Cum ajung de la Aeroportul Catania în oraș

De-a lungul istoriei sale, orașul sicilian Catania a supraviețuit numeroaselor războaie și dezastre naturale din cauza apropierii de vulcanului Etna. Cu toate acestea, pământurile de aici sunt fertile, clima este plăcută, atmosfera este plină de culoare. Și cea mai bună vedere asupra vulcanului, după părerea turiștilor, se deschide atunci când decolează și aterizează aeronavele. Poate că acesta este motivul pentru care Aeroportul Catania Fontanarossa, cunoscut și ca Vincenzo Bellini Airport ,este al treilea din Italia după numărul anual al pasagerilor. Și cine se poate abține de la a vedea un vulcan activ?
Lungimea pistei aeroportului este de 2438 m. Pentru comoditatea și viteza de deservire a pasagerilor, aeroportul Sicilia are 20 de porți de îmbarcare. În fiecare an, prin acest terminal trec până la 9 milioane de persoane (2017), în pofida faptului că acesta este proiectat pentru un maxim de 6,5 milioane.

Scurt istoric al aeroportului Catania

Aeroportul Internațional Catania (cod – CTA) a fost stabilit în satul Fontanarossa în 1924. Astăzi, distanța până la aeroport este de numai 5 km, la momentul fondării a fost un pic mai mare. După cel de-al doilea război mondial, aproape că nu a fost folosit, nici măcar pentru zborurile interne. Însă la jumătatea anilor ’50 al secolului trecut, Aeroportul din Catania a fost recunoscut drept unul cu perspective, în special în ceea ce privesc călătorii turistice și cele de afaceri. Terminalul său a fost numit în onoarea celebrului geofizician Philip Heredia, care provinea din aceste locuri.

Vedere asupra vulcanului Etna din avion
Vedere asupra vulcanului Etna din avion

În 1981, aeroportul din Catania a fost prima dată complet renovat, astfel cum infrastructura veche nu mai putea face față traficului de pasageri crescut. Până la începutul noului secol, a devenit clar că este necesar un nou terminal, care a fost deschis la 05 mai 2007 a primit numele celebrului compozitor italian Vincenzo Bellini, născut în Catania. Așa că pe bilet poate fi imprimat și „Catania“ și „Fontanarossa“, și „Bellini“.
Aeroportul acceptă și trimite zboruri interne și internaționale (Europa și Orientul Mijlociu). De la București la Catania, puteți zbura fără escale cu cursele WizzAir. În sezon, sunt frecvente zborurile charter, din toată lumea. În cele din urmă, în Catania se poate ajunge întotdeauna din mai multe orașe europene.

Schema aeroportului Catania

Traficul mare de pasageri nu este încă un indiciu că terminalul este uriaș. Dimpotrivă, turistii vorbesc despre el ca fiind unul „compact” și, ceea ce este și mai bine, bine organizat. Schema aeroportului Catania și un plan detaliat al teritoriului adiacent se află pe site-ul său oficial. Datorită pictogramelor clare este ușor de înțeles unde să meargi pentru a întâlni rudele sau prietenii, chiar și fără cunoaștere a limbii italiene. În terminal și la intrări există și o schemă al aeroportului în limba italiană și engleză.

De la București există zbor direct spre Catania
De la București există zbor direct spre Catania

Autobuze de la Aeroportul Catania până în oraș

Catania poate fi destinația finală sau punctul de tranzit pentru un alt oraș sau chiar țară (de exemplu, în Malta, unde feriboturile pleacă cu regularitate). Iar autobuzele de la aeroport în oraș, mai precis, la gară, circulă de la 05:00 la 24:00 la fiecare 20 de minute. Numărul autobuzului este 457, iar, pe lângă număr, are și propria denumire de „ALIBUS”. Un program detaliat pentru acest traseu poate fi găsit pe site-ul oficial al companiei de transport AMT.
Biletele de autobuz pot fi cumpărate de la casă, la stație, care se află lângă vechiul terminal, la aproximativ 150 m de la cel nou. Pretul biletelor valabile pentru 90 de minute este de € 1 (2016), timpul de deplasare în oraș – numai 20 de minute, iar dacă va trebui să se schimbați autobuzul la gara de trenuri sau la o stație intermediară, biletul va fi în continuare valabil.

Autobuzele din aeroportul Catania circulă cu regularitate
Autobuzele din aeroportul Catania circulă cu regularitate

În plus, AMT a încheiat un acord cu calea ferată sub egida municipalității Catania. Deci, cu acest bilet va fi posibil să ajungeți cu trenul la hotelul dorit din oraș. Pentru mai multe călătorii, este mai rezonabil să cumpărați un bilet zilnic de 2,5 EUR (2016).
Prin aeroportul din Catania trec și autobuzele spre Taormina. Tariful este de 8 € (2017). Restul autobuzelor interurbane (companiile ETNA și Sais) de la / spre Palermo, Agrigento, Messina, și chiar Roma opresc la Piața Ioan al XXIII-lea (Piazza Giovanni XXIII), unde se află gara. Autobuzele Interbus pleacă de la Piazza Armerina. Direcția – Taormina și Syracuse. De la strada Luigi Sturzo 220 circulă autobuze ale companiei A.S.T., care merg la Ragusa și, în plus, se specializează în excursii (de exemplu, la Modica și Villa Palagonia) și în transportarea turiștilor la feribotului de Portzallo.

Taxi de la aeroportul Catania

Taxiurile de la aeroportul Catania până la oraș staționează la stânga de la ieșirea din terminal și lângă vechiul terminal: dacă doriți, puteți lua mașina aici. Cu toate acestea, călătorii care nu cunosc italiana, ar trebui să știe că autoritățile Italiene timp de mulți ani luptă împotriva încercărilor conducătorilor de taxi de a „păcăli” turiștii nou-veniti – totul, ca și la noi. Desigur, acest lucru nu se întâmplă pretutindeni, dar, sigur, nu este plăcut să mergi în cerc, crescând cifrele de pe contor. În plus, șoferul poate întotdeauna să zică că nu știe limba engleză (ce se întâmplă des).
Puteți evita acest fenomen prin comandarea unui taxi de la aeroportul Catania la locul potrivit online.

Cu automobil închiriat

Parcarea rent-a-car
Parcarea rent-a-car

În sezonul înalt poate fi dificil de a închiria un automobil în Sicilia, și să fugi prin toate companiile de rent-a-car imediat după aterizare este o plăcere îndoelnică.
De aceea este mult mai comod sa utilizați serviciul rentalcars.com de la fondatorii Booking.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *