Cum ajung de la aeroport la Budapesta (Ungaria)

Aeroportul Internațional din Budapesta numit după Ferenz Liszt (cunoscut anterior ca Aeroportul Ferihegy) este un aeroport internațional care deservește Budapesta, capitala Ungariei. În acst moment aeroportul primește zboruri din Europa, Asia, Orientul Mijlociu și America de Nord. Aeroportul Budapesta este unul dintre cele cinci aeroporturi internaționale din Ungaria. Se află la 16 km sud-est de centrul Budapestei (cod IATA – BUD).

Aeroportul este format din trei terminale principale: 1, 2A și 2B. De la Terminalul 2A la Terminalul 2B se trece pe jos.

Terminal 1

Clădirea Terminalului 1 este unică, deoarece este construită sub forma unui avion. La moment, terminalul este temporar închis. De la 1 septembrie 2002, Terminalul 1 a operat zboruri low-cost, din 2012 a fost închis și toate zborurile au fost transferate la terminalele 2A și 2B.

Terminal 2A

2A Terminal (inițial Terminalul 2, redenumit în 1998) e deschis de la 1 noiembrie 1985, a deservit compania «Malev Hungarian Airlines», iar de la 30 martie 2008 deservește toate destinațiile din țările Schengen.

Terminal 2B

Conectat la terminalul 2A, acesta este un terminal separat. Deservește țările, care nu sunt incluse în Acordul Schengen.

Diagrama aeroportului din Budapesta puteți vedea și descărca aici.

Pe teritoriul aeroportului există servicii de Duty Free, o mulțime de magazine, restaurante, baruri, cafenele. Aici funcționează un oficiu poștal, un depozit de bagaje – serviciu foarte util pentru cei, care se rețin în așteptare de alt avion, precum și posibilitatea de a petrece noaptea în hotelul situat în aeroport.

Cum ajung de la aeroportul Budapesta în oraș?

Aeroportul internațional Ferenc Liszt este situat la 16 km de centrul orașului, iar acesta este un semn bun că nu va dura mult și cel mai important nu va fi scump de a ajunge la oraș. Cea mai simplă și mai ieftină opțiune este transportul public.

Cu autobuzul

Autobuz Budapesta
Autobuz Budapesta 200E

Autobuzul 200E – circulă între orele 4 și 23. Intervalul de circulație este de aproximativ 7-10 minute (dimineața devreme și seara târziu intervalul crește), iar călătoria durează aproximativ 20-30 de minute.

Autobuzele circulă de la aeroport (Terminalul 2) la stația terminus Kőbánya-Kispest (linia de metrou M3), trecând prin centru, de exemplu, prin Piața Deak, unde se intersectează cele trei linii de metrou (M1, M2 și M3), tot de aici pleacă autobuze spre diferite părți ale orașului .

Stația de autobuz este chiar în fața ieșirii din Terminalul 2B.

Costul unui bilet într-o singură direcție este de 320 forinți maghiari (puțin peste 1 euro). Biletele pot fi achiziționate de la standurile cu ziare și de la oficiul poștal (subsolul Terminalului 2A), în mașini speciale din stația de autobuz, și, desigur, direct de laa conducătorul auto (în acest caz, un bilet va costa 450 Ft).

Autobuz 100E – Autobuzele merg de la aeroport (Terminal 2) spre Deák Ferenc tér (chiar centrul orașului). Autobuzul circulă zilnic între orele 4:00 și 00:00. Intervalul de mers este de aproximativ 15-20 de minute.

Autobuzul aproape că nu se oprește (după aeroport va face doar două opriri și ambele în centru – Astoria și Kálvin tér). Tariful este de 900 HUF (3 EUR).

Fiți atenți! În autobuzul 100E nu sunt valabile biletele pentru autobuzele din rețeaua de transport public din Budapesta. Pentru a călători cu el, trebuie să cumpărați un bilet special, care costă 900 forinți.

Traseul autobuzului 100E
Traseul autobuzului 100E

Noaptea, autobuzul numărul 900. Intervalul de mers este de 1-2 ori per oră de la 23:30 până la 3:30 de la aeroport la parcul de autobuze Del Prest și înapoi, de-a lungul drumului trece pe la diferite stații de metrou. Durata totală a călătoriei este de 25 de minute.

Stația de autobuz este chiar în fața ieșirii din Terminalul 2B. Biletele pot fi achiziționate de la chioscurile de ziare, oficiu poștal (parterul 2A Terminal), în automate din stația de autobuz, și, desigur, direct de la conducătorul auto. Schema metroului o puteți vedea sau descărca aici.

orar circulație

Cu shuttle de grup

O altă modalitate de a ajunge la Budapesta de la aeroport este shuttle-ul la hotel. Aceste shuttle sunt confortabile: există aer condiționat și Wi-Fi gratuit. Ghișeele Airoport Shuttle-Minibus se află în fiecare terminal. Microbuzele sunt trimise de la intrarea principală la terminale. Puteți comanda un shuttle personal sau, cu cel puțin 12 ore înainte de plecare, la www.airportshuttle.hu. Costul este de la 3200 forinți într-o direcție (dacă transferul este comandat pentru unul). Costul depinde de numărul de pasageri și de distanță.

unde cumpar bilete

Cu trenul

Una dintre metodele mai puțin convenabile, comparativ cu autobuzul, a călătoriei spre centrul Budapestei, este trenul. Cea mai apropiată stație de cale ferată (Ferihegy) se află la Terminal 1, de unde trec trenurile spre Gara Nyugati (Gara de Vest). Alegerea trenurilor este excelentă – pe zi aici circulă aproximativ 100 de trenuri, inclusiv InterCity. După-amiaza, de la terminalul 2 până la stația Ferihegy, puteți ajunge cu autobuzul 200E, iar noaptea – cu numărul 900.

Tren spre Viena

Cu taxiul

Aici sunt întotdeauna multe mașini, de aceea nu va trebui să așteptați mult. Dar, pregătiți-vă să plătiți destul de mult. O plimbare cu taxiul de la aeroport la Budapesta vă va costa cel puțin 8.000 de forinți (aproximativ 28 de euro), însă cel mai probabil suma va fi mai mare.

De asemenea, este posibil să rezervați un taxi în avans, prin formularul de aici. Puteti alege o masina de clasa si capacitate potrivita in avans. Costul acestui serviciu – este destul de mic, mai ales pentru 3-4 persoane, având în vedere toate facilitățile. Costul indicat la momentul rezervării va fi stabil: de exemplu, ambuteiajele nu-l vor afecta. Durata călătoriei este de 15-20 de minute. Șoferul transferului vă va întâlni la ieșirea din zona de sosire cu o plăcuță pe care va fi scris numele dvs. și vă va ajuta cu bagajele.

Un mic sfat practic:

din moment ce ați vizitat ieftin Budapesta, merită să profitați de oportunitatea de a merge ieftin spre

Viena

Bratislava

Zagreb

Biletele spre capitala austriacă și înapoi, cumpărate online, cu câteva luni înainte de călătorie, vă vor costa în jur de 20 de euro și pot fi cumpărate pe site-ul omio.com, unde puteți compara prețurile de călătorie de la diferite companii.

Dacă aveți grijă să cumpărați un bilet în avans, puteți economisi foarte mult. Autobuzele pleacă și ajung la stația de lângă stadionul Ferencvaros, vizavi de gara de autobuze Népliget.

6 Comments

  1. super faina prezentarea! de mare ajutor 🙂

  2. Multumesc pentru sfaturi!
    Intrebare: Se poate plati cu cardul biletul de autobuz?

    1. Nu, nu se poate plati cu cardul in autobuz. La achitarea biletului in autobuz se recomanda sa aveti suma exacta – 450 de forinti, pentru ca soferul nu are rest.

  3. cum ajungem de la statia nepliget flixbus budapesta la aeroportul international budapesta

  4. cum ajungem de la statia nepliget flixbus budapesta la aeroportul international budapesta si cat costa

    1. Cu autobuzul Flibco 6477, care circula la fiecare 30 de minute. Găsiți detalii aici https://www.flibco.com/en/airports/budapest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *