Metroul din Milano – schema, orele de circulație, cât costă biletele

Metroul din Milano (Metropolitana di Milano) a apărut în 1964. Căile ferate subterane acoperă dens orașul și duc chiar în afara orașului. Patru linii, peste o sută de stații, ajută locuitorii și vizitatorii orașului să scadă timpul petrecut pe drum.

Schema

Metroul din Milano are o lungime totală a căilor ferate de aproximativ 95 km. Există atât segmente subterane, cât și segmente de suprafață. Pe harta metroului puteți vedea 4 linii.

Pentru a descărca o hartă detaliată, cu schema în format PDF, faceți clic aici.

Linia roșie (M1, Linea M1)

De la această linie a început metroul în Milano. Lucrările de construcție au început în 1957, pentru ca în 1964 prima linie de metrou să poată fi deschisă pasagerilor. Linia M1 are o lungime de 27 km și leagă nord-estul de nord-vestul orașului, și mai există un ram mic în direcția de sud-vest. Stația de pornire este Sesto Maggio (Sesto 1º Maggio), stațiile finale fiind Ro Fiera Milano și Bisceglie.

În total, există 37 de stații pe linia roșie. Mergând de-a lungul acestei linii, puteți trece la linia verde (stația Loreto, Cardona) și linia galbenă (stația Duomo).

Linia verde (linia M2, Linea M2)

Cu întindere de 39,5 km, are 35 de stații. Cu trenurile acestei linii se poate ajunge de la nord-est la sud de Milano. Stațiile finale ale acestei ramuri sunt Gessate, Cologno Nord, Forumul Milanofiori, Abbiategrasso. Câteva stații din direcția spre sud sunt situate la suprafață. Metro pe segmentul Famagosta  – Forumul Milanofiori trece ușor într-o legătură suburbană între Milano și orașul Assago.

Linia galbenă (linia M3, Linea M3)

Lungimea – 17 km, are un total de 21 de stații. O ramură relativ nouă a fost construită în 1990 pentru a lega nordul și sudul orașului Milano. Capetele liniei: stația Comasina la nord și San Donato la sud. Mergând pe linia M3, puteți efectua transferuri către alte linii de metrou: spre linia M1 (stația Duomo), linia M2 (Gara Centrală, Centrale), linia M5 (stația Zara).

Linia lilac (linia M5, Linea M5)

Este cea mai contemporană linie de metrou din Milano, care a intrat în serviciu la începutul anului 2013. Locomotivele acestei linii funcționează complet automat, fără participarea mașinistilor-oameni. Această linie ramificată duce din nord-estul orașului spre vest. Circulația se desfășoară în limitele: Bignami și Stadionul San Siro (San Siro Stadio). Stații de intersecție cu alte linii: Zara (Zara, M3), Garibaldi (Garibaldi FS, M2) și Lotto (Loto, M1).

Linia M4

Se presupunea că lucrul Metroului din Milano va deveni mai bun datorită lansării unei linii noi – M4, care ar fi trebuit să înceapă să funcționeze în 2015, la deschiderea Expo 2015. Cu toate acestea, întârzierile de finanțare nu au permis utilizarea liniei M4 până în prezent. Se așteaptă ca a cincea ca număr și a patra ca denumire linie de metrou va fi accesibilă pasagerilor nu mai devreme de 2022.

Fiecare linie are culoarea proprie, care este indicată pe harta metroului. În plus, stațiile și trenurile sunt vopsite în culorile liniei.

Sistemul de metrou din Milano este conectat cu linia orașului Passante Ferroviario, care are 8 stații de suprafață.

De asemenea, biletele de oraș se pot utiliza la cele 14 linii suburbane (Linee ferroviarie suburbane Milano). O schemă detaliată poate fi găsită pe site-ul oficial www.trenord.it

Informații utile

Linia M1 este cea mai utilă pentru turiști, deoarece în imediata vecinătate a stațiilor sale se află atracțiile principale ale orașului Milano: Catedrala, galeria lui Victor Emmanuel al II-lea, muzee, complexe de expoziții.

Linile M2 și M3 (stația Centrale) sunt utile pentru cei, care doresc să ajungă rapid la gara centrală din Milano (Milano Centrale).

Program de funcționare

De la 06:00 la 00:30, trenurile circulă cu un interval de la 5 la 10 minute. Două sărbători pe an: 25 decembrie și 1 mai, reduc ziua de lucru: de la 07:00 la 19:30.

Cât costă biletele?

Turiștilor, care decid să viziteze Milano, le va fi util să știe că compania de transport ATM deservește nu numai metroul, ci și alte tipuri de transport urban: autobuze, tramvaie, trenuri suburbane. Prin urmare, călătorul poate cumpăra bilete valabile pentru toate tipurile de transport public:

  • Biletul de oraș (Biglietto Urbano) – costă 1,5 euro, valabil 90 de minute după validare. Este valabil pentru o călătorie într-un fel de transport terestru, subteran sau cu un tren suburban.
  • Un bilet pentru 10 călătorii (Carnet 10 viaggi) costă 13,80 EUR și este valabil pentru 10 călătorii de 90 de minute. Condițiile de călătorie sunt similare cu biletul de oraș.
  • Bilet pentru 4 călătorii (BI4, Biglietto integrato per 4 viaggi) – costă 6,00 euro, pentru 4 călătorii de 90 de minute.
  • Bilet pentru o zi (Biglietto giornaliero) – costă 4,50 euro, valabil 24 de ore după validare. Valabil pentru toate tipurile de transport urban, inclusiv trenul.
  • Bilet pentru 2 zile (Biglietto bigiornaliero) – costă 8,25 euro, valabil timp de 48 de ore de la momentul validării. Condițiile sunt similare cu un bilet pentru o zi.
  • Bilet 2×6 (Settimanale 2 × 6) – costă 10,00 euro, permite efectuarea a câte 2 călătorii timp de 6 zile consecutive. Dacă biletul nu a fost folosit pentru 1 sau mai multe zile într-o săptămână, îl puteți activa duminică.
  • Bilet de seara (Biglietto serale) – costa 3,00 euro, valabil de la ora 20:00 si până la inchiderea metroului.

Semnificativ ușurează călătoriile utilizarea cardului special Metro – cartelă de plastic reîncarcabilă „RicaricaMi”, în care pot fi activate 4 tipuri de bilete. Prețul de bază al cardului este de 2,50 euro, banii care garantează o călătorie. Apoi, dacă dorește, călătorul poate adăuga pe cartela de călătorie: mai multe opțiuni din biletele de mai sus.

Este important să rețineți că biletele de hârtie și electronice trebuie validate la începutul călătoriei. În metrou, există controlori, care pot impune o amendă de 100,00 euro per pasager fără bilet!

De unde cumpărați un bilet

Puteți cumpăra un bilet sau reîncărca o cartelă la mașini speciale amplasate în stațiile de metrou. În total, în Milano există aproximativ 2.200 de puncte de vânzare de bilete: standuri de știri și tabac, baruri și stații. În plus, trimiterea unui SMS cu textul „ATM” la numărul 48444 vă va permite să plătiți: o călătorie cu metroul de 1,50 euro.

Planificați-vă călătoria, consultând harta metroului sau verificați costul biletului pe site-ul metroului. Site-ul este accesibil în limba italiană și engleza. Informații de bază în limba română sunt prezentate în acest articol.

Site-ul oficial: www.atm.it

Harta metroului online: www.giromilano.atm.it

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *