Marocco

Maroc: impresiile noastre sau așteptări neîmplinite

În fiecare iarnă încercăm să mergem în țări calde sau relativ calde, ca în timpul iernii să ne reîncărcăm cu energie solară. În acest an am decis să mergem în Maroc, în căutarea unei povești orientale și a unor impresii noi. Și, conform tradiției, prima postare din călătorie este impresia despre o țară nouă.

Lipsa ospitalității orientale

Înainte de călătoria în Maroc, am acumulat o cantitate enormă de cunoștințe din articolele entuziasmante ale revistelor de călătorii, care promovează o poveste marocană și articolele bloggerilor, care descriu iadul de pe străzile orașelor marocane. M-am gândit că nu va fi perfect, că se vor lua de noi pe stradă diferiți oameni, dar am sperat că voi simți ospitalitatea de est, cum a fost în Turcia.

Nu am simțit niciodată ospitalitatea, pentru că toți marocanii (cu excepția expaților) încearcă să smulgă niște banuți de la turist, să-l păcălească. Și dacă adăugăm la asta lenea localnicilor, a devenit dezgustător să începi o conversație cu oricine.

Toți încearcă să te mintă

Să mergem de la lipsa de ospitalitate la minciuna generalizată, pe care o întâlnește un turist la fiecare pas. Înțeleg, că 99% dintre localnici consideră că toți turiștii sunt europeni bogați, de aceea încearcă să te mintă oriunde au posibilitatea. Pornind de la faptul că șoferii de taxi refuză să pornească contorul, terminând cu faptul că, chiar și în unitățile cu prețuri indicate, vi se poate spune că costul final este complet diferit.

Un exemplu viu: în ultima seară trebuia să imprimăm cardurile de îmbarcare, ne-am dus la supermarket, la centrul de copiere, unde era indicat costul de imprimare de 2 dirhams per 1 pagină. Angajatul centrului a vrut în cele din urmă 5 dirhame în loc de 4. Chiar și în această situație, marocanul a vrut să obțină un pic mai mult de la turistul prost. Firește, i-am plătit 4 dirhame, am luat cardurile și am plecat.

Piața estică
Piața estică

 

Fotografierea interzisă

Nu toți turiștii știu că în Maroc există o serie de restricții privind fotografia și filmările video, de asemenea, este interzisă introducerea în țară a dronelor! Una dintre restricții – interdicția de a fotografia clădirile guvernamentale, militare și de poliție. Deci, dacă decideți să fotografiați o clădire obișnuită după părerea dvs., nu vă relaxați. Fiți pregătit că imediat vor începe să strigăte sau fluierături de poliție, care vă vor interzice fotografiatul sau filmatul. Ar fi OK dacă astfel de clădiri se întâlneau rar, dar ele se întâlnesc tot timpul.

De asemenea, veti avea o problema cu fotografierea simpla pe strazi, pentru ca oamenii vor intra in cadru din cand in cand. Dacă femeile, învelite în covoare, se vor întoarce pur și simplu și își vor acoperi fețele, atunci tineretul și tot felul de șmecheri de stradă vă vor cere bani pentru fotografii sau vă vor înjura și vor arăta degetul mijlociu. Poate eu, cu educația mea europeană, pur și simplu nu am putut vedea obiceiurile binevoitoare ale marocanilor? 🙂

Pe lângă instituțiile de stat, în care este interzis să faceți fotografii, la fel este în magazine, în supermarketuri, la gări. La intrebarea noastră „Pourqoi”?, nu am primit un răspuns clar.

Interzicerea fotografiilor în Maroc
Interzicerea fotografiilor în Maroc

Oameni agresivi

Nu scriu o teză sau o analiză comparativă a unei anumite națiuni, dar după ce am vizitat Marocul, mi-am făcut o opinie personală despre oamenii locali. Și nu este foarte bună. Majoritatea oamenilor sunt pur și simplu agresivi și neprietenoși.

Oameni agresivi
Oameni agresivi

Greu fără franceză în Maroc

Fără cunoașterea limbii franceze, călătoria în Maroc va fi destul de dificilă. Acest fapt nu este surprinzător, deoarece, potrivit statisticilor, numai 2 milioane de persoane din Maroc cunosc alte limbi străine decât limba franceză. În ceea ce privesc numerele, dintr-o populație de 36 de milioane de persoane, 32% dintre persoane vorbesc limba franceză. O statistică dezamăgitoare pentru turiști, confirmată în timpul călătoriei. Chiar și o engleză proastă o vorbește un număr catastrofal de mic, dar cel mai neplăcut este că, indiferent de limba în care încercăm să vorbim, localnicii nu mișca un deget pentru a încerca să ne înțeleagă.

Limba în Maroc
Limba în Maroc

În Maroc domină murdăria și praful.

Înțeleg că aruncarea gunoiului peste tot este un fel de tradiție marocană. Deci, gunoiul îl aruncă toți – de la mic la marei – din ferestre, mașini, trenuri, mergând pe stradă, în încăperi. Dacă adăugați la aceasta că nimeni nu adună gunoiul, străzile nu se spală – gunoiul se adună peste tot ani de zile. Când am mers cu trenul, am observat că de-a lungul căilor ferate s-au acumulat tone de deșeuri, și asta în pofida gardurilor și a sârmei ghimpate. Aceasta arată urât.

Pe lână gunoi, în orașele Marocane este foarte praf și gaze. Mi-e teamă să-mi imaginez ce se întâmplă în cele mai murdare orase Rawalpindi și Antananarivo, dar în orașele din Maroc este pur și simplu imposibil să respiri din cauza aerului poluat. Da, chiar și în Omsk uzina sa chimică se respiră mai ușor. Dacă în orașele Marocului aerul este atât murdar și mirositor în timpul iernii, când temperatura este de 19-24 de grade, ce se întâmplă vara la +36?

Am mințit un pic despre gunoi și curățenie: o dată în întreaga călătorie am văzut un măturător, care a încercat să măture o mică parte a străzii. Nu a reușit, așa că a plecat să se odihnească și să fumeze. La mincă nu sa mai întors.

Dacă nemții, obișnuiți cu curățenia, pot vedea ceva original și autentic în aceste mormane de gunoii, condiții insalubre și chiar periculoase, eu văd în aceasta lenea și proastele obiceiuri locale.

Murdărie în orașele marocane
Murdărie în orașele marocane

Toalete murdare

În întreaga călătorie din Maroc, am vizitat doar o dată o toaletă publică decentă. A fost la Mall-ul Morocco Mall din Casablanca. În rest toate toaletele erau atât de murdare, încât era frică să intri, cu toate că în Rusia am văzut toalete din lemn de-a lungul drumurilor și în tot felul de cafenele. Pe scurt, toate toaletele din Maroc se remarcă prin murdărie, defecțiuni, instalații stricate, miros dezgustător, noroi, murdăriă și lipsă de hârtie igienică.

În orașele mari, câteodată găsești toalete la prețul de 0,5! Euro per vizită. Dar ele sunt la fel de murdare ca și restul.

Și cât de frumos a fost să te întorci la apartament cu o toaletă decentă!

Toaletă în Maroc
Toaletă în Maroc

Prețuri exagerate pentru bilete

În Maroc, în acest an au decis să crească prețurile biletelor de intrare la atracții. Și acum prețul intrării într-o clădire de 7-13 euro este considerat normal! Atracția poate fi o grădină cu trei tufișuri, în mijlocul căruea se află o divinitate, iar o pereche de crapi va pluti în iazul de 3 pe 5 metri. La fel va costa intrarea într-un mic palat.

Gradina din Majorelle din Marrakech
Gradina din Majorelle din Marrakech

Mâncarea proastă

În orice oraș, unde am încercat mâncăruri marocane naționale, aproape oriunde nu erau gustoase. Cel mai frecvent, mâncărurile naționale sunt variante de carne tocată cu legume sau cuscus. O altă caracteristică distinctivă a mâncărurilor din Maroc – cantitatea foarte mică de carne. Locurile cele mai bune s-au dovedit a fi în localurile pentru expați, unde puteți mânca gustos, cu o cantitate suficientă de carne, însă aceste feluri de mâncare costă 10-25 de euro per porție. De exemplu, cel mai delicios fel de mâncare națională Tazhin (pui gătit cu carne și legume într-o oală), am mâncat într-un food cortul unui centru comercial.

Și după o săptămână de mâncat în cafenele locale, în condiții insalubre, am trecut complet la mâncat în food cort-uri, McDonalds și localuri de expați.

Mâncare tradițională marocană Tazhin
Mâncare tradițională marocană Tazhin

Vinul marocan

Prin ce ne-a surprins Marocul, a fost vinul! Vinul marocan era excelent, gustos și vrednic. Am gustat vin roșu, alb și gri și el ne-a luminat cu adevărat serile. În afară de vin, în Maroc este produsă berea. Berea ușoară Casablanca sa dovedit a fi bunicică, dar am băut o dată, pentru că prețul inuman pentru o doză de 0,33 în supermarket nu a lăsat loc petrecerilor cu bere. Apropo, alcoolul din Maroc este vândut numai în magazine specializate, care sunt foarte puține.

Vinul marocan
Vinul marocan

Prețuri exagerate la tot

Oricum, când călătoriți, comparați prețurile în țara gazdă cu țara dvs. de origine. Astfel, multe produse din Maroc sunt mult mai scumpe decât în Republica Cehă, în timp ce calitatea acestor produse sau produse este mai joasă. Apropo, am citit mai târziu despre acest fapt la o fată care are un blog pe instagram despre Maroc.

Papuci marocani
Papuci marocani

Rețeaua feroviară dezvoltată

Unul dintre motivele pentru care am mers în Maroc este capacitatea de a vă deplasa în țară cu ajutorul unei rețele feroviare dezvoltate. Trebuie de remarcat faptul că în orașe mari funcționează stații moderne curate, unde nu există cerșetori și cerșetori.

În ceea ce privește tehnica, trenurile din Maroc sunt destul de moderne și chiar și la una din destinații au lansat trenuri franțuzești de mare viteză TGV. Dar chiar și în aceste noi trenuri localnicii au reușit să facă mizerie. Asta inseamna ca in ele miroase a praf, toaletele nu sunt curățate, scaunele sunt murdare, iar daca adaugi fumători, uneori era neplacut să mergi cu ele. Prin urmare, dacă finanțele vă permit și vă place confortul, atunci este mai bine să plătiți și să luați clasa I.

Trenul din Maroc
Trenul din Maroc

Schimburile valutare

Unde nu am întâlnit nicio înșelăciune, este în birouri de schimb valutar. La orice schimb valutar, chiar și la aeroportul din Marrakesh, ni sa dat exact acea sumă, obținută prin calcularea monedei euro la rata indicată pe tabloul. Și cursul de schimb, chiar și la aeroport, era destul de adecvat.

Aeroportul din Marrakesh
Aeroportul din Marrakesh

Nu există respect pentru femei

Marocul este o țară musulmană care se poziționează ca una civilizată. Așadar, a fost interesant pentru noi care este atitudinea pentru fete și femei din această țară. Așadar, judecând după privirile bărbaților locali, fluierături și strigăte la fete europene, în special la cele care poartă pantaloni scurți și rochii cu decolteu, înțeleg că este mai bine să se imbrace în altceva.

În al doilea rând, bărbații locali refuză de multe ori să vorbească cu fetele. Poate da restul nu fetei, care cumpără, ci însoțitorului ei. Fetele le sunt deseori numite prețuri exagerate pentru bunuri. Dacă o fată merge pe stradă și un bărbat îi vine în întâmpinare, niciunul dintre bărbați nu se va gândi chiar să se miște un centimetru la dreapta sau la stânga, iar dacă fata nu se va feri, ea va fi pur și simplu spulberată.

1 Comment

  1. Este adevarat. EU vad aici in spania cum se comporta si ce mentalitate au. Is cu 100 de ani in urma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *