Sicilia – atractii turistice de vizitat, istoric, geografie, tot.

Sicilia este cea mai mare insulă a Mării Mediterane și, în același timp, o parte importantă a Italiei. Situat aproape de „vârful cizmei italiane”, ea este spălată concomitant de trei mări – Marea Mediterană, Tireniană și Ioniană. Nu este doar o dstinație de plajă având multiple atracții turistice de vizitat.

Insula este faimoasă prin natură magnifică, care oferă o vacanță excelentă, precum și monumente istorice antice, care ocupă poziții de lider printre obiectivele turistice din Italia. Doar numele orașelor siciliene sunt capabile să evoce imagini frumoase din legende antice. Doar ascultați aceste nume: Messina, Syracuse, Agrigento.

De unde vine numele Siciliei

Triburile străvechi, care locuiau pe insulă cu mii de ani în urmă s-au numit Sikani, iar locul lor de reședință, respectiv Sikania. Mai târziu, numele a suferit o ușoară schimbare, iar insula a devenit cunoscută sub numele de Sikela (Sicilia), păstrând acest nume până în prezent.

Locația și geografia

Insula este situată în inima Mediteranei. Aproximativ aceeași distanță o separă atât de Canalul Suez cât și de Strâmtoarea Gibraltarului. Sicilia este separată de peninsula italiană de Strâmtoarea Messina, a cărei lățime în cea mai îngustă parte este de aproximativ 3 km. Puteți ajunge pe insulă cu feribotul în aproximativ 20 de minute.

Distanța directă până la coasta Africii este de 140 km. Iar lungimea totală a litoralului insulei (inclusiv insulele adiacente) este de 1500 km. În general, Sicilia poate fi atribuită țărilor muntoase. Singura ei câmpie destul de mare se află în provincia Catania. Cel mai stâncos relief se află la nord. La sud acesta devine nisipos și deluros.

În partea estică a insulei se află cel mai înalt vulcan activ din Europa – misterioasa Etna. Vulcanul în sine și zona adiacentă de 1.250 de metri pătrați sunt protejate de stat ca rezervație naturală.

Vremea pe insula

Clima Siciliei este tipic mediteraneană, adică destul de moale. Vara este moderat călduroasă, și în timpul iernii, apropo, destul de scurtă, temperaturile de îngheț ar fi un fenomen anormal. Cea mai mare parte a precipitațiilor cade din octombrie până în martie.

Printre stațiunile italiene, în Sicilia este cel mai mare număr de zile însorite pe an (până la 2500 de ore însorite pe an). Sunt chiar mai mult decât în orice altă stațiune mediteraneană din Europa. Temperatura optimă a apei în mare este exact ceea ce permite prelungirea sezonului de vacanță pe insulă. Chiar și în timpul iernii, temperatura apei nu scade mai jos de + 16 ° C, iar vara ajunge chiar la + 27 ° C. Adica se face baie în stațiunile siciliane cam din mai până în noiembrie.

Vegetația Siciliei

Pe dealurile și câmpiile mici din provinciile centrale și sudice predomină culturile de fructe. Printre acestea se numără, în principal, fructele citrice, cum ar fi portocala, lamâiul și mandarinele. De asemenea, există numeroase vii, livezi de măsline, rodii, migdale și smochine.
Castanele, buștenii, tamarisul cresc în zonele muntoase, se găsește și stejarul de plută. Pomii de conifere, dimpotrivă, sunt destul de rari. Cele mai multe pante montane sunt acoperite cu lavandă, rozmarin, fistic, oleandru și palmieri pitici.

Deoarece pădurile sălbatice au fost tăiate de secole, să vă bucurați de zonele de sălbăticie este posibil numai în rezervații speciale, ocrotite de stat. Astfel de zone protejate de pădure sălbatică sunt situate în jurul vulcanului Etna și pe coastă, în provinciile Agrigento, Messina și altele.

Populație, economie, diviziune administrativă

Sicilia este cea mai mare insulă italiană și din toată Marea Mediterană, nu numai din punct de vedere al ariei, ci și din punct de vedere al populației. Populația totală este de aproximativ 5 milioane de locuitori, iar suprafața este de 25.460 de kilometri pătrați.

Sicilia este o regiune autonomă a Italiei, cu stemă, drapel și parlament proprii. Capitala insulei este Palermo. Insula este împărțită în nouă provincii: Palermo, Caltanissetta, Catania, Messina, Agrigento, Ragusa, Enna, Siracusa, Trapani.

Principala sursă de venit a insulei este turismul și agricultura. Ultimul timp, autoritățile locale au început să acorde mai multă atenție turismului ecologic. Se dezvoltă activ direcția tururilor de vin și gastronomice.

Istoria insulei

Istoria acestei insule a început în epoca paleolitică. Atunci au apărut primele construcții, fapt confirmat prin descoperirile din timpul săpăturilor arheologice din peșterile Levanzo și Pellegrino.

Cel mai renumit monument arheologic sunt mormintele săpate în stâncă. Ele se numesc Necropola Pantalik și sunt datate cu secolul al XIII-lea î.Hr. Necropola se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Începând cu secolul al VIII-lea î.Hr., pe Sicilia apar colonii înființate de greci și coloniști din Cartagena. Cele mai vechi dintre coloniile grecești au fost găsite în partea estică a insulei, chiar la poalele vulcanului. Mai târziu, grecii au fondat Messina și Syracuse. Rămășițele civilizației grecești pot fi văzute pe tot teritoriul insulei sub forma orașelor distruse, a templelor și a drumurilor vechi.

În 241 î.Hr. Sicilia devine una dintre provinciile Romei și rămâne astfel până în anul 440 î.Hr. Epoca Evului Mediu timpuriu a fost marcată pentru insulă prin ocupație alternativă a vandalilor, a imperiului bizantin și a arabilor. În secolul al XI-lea d.Hr., normanii au cucerit insula, iar deja în secolul al XII-lea regii dinastiei Angevin au preluat puterea. După numai un secol în Sicilia la putere era deja dinastia Aragonului.

Mai aproape de vremea noastră, puterea pe insulă a trecut de la Austrieci la Napoleon, iari de la el – la regii Habsburgi. Revolta populară din 1861 sub conducerea lui Giuseppe Garibaldi scapă insula de Bourboni. Acest lucru a permis Siciliei să devină parte a regatului italian.

În 1947, Sicilia devine o parte autonomă a Italiei. Aceasta diferă de celelalte regiuni, având propriul parlament.

Sărbătorile din Sicilia

Pe insulă nu se mai termină sărbătorile pe tot parcursul anului. Acestea pot fi târguri sau carnavaluri, festivaluri sau chiar procesiuni religioase. Fiecare oraș are propriul său înger, căruia îi sunt dedicate în principal procesiuni stradale.

Vara (15 august), Sicilia, celebrează sărbătoarea italiană generală – Ferragosto. Festivalul anual de film și sezonul de vară de cinema, teatru și muzică se desfășoară în Taormina în iulie. 10-16 iulie în Palermo este celebrat Sărbătoarea Sf. Rosalia, iar pe 13-14 august în Messina trece o procesiune de păpuși gigantice (conform legendei, fondatorii orașului).

Toamna, întreaga insulă sărbătorește Festivalul Recoltei.

Sărbătorile comune de iarnă sunt Crăciunul și Epifania. În luna februarie, Festivalul Florilor de Migdale este sărbătorit la Agrigento. Pe 3-5 februarie, întreaga Catanie o onorează pe Sfânta Agatha. În ajunul Postului Mare, un carnaval are loc în Acireale. Atunci caruri uriașe, a căror înălțime ajunge și la 12 metri, se deplasează pe străzile înguste ale orașului antic. Pe fiecare car este prezentat un moment de viață siciliană.

În primăvara anului, Sicilia sărbătorește săptămâna Paștilor. 25 aprilie, la Ragusa, sărbătoresc sărbătoarea Sf. Ragusa. Prima duminică din mai este ziua Sfântei Lucia, patroana orașului Siracuza. A treia duminică a lunii mai în Noto are loc Sărbătoarea florilor. În această zi, strada principală a orașului (122 de metri lungime, 6 metri lățime) este decorată cu flori. La sfârșitul lunii mai la Cefalu are loc o sărbătoare a invențiilor amuzante.

Vacanțe în Sicilia

Coasta Siciliei este plină de stațiuni mari și mici. Toată lumea poate găsi aici ceva pentru ei. Insula combină cele mai bune plaje din Marea Mediterană și atracțiile turistice locale, care sunt destul de aproape și de plaje și una de alta.

De exemplu, în provincia Agrigento, vă puteți bucura de frumoasele plaje nisipoase și de natura virgină a insulelor Linosa, Lampione și Lampedusa. Stațiunea Schiaccia vă va oferi o vacanță în apele termale. Cea mai populară dintre insulele provinciei Agrigento este considerată a fi Lampedusa. Pe ea poti fie sa mergi la pescuit, fie sa faci scufundari sau sa te plimbi cu scooterul. O vizită de neuitat vă așteaptă pe plaja Rabbit – nisip alb și apă turcoise trensparentă. Dacă închiriați o barcă, puteți vedea peșterile cu țestoase de mare gigante.

Turiștii asociază Syracuse cu o natură frumoasă, diverse distracții și servicii moderne. Aici vor să ajungp toți entuziaștii diving-ului. Ei sunt atrași de țărmuri stâncoase, cu peșteri adânci, cu o variabilă viață subacvatică. Pentru cei care preferă să se relaxeze pe apă, stațiunile din Syracuse sunt gata să ofere, plaje nisipoase protejate de vânt, cu vederi frumoase ale castelului vechi.

Puteți vedea viața provincială din Sicilia și vă puteți relaxa pe coasta Cataniei. Plajele spațioase oferă relaxare retrasă și o atmosferă calmă. Dacă te-ai plictisit de a sta culcat pe plajă, poți viziona pescuitul locuitorilor din zonă sau poți vizita srezervația de păsări.

Pentru cei care vor mișcare, este mai bine să meargă la Palermo. Cea mai bună stațiune din această provincie este Mondello. La sfârșit de săptămână și în zilele de sărbătoare, pe lângă străini, aici vin și sicilienii. La urma urmei, cele mai bune piețe, restaurante și baruri sunt situate aici.

Cea mai bună stațiune din toată Sicilia este considerată Taormina. Acest oraș este situat în apropiere de Messina. Și aici puteți încerca totul. Și o vacanță clasică cu plajă și sporturi nautice, și o varietate de SPA-saloane, precum și o selecție largă de programe de excursii. Datorită acestei diversități și a unor servicii excelente, puteți întâlni aici chiar și vedete de la Hollywood.

Atracții turistice în Sicilia

Vulcanul Etna

Muntele Etna este atracția principală a Siciliei, creată de natură. Acesta este cel mai mare vulcan activ din Europa, este situat în partea de est a insulei.

Atractiile siciliei - Etna

Dimensiunile sale depășesc chiar și dimensiunile Vesuviu-lui. Înălțimea vulcanului Etna este de 3300 de metri deasupra nivelului mării. Pe pante există sute de cratere, care elimină periodic lava. Erupțiile mici au loc la fiecare câteva luni. Și la fiecare câțiva ani are loc o erupție majoră. (cea mai recentă – 2018) De fiecare dată există o posibilitate de distrugere și risc de viață pentru cei care trăiesc la poalele muntelui. Dar solul din aceste locuri este atât de fertil și bogat în minerale, datorită erupțiilor, că mulți își asumă acest risc conștient. La urma urmei, solul bun garantează o recoltă excelentă.

Peștera „Urechea lui Dionysius”

A doua atracție naturală a Siciliei este peștera, numită „Urechea lui Dionysius”. Peștera este situată în apropierea orașului Syracuse.

Potrivit unei versiuni, peșteră ia luat numele datorită formei sale, asemănătoare cu urechea umană, precum și o acustică internă foarte bună. O altă versiune se referă la vechea legendă din Syracuze. Potrivit mitului, la ordinul domnitorului Dionisie I, a fost aranjată o închisoare pentru infractorii de stat într-o peșteră. Prizonierii nu au putut rezista și au continuat să discute despre planurile lor. Iar proprietățile naturale ale peșterii au purtat sunetul pe distanțe marii. Ceea ce a fost spus adânc înăuntru era auzit de gardienii de la intrare. Ei au transmis informații valoroase conducătorului său. Din păcate, timpul nu scutește pe nimeni. Datorită eroziunii solului, o parte din peșteră a fost distrusă, iar proprietatea sa uimitoare a fost pierdută.

Grădina botanică din Palermo

O altă atracție a insulei, care poate fi atribuită naturii. Aceasta este Grădina Botanică din Palermo. Merită văzută nu numai de iubitorii lumii plantelor.

A început cu mai multe loturi de plante medicinale plantate, iar astăzi grădina acoperă o suprafață de 10 hectare. Aici puteți vedea o mare varietate de plante tropicale, cactuși, ape frumoase, o varietate de crini frumos și multe altele.

Sicilia era tot timpul atractivă pentru diferite naționalități. Din acest motiv, ea a și trăit un număr uriaș de cuceriri. Fiecare invadatori au lăsat urme ale culturilor sale. Cele mai multe dintre monumentele patrimoniului cultural sunt lăsate de greci, dar, de asemenea, se găsesc multe rămășițe ale culturilor arabe, normane și feniciene.

Lumea Greciei Antice

Venind în Agrigento sau Selinunte, puteți ajunge în lumea antică a Greciei. În Selinunte ruinele templului necunoscut prezintă un mare interes. Se presupune că el a fost odată dedicat marelui Zeus și a fost ca și Partenonul din Atena. Astăzi, a mai rămas doar o coloană în locul unde a fost templul. În oraș există multe alte rămășițe ale templelor vechi. Cândva fiecare dintre ele aparținea unuia dintre zeii panteonului grec. Dar dezastrele naturale și marele război cu Cartagina și-au jucat rolul distructiv. Astăzi, arheologii nu mai pot determina în cinstea caruia din zei a fost construit fiecare templu. La vest de granițele orașului, puteți vedea Santurio de Maloforos. Această clădire a fost construită în anul 575 î.Hr. A păstrat până și astăzi altarul aparținând zeitei Demeter.

Valea templelor din Sicilia

Drumul dintre Selinunte și Agrigento este foarte pitoresc. Este în principal înconjurat de plaje pustii și de așezări rare de pescari. Cel mai uimitor loc pe acest drum este Valea Templelor – un complex arhitectural format din clădiri de temple din secolele 5-4 î.Hr. Întreaga vale este împărțită în două părți – de est și de vest. Odată ajuns aici, uitați de timp. Veți fi complet absorbit de capodoperele mâinilor umane – templele vechilor zei.

Tempio di Ercole

Cel mai vechi templu din Sicilia – Tempio di Ercole este situat în partea estică a văii. Cândva era o sală magnifică cu 38 de coloane uriașe. Astăzi sunt doar ruine. Templul Concordiei a rămas mult mai bine conservat. Și toate datorită faptului că invadatorii l-au transformat într-o catedrală creștină, încercând să distrugă cât mai multe monumente ale păgânismului.

Templul lui Zeus

Un detaliu deosebit în partea vestică a văii este Templul lui Zeus. Templul maiestuos este considerat perla arhitecturii antice grecești din Sicilia. Înălțimea coloanelor era de 15 metri. Cu toate acestea, datorită ploilor și vânturilor, în cele din urmă aceste au început să intre în pământ. Nimic nu a supraviețuit din statuile uriașe, care odinioară susțineau bolta templului. Spre deosebire de alte structuri, templul dedicat lui Castor și Pollux pare prea nou. Și nu este din întâmplare. Clădirea a fost restaurată la începutul secolului al XIX-lea. Și, în pofida faptului că nu este un original, ne oferă posibilitatea să ne bucurăm de un frumos exemplu al arhitecturii antice grecești.

Orașul Agrigento a fost fondat în secolul al VI-lea î.Hr. și prin urmare este un monument cultural vechi în sine. Cei care vin în oraș vor fi cu siguranță interesați să vadă bisericile din San Lorenzo, St. Dominic, Santa Maria dei Greci, mănăstirea Duhului Sfânt și Catedrala.

Obiective turistice din Palermo

O atracție importantă a insulei este orașul Palermo – capitala Siciliei și principalul oraș al provinciei cu același nume. Numărul atracțiilor sale este atât de mare, încât ar putea fi suficient pentru un mic stat european. Din această cauză, Palermo este adesea numit un muzeu în aer liber. Reprezentanții celor mai vechi civilizații și-au lăsat capodoperele în oraș.

Palatul Regal Norman

Principala atracție a orașului este considerată Palatul Regal Norman. Privind la partea sa de vest, veți vedea fortăreața Norman, iar în partea de sud veți vedea o clădire tipic renascentistă. Anterior, palatul a fost reședința regilor, iar astăzi găzduiește guvernul Siciliei. Capela palatină este un exemplu excelent de arhitectură arabo-normană. Până în zilele noastre s-au fost păstrat frumoasele fresce bizantine.

Dintre cele mai importante repere ale orașului Palermo, merită menționate Oratoria San Lorenzo, Villa Julia, Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Muzeul Național de Arheologie. Muzeul internațional de păpuși deține o colecție de 2 mii de păpuși. Catacombele Capucinilor vor produce o impresie puternica asupra dvs. Acestea sunt catacombele subterane ale unei mănăstiri antice, în care sunt reprezentate mumiile și schelete a aproximativ 8000 de locuitori ai orașului, care au murit prin secolele al XVII-lea până în secolul al XIX-lea.

Taormina

Orașul Taormina, situat în provincia Messina, uimeste turiștii printr-o frumusețe fabuloasă. Palatele medievale și monumentele arhitecturii greco-romane se găsesc acolo la fiecare pas. Teatrul grecesc, conceput pentru 10 mii de spectatori. Pentru construcția sa în secolul III î.Hr. a trebuit să reteze muntele, pentru ce au fost mutate 100 mii de metri cubici de calcar. Acesta este al doilea cel mai mare, după Syracuse, teatrul grecesc. Aici puteți vedea Biserica Sf. Pankrația, ruinele templului Serapis și apeductul vechi.

Messina

Capitala provinciei cu același nume, Messina, a fost fondată de coloniștii greci. Atracția principală a orașului este cea mai veche catedrală din Sicilia – Catedrala Duma. Clădirea datează din secolul al XII-lea și este realizată în stil norman. În turnul cu clopot din Piața Catedralei puteți vedea ceasul astronomic. Realizate în secolul al XVIII-lea, astăzi ele sunt considerate cele mai mari din lume.

Catania

Capitala provinciei Catania a fost fondată de greci în 729 î.Hr. În oraș se află ruinele teatrului roman. Va fi, de asemenea, interesant să vedeți Catedrala Sf. Agatha, datând din secolul al XI-lea, Castelul Ursino, datând din Sec. XII și Palatul Biscari, ca un exemplu de baroc sicilian.

Syracuse

Siracuza a fost fondată de corinteni în 734 î.Hr. De atunci, orașul a păstrat numeroase monumente ale istoriei. Acesta este cel mai mare teatru grec din Sicilia, amfiteatrul roman, altarul din Hierona și multe altele. De asemenea, interesant este un castel mare din perioada antichității – Eurial, datând din anul 400 î.en.

Nu mai puțin interesante monumente ale epocilor de renaștere, antichitate și Evul Mediu au fost păstrate în orașele din provinciile Caltanissetta și Ragusa.

Bucătăria siciliană

Sicilia este un loc aproape ideal de vacanta pentru iubitorii de plajă și fanii monumentelor antice. Dar nu trebuie să uitați de o altă atracție importantă a insulei – bucătăria siciliană. Multe feluri diferite de mâncare siciliană aparțin în mod tradițional bucătăriei italiane. Printre acestea, desigur, pizza, pastele, și diferite feluri de mâncare din pește și brânză.

Ca și toate tradițiile și cultura din acest loc, a luat câte puțin din fiecare națiune care a trăit vreodată pe acest pământ. De la arabi, de exemplu, a venit dragostea pentru șofran și orez, de la greci – pentru fructe și legume proaspete, iar de la romani – pentru paste. La feluri de mâncare împrumutate putem include și tradiționalul pentru provincia Trapani, „cuscous”. Acest fel de mâncare are în mod clar rădăcini arabe. În provincia Ragusa sunt mai populare diferite feluri de mâncare din carne. Cel mai faimos este considerat „falsomagro” – rulou umplut de ou, șuncă, carne și brânză, fiert în vin cu sos de roșii.

În unele provincii siciliene, preparatele din carne sunt chiar mai iubite decât pe continent. Localnicii preferă mai ales carnea de iepure și de porc. Gratarul din carne de capră și de oaie este aproape universal popular. Și toate preparatele din carne sunt pregătite cu o mulțime de condimente.

Fructele de mare

Și totuși, în ciuda popularității cărnii în bucătărie, Sicilia rămâne o insulă. Aici, aproape la fiecare colț puteți găsi un restaurant care servește pește și fructe de mare. Bogăția și varietatea preparatelor din pește și fructe de mare este pur și simplu uimitoare. Calmari și sepie, cod și macrou, pește-spadă și mullet, homar și altele. Chiar și preparatele tradiționale siciliene sunt servite cu sardine. Pasta este făcută din grâu dur cultivat aici.

La fel ca și în Italia, este obișnuit să folosiți produse locale în timpul gătitului. Cum ar fi măslinele și uleiul de măsline, lămâile și, bine, o mulțime de mirodenii și condimente. Apropo, uleiul de măsline din Sicilia este considerat unul dintre cele mai bune din lume.

Inghețata

Un loc special printre deliciile culinare din Sicilia îl au înghețată și produsele de patiserie. Oricine a venit să se odihnească în Sicilia, pur și simplu este obligat să se răsfețe cu aceste delicii. Fără îndoială, înghețata este regele deserturilor siciliene. Acest reper culinar este iubit deosebit de turiștii din întreaga lume.

Sute de varietăți de delicatese delicioase la rece. Gustul pur cremos sau cu diferiți aditivi, sorbet dulce cu ciocolată sau bucăți de fructe proaspete. Sau poate vă place cu un croissant. Indiferent de ce alegeți, în orice caz plăcerea incomparabilă este garantată. Merită să acordați o atenție deosebită înghețatei cu adaos de migdale, iasomie, fistic, pepene verde sau scorțișoară.

Vinurile

Sicilia este lider în Italia la producția de vinuri. Degustarea acestui produs național vă va lăsa, de asemenea, cea mai plăcută experiență.

Ar trebui să încercați cu siguranță celebrul Marsala sicilian. Acest vin roșu are gust de portwein. Cu toate acestea, este utilizat ca un aperitiv și aditiv în prepararea produselor de cofetărie. Alte soiuri de vinuri siciliene nu sunt mai puțin cunoscute în întreaga lume. Printre acestea se numără Cerazuolo di Vittoria, Moscato, Nero D’Avola și Alcamo.

Apropo, Sicilia este pe lista a top 10 locuri recomandate pentru vizitele obligatorii ale turiștilor. Și dacă încă nu ați vizitat această insulă ospitalieră, atunci asigurați-vă că treceți această călătorie în planurile dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *