Totul despre ISTANBULKART sau plata pentru călătorie în Istanbul

Turiștii care sosesc la Istanbul sunt în primul rând se întreabă de tarifele plătite în transportul public și metodele de a o face. Asta demonstrează foarte bine comentariile la articol de spre noul aeroport. Metoda arhaică de a transmite bani la conducătorul auto (sau taxator), folosită încă nu demult în autobuzele municipale, aparțin deja trecutului. Acum este posibil să plătiți numerar doar în taxiuri și dolmushe (micile autobuze private care circulă în întregul orașul). În alte tipuri de transport, sunt valabile cărțile de călătorie pentru un anumit număr de călătorii (numai pentru autobuze urbane), precum și jetoanele și cartele electronice de călătorie, cu care puteți plăti în metrou, tramvaie, feriboturi, metrobus, funiculare etc.

Pentru cei, care vor călători în afara Istanbulului cu autobuzele de mare (Deniz Otobusu) sau feriboturi (Feribot) ale companiei IDO – terminalele acestei companii acceptă jetoanele, precum și nici un fel de cartele. Pentru a călători cu IDO, este necesar să cumpărați un bilet la casă. Rețineți că serviciile acestei companii sunt foarte populare, astfel că biletele se vând ca păinea caldă. Rețineți că pentru a achiziționa un bilet este necesar un act de identitate.

Jeton (Token)

Tokenul este în continuare mijlocul cel mai comun de plată pentru călătorii folosit de către turiști. În primul rând, acestea pot fi achiziționate la toate stațiile mari de transport public. În al doilea rând, nu toată lumea știe unde poate lua cartele.

Masini de vânzare a jetoanelor

Tokens (Jeton, Token) pot fi achiziționate la utilaje speciale (Jetonmatik), care se află la toate stațiile de metrou, tramvaie, feriboturi și metrobus. Token-urile nu sunt acceptate doar în autobuze și dolmușe – în toate celelalte tipuri de transport urban acestea pot fi utilizate.

Costul la ziua de astăzi este de 4 lire turcești. Nu există reduceri la utilizarea jetoanelor. Dispozitivele pentru vânzare de jetoane acceptă numai numerar (monede și bancnote). Pe fiecare dispozitiv este indicat ce monedele și bancnote de ce valoare acceptă acest dispozitiv. Adesea, dispozitivele returnează bancnotele de 20 de lire. Intorceți bancnota factura și introduceți-o din nou. Dacă nu ajută, introduceți o altă bancnotă.

Bilete de călătorie

În plus față de jetoanele de o singură dată, puteți cumpăra un bilet pentru un număr fix de călătorii în transportul public. Deci, un bilet pentru o călătorie va costa 4 TL, pentru două – 7 TL, pentru trei – 10 TL, pentru cinci – 15 TL, pentru zece – 30 TL. Sistemul seamana mult cu metroul Bucureștiului.

Pe lângă aceasta, puteți cumpăra așa-numita „Carte Albastră” (Mavi Kart), cu care, pentru 170 TL, puteți folosi transportul de 180 de ori.

Istanbulcard (Istanbulkart)

Istanbulkart este un card electronic universal de călătorie care vă permite să plătiți în toate tipurile de transport public urban.

Istanbulkart poate fi cumpărat la puncte speciale de vânzare (vezi mai jos) pentru 6 lire turcești. Acești bani vă vor fi returnați, dacă vă decideți să întoarceți Istanbulkart când părăsinți țara. Dacă cumpărați un card în chioșcuri speciale de stat, atunci ți se va oferi o husă pentru card. Puteți să returnați cardul numai în aceste puncte. O listă de aceste puncte găsiți aici -http://istanbulkart.iett.gov.tr/en/istanbulkart/pages/iett-counters/417.

În astfel de automate se pot cumpăra Istanbul Kart

Istanbulkart este alimentat la terminale speciale. La intrarea în stație, trebuie să apropiați cardul la un cititor special și să treceți prin turnicheți. În momentul retragerii fondurilor de pe card pe afișajul turnicheiului veți vedea costul călătoriei curente, precum și banii rămași pe card. Nu uitați să umpleți cardul la timp – în orele de vârf și în zonele aglomerate, coada la terminalele de reaprovizionare este foarte lungă.

IstanbulKart vă permite să economisiți în mod semnificativ la excursii în jurul orașului. Dacă fiecare jeton costă 4 lire, atunci Istanbulkart oferă reduceri atunci când schimbați un tip de transport la altul în limita a 120 de minute de la prima călătorie. Nu contează ce tip de transport luați. Aceasta înseamnă că veți primi o reducere chiar și atunci când treceți de la un tramvai la metrou, cu condiția să nu treacă mai mult de 2 ore între cele două călătorii.

Un avantaj important constă în faptul că mai mulți oameni pot folosi un singur card. Pentru a face acest lucru, o persoană pune de obicei cartela la senzor, în timp ce alții trec pe rând. Cel ce ține cardul intră ultimul. În acest caz, toate trecerile vor fi taxate la 2,15, fără reduceri. Dacă călătoriți într-un grup și doriți să economisiți bani – cumpărați Istanbulkart pentru fiecare dintre voi.

Așadar, am ajuns la avantajele semnificative ale Istambul kart – tarifele pentru transport.

Deci, treceți prin turnichet pentru prima dată. Un token vă va costa 4 lire, iar primul tren pe İstanbulbulkart costă doar 2,15 TL. Primul transfer către un alt tip de transport va costa 1,45 TL, al treilea – 1,15 TL, următorul – 0,85 TL. Semnificativ, nu-i așa? Aceste tarife se aplică autobuzelor urbane, tramvaiului nostalgic către Istiklal, tramvai, metrou și feriboturi pe unele trasee.

Loc de apropiat cardul în autobuz

În Marmaray, prima călătorie costă 2,15 TL, cea de-a doua și ultima – 1,6 TL.

Un tip separat de transport atunci când se calculează costul călătoriei este metrobus-ul. Există o scară progresivă de plată, adică, cu cât mai mult veți merge – cu cât veți plăti mai mult. Nu vă mirați că atunci când intrați în stația de metrobus, 3.75 TL vor fi imediat scoase de pe card. Aceasta este plata maximă în avans (40 de opriri). De fapt, sistemul de tarifare este după cum urmează:

1-3 stații – 1.75 TL, 4-9 stații – 2.65 TL, 10-15 stații – 2.75 TL, 16-21 stații – 2.85 TL, 22-27 stații – 2.95 TL, 28-33 stații – 3.10 TL, 39 stații – 3,20 TL, mai mult de 40 de stații – 3,25 TL. Ce trebuie să faceți dacă ați mers puțin și ați fost taxați cu 3,25 TL? Când ieșiți din stație, după turnicheți veți vedea dispozitive mici – Para Iade Makinesi (dispozitive de returnare a banilor). Trebuie doar să apropiați cartela Istanbulcard la acest dispozitiv, iar sistemul vă va returna diferența între 3,25 TL și costul real al călătoriei dvs. (Update în comentarii. Mulțumesc Ainur!)

Apropo, când călătoriți cu un metrobus cu o „carte albastră” (Mavi Kart), dacă mergeți mai mult de 3 stații, de la dvs vor fi retrase 2 călătorii în loc de una.

De unde cumpăr acest card magic?

Puteți cumpăra și completați cardul la puncte private (chioșcuri). O listă cu astfel de tarabe este aici – http://istanbulkart.iett.gov.tr/en/istanbulkart/pages/private-vendors/415. Cardul poate fi achiziționat la chioscuri speciale la intersecții majore de transport. Lista punctelor este aici – http://istanbulkart.iett.gov.tr/en/istanbulkart/pages/iett-counters/417. Puteți alimenta cardul în 145 de terminale care sunt situate la hub–uri mari de transport. O listă completă de terminale de completare este aici – http://istanbulkart.iett.gov.tr/en/istanbulkart/pages/automatic-vending-machineosm/418.


Terminal de alimentare a cardurilor IstambulKart (în acest tip se pot doar realimenta!)

Terminalele de alimentare a cardurilor nu dau rest și nu acceptă monede. Pentru a reîncărca, trebuie să puneți cartela dvs. Istanbulcard într-o fereastră specială la terminal. Afișajul va arăta soldul cardului. După aceea, trebuie să introduceți bancnote în terminal (una câte una) și să așteptați până când suma de completare a cartelei este afișată pe ecran. După aceasta, puteți să luați cardul și să vă continuați calea – întreaga operațiune va dura 15-20 de secunde.

Ce se întâmplă dacă se termină brusc banii de pe Istambulkart?

Există 2 soluții. În primul rând, puteți cumpăra un jeton și să mergeți cu prețul integru. Puteți, de asemenea, să cereți unui pasager să plătească pentru trecerea dvs., oferindu-i suma în numerar. Foarte mulți locuitori din Istanbul au carduri preferențiale de călătorie și călătoriile lor sunt foarte ieftine, uneori gratuite. Deci, nu fiți surprins dacă persoana pe care o rugați pur și simplu va apropia cardul, vă va lăsa să treceți, vă va zâmbi și nu va lua banii. Aceasta este o practică perfect normală pentru Istanbul. Zâmbiți înapoi, mulțumiți și doriți-i unui om bun o zi bună!

4 Comments

 1. Acum pentru turiști nu se mai restituie banii pe card.

  1. Mulțumesc mult de informații, am actualizat articolul.

  2. Bună!
   Cum recuperezi banii rămași pe card?Pot fi cheltuiți într-un anume loc?
   Mulțumesc!

  3. Bună!
   Cum pot fi recuperați banii rămași pe card?Pot fi cheltuiți într-un anume loc?
   Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *