Sicilia, Taormina – Atracții turistice de vizitat

Scriitorii și oamenii celebri ai trecutului au lăsat doar amintiri pozitive despre Sicilia, Taormina. De exemplu, francezul Guy de Maupassant, spunea că această stațiune merită o atenție excepțională.

„Chiar dacă soarta vă oferă o singură zi în Sicilia, petreceți-o în Taormina!”

Scriitorul, fără îndoială, a avut dreptate. Călătorind de-a lungul drumurilor montane, în inima orașului, la atracțiile principale este o aventură în sine. Lățimea carosabilului nu este atât de mare, iar locația dorită este la 200 de metri deasupra nivelului mării. Un verde bogat, cu accente colorate date de ramuri înfloritoare, produc o impresie extraordinară. Ca și strălucirea soarelui, carese reflectă în apele azurii ale Mării Ionice.

Ce e de văzut în Taormina?

Biserici și catedrale

În centrul orașului, călătorii au ocazia de a vedea Duomo – Catedrală. Construită în secolul al XV-lea, această catedrală a înlocuit biserica medievală dedicată Sfântului Nicolae. Sfântul Nicolae a devenit sfântul patron al noului Duomo, așa că numele complet seamănă cu Catedrala Sfântul Nicolae (Dom San Nicolò). În comparație cu faimosele Duomo din Florența și Roma, catedrala locală produce o impresie modestă. Dar pentru locuitorii orașului este un simbol al spiritualității și al credinței.

În Piața Catedralei, chiar în fața Domului San Nicolò se află o fântână pitorească. Pe piedestalul cu trei niveluri se află o figură amuzantă – centaurul încoronat. Acest caracter neobișnuit este un simbol al Taorminei.

O plimbare pe stradă prin oraș va duce călătorul spre piața 9 aprilie. Pe fundalul unui spațiu deschis restrâns, acoperit cu plăci multicolore, maiestuos se înalță munții. După ce va reuși să-și rupă ochii de la această panoramă uluitoare, spectatorul, spre surprinderea sa, va descoperi în prim-plan clădiri medievale.

De la turnul de ceas Torre dell’Orologio, aflat pe partea laterală a pieței, vine o senzație de forță și antichitate. Acesta a fost construit în secolul al XII-lea într-un stil tipic de fortificație. Acum este oarecum însuflețit de restaurantele adiacente. Biserica din apropiere cu hramul Sf. Augustin (San Agostino) arată mai elegant. Aceasta de asemenea, a fost construită la începutul secolului al XV-lea, ca simbol al eliberării orașului de epidemia de ciumă. Biserica Sf. Augustin nu și-a îndeplinit îndatoririle directe de mult timp, și a început să servească Taormina ca bibliotecă. Vizavi se află o altă biserică mică dedicată Sfântului Giuseppe (San Giuseppe).

În apropierea Odeonului Roman, turiștii pot admira Biserica Sf. Ecaterina din Alexandria. Clădirea datează din secolul al XVII-lea și este faimoasă pentru statuia Marelui Mucenic edificată deasupra intrării în biserică. Foarte armonios în peisajele din Sicilia Taormina se potrivește Biserica Anglicană Sf. Gheorghe, construită la începutul secolului XX. Templul dedicat Sf. Gheorghe se află la marginea terasei, care oferă o priveliște uluitoare spre mare și munți.

O altă curiozitate religioasă este ridicată în munți. Biserica Maicii Domnului în stâncă (Madonna della Rocca) folosește parțial o peșteră din Muntele Tauro. A fost cconstruită la mijlocul secolului al XVII-lea și de atunci a atras atenția pelerinilor și a turiștilor obișnuiți.

Palate

Este de remarcat faptul că majoritatea atracțiilor arhitecturale din Taormina sunt de dimensiuni modeste. Acest fapt, valabil pentru clădirile religioase, se aplică și clădirilor seculare. Întregul oraș este plin de spiritualitate și de confort nedescris. Orice clădiri și structuri ar fi inevitabil pierdute pe fondul munților Apenini. Locuitorii din Sicilia, Taormina au simțit subtil acest moment și nu au încercat să impresioneza pe cei din jur cu mărimi, ci cu simplitate și har.

Palatul (Palazzo) Corvaja

Palatul Corvaggio este situat în centrul orașului și este semnul său distinctiv. La construcția palatului au contribuit și arabii, care au stăpânit orașul timp de 10-11 secole. O reconstrucție la scară largă a atins palatul în secolul al XV-lea. Acesta a fost transformat special pentru nevoile Parlamentului sicilian. Palatul își datorează numele celei mai eminente și mai vechi familii care se afla la originea orașului. În ceea ce privește stilul arhitectural al clădirii, este dificil să-l caracterizezi într-un singur cuvânt. O combinație bizară de stiluri arabe, romane, normanice produce o impresie de neuitat.

Turnul central al Palatului Corvaja este un exemplu unic al arhitecturii arabe pe teritoriul Europei moderne. Arcurile estice ale portalurilor de intrare și a ferestrelor duc gândurile la basmele din „1000 și una de nopți”. Coroana elegantă al turnului arab pare fragilă în comparație cu clădirile construite ulterior.

Aripa stângă a castelului datează din perioada medievală. Are o scară decorată cu picturi embosate de teme biblice. Aripa dreaptă este cea mai nouă parte a palatului. Aceasta a servit pentru ședințele Parlamentului. La mijlocul secolului al XX-lea, această parte a castelului a fost reorientată la sediul mai multor companii de turism.

Palazzo Duca di Santo Stefano

Palazzo Duca di Santo Stefano este reședința ducelui spaniol de Santo Stefano din Taormina. Palatul a apărut la ordinul Ducelui De Spuches în secolul al XIV-lea. Deși aspectul clădirii este influențat de arhitectura romană, elementele gotice îi conferă o impresie finală. Arcurile duble ale ferestrelor sunt realizate într-un mod tipic gotic. Arcade ascuțite arcuite, decorate cu hectograme simbolice. O friză multistrat de pietre contrastante este așezată chiar pe acoperișul clădirii. Lanțurile de piese negre de lavă și piatră albă conferă Palatului ducelui de Santo Stefano un aspect solemn.

Această clădire a fost grav afectată în timpul celui de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, prin eforturile Bisericii Catolice, care a luat palatul sub îngrijirea sa, toată frumusețea sa a redobândit aspectul său original.

Palatul Vechi (Palazzo Vecchio)

Taormina, la fel ca Florența, are propriul Palat Vechi (Palazzo Vecchio). Acest titlu a fost decernat celui mai vechi palat al orașului – Palazzo Ciampoli. Placa memorială, montată pe zidul Palazzo, arată că lucrările de construcție din clădire au început în secolul al XV-lea. Cu toate acestea, data actuală a înființării palatului se pierde în adâncimile secolului al XIII-lea.

Toate lucrările ulterioare au extins castelul inițial modest și i-au schimbat aspectul. Potrivit unor informații, proprietarii inițiali ai castelului au fost Corvaja, care ulterior au renunțat la vechea sa reședință în favoarea familiei Cimpoli. În secolul al XX-lea, în zidurile Palatului Cimpoli se afla un hotel,care însă nu a ajuns la timpurile moderne.

Vechea mănăstire (Palazzo Badia Vecchia)

Terminăm revista castelelor din Taormina cu Palazzo Mănăstirea Veche, a cărei clădire datează din secolul al XIV-lea. Astăzi, mica clădire a palatului găzduiește un muzeu dedicat descoperirilor arheologice. În trecut, acest palat a servit nevoilor mănăstirii catolice. La exterior, seamănă cu un turn tipic de fortificație, care este animat de geamurile gemene inerente stilului gotic. Ornamentul contrastant al lavei și dalelor din piatră de Syracuse, la modă în Evul Mediu, elegant înconjoară palatul.

Monumente ale antichității

Mărturiile culturii antice Grecești și Romane sunt păstrate atent de municipalitatea orașului și sunt disponibile pentru vizionarea publicului. Rămășițele Teatrului grecesc (Teatro Greco) oferă impresii contradictorii. Fragmentele rămase permit turiștilor să aprecieze grandoarea vechilor construcții (secolul al III-lea î.Hr.). Diametrul teatrului deschis era de 109 metripe tribune fiind găzduiți până la 10 mii de spectatori.

Construirea unui astfel de teatru extins pe panta munților a necesitat eforturi considerabile, cum ar fi amenajarea locului cu aproximativ 100.000 de metri cubi de calcar! În același timp, timpuli trecut nu a cruțat construcția mare. Vederea minunată asupra mării și a naturii înconjurătoare poate bucură ochiul cu aceeași forță.

Spre deosebire de teatrul grecesc, Odeonul Roman (teatrul deschis) are o dimensiune foarte modesta. Acesta a fost proiectat pentru 200 de persoane și, cel mai probabil, a fost folosit pentru ședințele consiliului municipal. În analele Taorminei, inițiatorul construcției Odeonului este menționat consulul roman și politicianul Octavian Augustus (secolul I î.Hr.).

O altă dovadă a măreției Imperiului Roman în oraș sunt ruinele Naumachia. Acest termen în Roma antică desemna un loc pentru bătăliile de apă ale gladiatorilor. O piscină specială, cu un diametru de aproape 122 de metri și o adâncime de 5 metri, servea pentru bătălii spectaculoase în apă.

Natura și clima

În cele din urmă, aș dori să menționez principala atracție a Taorminei, care este disponibilă tuturor absolut gratis – frumusețea izbitoare a naturii și a lumii din jurul acesteia. De la înălțimea orașului, turiștii pot observa fără îndoială curburile sfâșiate ale munților, suprafața netedă a mătăsoasă a mării. Când vremea este bună, există o vedere incomparabilă a vulcanului activ Etna. De asemenea, nu uitați de aerul uimitor montan amestecat cu vânturile sărate de mare. În timpul perioadei de înflorire activă a arborilor, pe străzile din Taormina se înalță mirosuri incredibile.

Treceți pe la grădina orașului sau la una dintre numeroasele expoziții și evenimente organizate în Taormina. Vă vor copleși o mulțime de impresii neașteptate și pozitive. În caz contrar, de ce călătoriți, dacă nu într-un efort de a schimba viața gri de zi cu zi în sărbători pline de viață! Odihnă plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *