Paznaun (Schwarzwassersee, Berglisee, Madleinsee).
 • Vizitași restaurantul panoramic pe unul dintre vârfuri (aici există mai multe astfel de restaurante decât oriunde în altă parte. Doar rețineți aceste nume și alegeți: Pardorama, Alpenhaus, Höllboden, Idalp Panorama)
 • Mai petreceți un pic.

Cum ajung la Ischgl

Cel mai apropiat oraș este Innsbruck (110 km). De acolo, trebuie să luați un tren spre orașul Landeck, apoi, în Landeck, să luați autobuzul spre Ischgl. Există, de asemenea, trenuri de la Munchen și Zurich (aproximativ 4 ore pe drum), dar și acestea vă duc doar la Landek.

Concluzie

Așa cum am spus la început, stațiunile de schi din Austria, sunt o mulțime, pe lângă cele descrise în articol poate fi menționat și Bad Gastein cu izvoarele sale termale, Kitzbühel, care este foarte interesant ca și un oraș frumos, zona de schi de-a lungul lacului Achensee și multe altele.

Da, stațiunile din Austria sunt considerate printre cele mai scumpe, dar încearcă să ofere cel mai mult pentru fiecare Eurocent cheltuit aici, oferind în schimb pârtii confortabile, hoteluri elegante și servicii prietenoase. Se pare că natura austriacă însăși încearcă să justifice banii cheltuiți pentru vacanță, oferind turiștilor peisaje incredibile de munte, păduri superbe de brazi și zăpadă farte moale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *