Muzeul Leopold – cea mai mare colecție de tablouri de Schiele și Klimt.

Muzeul Leopold este un muzeu al modernismului, care prezintă cea mai mare colecție de tablouri de Schiele și Klimt. Muzeul este dotat cu cea mai recentă tehnologie. Vitraliile oferă o vedere excelentă spre Piața Maria Tereza și Cartierul Muzeelor.

Capodopere din inima Vienei

Muzeul Leopold este cel mai vizitat tezaur de artă din Cartierul Muzeelor din Viena. Clădirea de pe Museumsplatz 1, construită sub forma unui cub alb elegant, prezintă publicului mii de capodopere artistice.

Colecția Muzeului Leopold este bazată pe o colecție privată de tablouri, colectate de-a lungul anilor de soții Leopold – Elizabeth și Rudolph.

Rudolph Leopold – colecționar de artă

Rudolf Leopold a fost un oftalmolog de succes care a avut propria sa practică. El a intrat în istoria Austriei ca un colecționar interesat, un pasionat admirator al artei. Colecția sa privată de tablouri a început cu lucrările maeștrilor vechi. Ulterior, el și soția sa au trecut la pictura modernă, au colectat opera unor moderniști, expresioniști, lucrări în stil de secesiune. Soții au lăsat practica medicală și de atunci s-au ocupat doar de colecționarea tablourilor.

Autoritățile austriece au cumpărat cinci mii de opere de artă de la familia Leopold. În 1994, a fost adoptată o lege specială Lex Leopold, care proclama această colecție proprietatea Republicii Austria. În 2001 a fost deschis Muzeul Leopold. Profesorul Rudolf Leopold a fost numit directorul permanent (după moartea sa în 2010, expoziția permanentă a muzeului este supravegheată de fiul profesorului).

Cubul alb din cartierul Muzeului

Interiorul muzeului

Impresionanta clădire a muzeului a fost construită de celebrul birou arhitectural Ortner și Ortner. Forma exterioară laconică a structurii contrastează cu aspectul său bizar. În interiorul clădirii există interioare extravagante, podele din stejar, o abundență de piese din alamă acoperite cu patină artificială. Din ferestrele panoramice ale muzeului se deschide o vedere unică a Pieței Maria Teresa și a Hofburgului.

Punctul de plecare pentru vizitarea muzeului este Atriumul Mare, plin de lumină. Spațiul expozițional al celor trei etaje superioare este concentrat în jurul atriilor superioare și inferioare. La parter nu există lumină naturală – acolo sunt expuse lucrări grafice.

Cea mai mare colecție ale operelor Egon Schiele din lume

Stând dezbrăcat. E. Schiele 1910

Principalul avantaj al Muzeului Leopold este o expoziție de tablouri realizate de Egon Schiele. Rudolph a adunat cea mai mare colecție de lucrări ale unui reprezentant remarcabil al expresionismului austriac: The Setting Sun, Houses, or a City on an Island, Cardinal and Nun, Dead City, Self Portrait with Lantern Flowers. Toate tablourile valoroase ale etapelor creative importante ale artistului.

Muzeul Leopold furnizează, de asemenea, documente originale și informații interesante despre viața artistului, despre dezvoltarea sa creativă de la art nouveau la expresionism.

Gustav Klimt

Gustav Klimt „Moarte și viață”

Expoziția prezintă câteva dintre cele mai semnificative tablouri ale modernistului Gustav Klimt: „Ieșirea liniștită” sau „Attersee”, tabloul monumental „Moarte și viață”. Artistul a fost fondatorul secesiunii de la Viena.

În sălile muzeului, fotografie de Lorenz Seidler

De asemenea, puteți vedea tablouri de Kokoschka și Moser, Waldmüller, Gerstl, Romako și alți artiști eminenti ai secolului XX.

Pe lângă picturile de artă, Muzeul Leopold conține obiecte de artă unice din Studioul de Artă din Viena, opera lui Hofmann, Moser și alți maeștri de design.

Pe lângă expoziția principală, muzeul găzduiește constant expoziții speciale.

În muzeu

Magazinul muzeului

Muzeul găzduiește un magazin al muzeului Leopold. Vizitatorilor li se oferă colecții de cărți poștale și cataloage, cărți de artă, imprimeuri, eșarfe de mătase și bijuterii bazate pe lucrările artiștilor contemporani.

Cafeneaua „Leopold”

În cafeneaua „Leopold”, foto laura

În clădirea muzeului există și o cafenea conceptuală „Leopold”. Acesta este un loc preferat al elitei de la Viena. Bucurați-vă de plăcerea de a savura un strudel cu mere și cafea melange într-o zi caldă de vară pe terasa muzeului, care se află pe acoperiș și, dacă este rece – în grădina de iarnă.

Orar de funcționare a muzeului Leopold

  • Vineri – miercuri 10:00 – 18:00
  • Joi 10:00 – 21:00

Vedeți prețurile biletelor pe site-ul Muzeului Leopold. Puteți lua un ghid audio în germană, engleză, franceză, italiană.

Cumpărați bilete online:

Cum ajung acolo

Luați metroul U2 până la stația Museumsquartier, U3 până la Volkstheater sau cu tramvaiul 1, 2, D până la stația Dr.-Karl-Renner-Ring.

1 Comment

  1. Rudolf Leopold (impreuna cu so?ia sa) a reusit sa str a nga de-a lungul a 5 decenii pestede lucrari pentru funda?ia sa (estimate la 575 milioane de euro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *