Ce bani iau în călătorie?

Bani. Ce bani trebuie să luați, schimburile valutare.

Voi continua să împărtășesc pe aici experiențele mele de călătorii în alte țări. Acest articol va face parte dintr-o serie de articole, privind siguranța în călătorii și în vacanțe. Marea parte al articolelor este bazată pe propria experiență, însă nu pretinde de a fi enciclopedic.
Voi începe cu următoarele:

BANII CASH. Ce fel de bani cash se poate de luat în vacanță?

În țara noastră, majoritatea populației are trei tipuri de valute:

Lei românești 
Euro, iar unii mai au și
Dolari americani
Răspunsul la întrebarea care dintre aceste valute să luați cu dvs. într-o călătorie sau vacanță depinde de locul unde plecați.
De exemplu, în țările apropiate, cum ar fi Republica Moldova sau Bulgaria, puteți lua lei românești. O să puteți să-i schimbați cu ușurință ajungănd la locul de vacanță.
Dacă plecați în Europa, este logic să luați euro, iar să păstrați dolarii numai pentru vizite în SUA nu este foarte corect: emisfera vestică tradițional tinde să iubească dolarii, iar unele dintre ele, cum ar fi Ecuadorulul și Panama, pur și simplu foloseasc această valută în circulație ca și moneda sa națională.

EURO în Europa. Un sfat: nu luați bancnote cu valoare de 500 de euro. Foarte des veți fi refuzat spunând că nu au bani de rest. Poate fi și adevărat, însă, pe lângă aceasta, europenilor le este foarte frică de falsuri și bancnota de 500 de euro întinsă de dvs, la achitarea unui păhar de apă pentru ei este un motiv să vă suspecte de fals. Luați cât mai multe bancnote mici: 20, 50 de euro, ei bine, și cea cu nominalul de 100 de euro au un grad ridicat de încredere.

DOLARI AMERICANI. Dolarii în America: sunt acceptate toate bancnotele: murdare, vechi, spălate și scrise. Iar în unele țări vor refuza categoric să ia bancnota de 100 de dolari mai veche de 2008: in multe tari din Africa (Zambia, Tanzania, Kenya …), chiar și în țările mai puțin exotice pentru turismul în masă – Bali sau Filipine, bancnotele mai vechi de 2008 vor fi schimbate cu o rată mai proastă decât cele noi. De notat că acest lucru nu se aplică în cazul bancnotelor uzate și șterse – important este anume anul emiterii bancnotei. De asemenea, în Indonezia, este dificil să schimbi dolarii cu anumite serii.

Mai există un detaliu privind schimbul de dolari și euro în Asia de Sud-Est: cu cât este mai mare valoarea bancnotei, cu atât este mai bine cursul de schimb pentru banii locali. Adică este mai profitabil să iei bancnote de 100, decât de douăzeci și cincizeci de dolari.
În unele țări, nu poți schimba dolarii, dacă au semne sau ștampile de cerneală. În mod surprinzător, în aceleași țări, este obișnuit să se eticheteze bancnotele de dolari cu ștampile de cerneală (cum era obișnuit în unele țări arabe)

Scurt rezumat: Dacă plecați în emisfera vestică (cu excepția Cubei) – luați dolari. Dacă în Europa – euro. În restul lumii, este necesar să analizăm situația: în cazul în care țara este fostul patrimoniu al SUA (există sau au fost baze militare, capital american investit în țară), este mai bine să luați dolari. Dacă acestea sunt foste colonii ale țărilor europene – euro sunt mai buni.

Schimbul valutar. Unde este mai bine să schimbați dolarii sau euro în monedă locală.

1) înainte de călătorie, uitați-vă la rata interbancară de schimb a dolarului sau euro și a banilor țării în care plecați. O puteți vedea aici.
– pentru ce?
– cel puțin pentru a vă închipui rata de schimb. Aceasta nu înseamnă că veți schimba banii la o rată pe care o arată convertorul universal de bani. Nu. Dar este util pentru a înțelege că pentru dolar trebuie să luați mii, și nu sute – este util.

2) foarte rar, rata de schimb va fi bună la aeroport. Aș spune chiar că în 95% dintre cazuri va fi cea mai proastă rată. De aceea, schimbați exact cât vă trebuie să plătiți pentru un taxi și să cumpărați o sticlă de bere.

3) foarte des, sau mai degrabă în 98% din cazuri, hotelul va avea o rată de schimb bună. Prin urmare, încercați să nu schimbați bani la hotel. Pentru a plăti la hotel, utilizați carduri de credit. Despre acest lucru mai târziu, în capitolul următor.

Unde pot schimba banii? Există multe opțiuni: de la case de schimb valutar la locații exotice.

Deci:
– schimburile oficiale le găsiți după afișe cu ratele de schimb. Aici, vi se oferă un cec (de exemplu, în Thailanda). În unele schimburi valutare vi se va cere un pașaport (Africa)
– magazinele care vând aur și pietre (Sri Lanka). Nu veți vedea semnul de schimb valutar pe aceste magazine, dar în Sri Lanka, anume acolo este cel mai bun curs de schimb
– persoane ce schimba bani (Laos, Burundi, Ghana, Mongolia, Argentina, Venezuela, Zimbabwe etc.). Nu sunt oameni întâmplători. Uneori oamenii sunt cu pungi întregi de bani locali. La ei se ajunge cu recomandare. Cel mai bine întrebați despre ei de soferii de taxi.
– bancile (Australia) Este foarte deranjant, dar altfel nu se poate. Sau veniți cu un card de credit și retrageți bani din ATM-uri.
– agențiile de turism (Brazilia), destul de ciudat, dar aici este cea mai bună rată de schimb

Despre fraudele în schimbul valutar, voi scrie în detaliu în următorul articol, dar pentru moment, rețineți două lucruri:

  • la orice birou de schimb valutar, trebuie să întrebați imediat despre comisii.
  • în orice caz, numărați banii care i-ați primit. Fără a pleca de la casă. Dacă schimbați la schimbătorii de bani de pe stradă, atunci nu dați imediat banuțul din palma transpirată, dar luați ceea ce trebuie să primiți și numărați. Numai dup aceasta dați banii. În multe țări există infractori. Mai ales în Bali. Comportamentul lor este următor: ei numără banii în fața dvs., apoi îndoaie o parte din ei dedesubt și, în mod imperceptibil, scot cam 20% din bancnote. Prin urmare, doar după ce numărați banii în propriile mâini, le puteți da banii cinstit munciți. Nu vor? Atunci, aceasta nu este varianta dvs. de schimb, aici vor încerca să vă înșele.

Cardurile de credit. Carduri bancare de plastic

ATM

În lumea de astăzi, există mai multe opțiuni de a nu transporta o groază de numerar. Cardurile bancare din plastic este una dintre opțiuni și este cea mai convenabilă opțiune. Dacă plecați într-o țară civilizată, atunci plasticul este cel mai bun mod de a plăti pentru cumpărături și servicii. De exemplu în Europa, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia … apropo, dacă mergeți în Australia cu un card de credit – aceasta este o modalitate de a face economii, deoarece rata de schimb al banilor cash este mai prost și chiar și retragerea de numerar de la ATM, în cazul în care calculați și procentul de la bancă, va fi mai profitabilă per total decât să schimbați bani cash într-o bancă australiană.

Aici există câteva subtilități:

1) ATM-ul trebuie să deservească cardurile internaționale. Siglele MasterCard / Visa de pe panoul său vor confirma accest lucru.
2) este de dorit să se utilizeze ATM-urile unor bănci bine cunoscute
3) ATM-ul trebuie să fie într-o locație bună sau lângă o bancă, un mare centru comercial, aeroport (de multe ori la aeroport există limite la retragere de numerar), pe o stradă aglomerată din punct turistic. Dacă utilizați un bancomat instalat într-o alee lăturalnică: introduceți cardul în ATM, primiți refuzul de bani și peste o oră vă pleacă o sumă frumoasă din cont. – infractorii au citit cu ajutorul dispozitivelor electrocnice, informațiile de pe cardul și codul PIN. Restul este o chestie tehnologică. Prin urmare, recomandăm insistent să setați o notificare prin SMS despre toate tranzacțiile de pe cardul dvs. În acest caz, aveți posibilitatea să blocați cardul la timp.

Asta e tot. Urmează: de ce nu folosesc eu cecuri de călătorie și unde să țineți banii în vacanță și în călătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *