Compensarea pentru zborul întârziat sau ce e de făcut în cazul în care zborul dvs. este întârziat/anulat

Știți dvs. oare că dacă plecarea dvs. este anulată sau întârziată, puteți conta nu numai pe anumite bonusuri, cum ar fi mesele fierbinți, dar în unele cazuri și compensare monetară pentru întârzierea zborului? Dacă nu, citiți articolul până la capăt – voi vorbi despre drepturile pe care le are fiecare pasager.

Întârzieri mici ale zborurilor se întâmplă frecvent, dar, de regulă, nu provoacă neplăceri semnificative iar cele mari apar destul de rar (în memoria mea, am fost nevoiți să stăm o singură dată la aeroport, așteptând 5 ore decoarea), dar totuși este util să știm ce este de făcut într-o astfel de situație.

Dacă mulți oameni știu despre lucrurile de bază cum ar fi telefoanele, alimentele și băuturile, foarte puțini oameni știu despre compensația financiară pentru întârzierile de zbor (până la 600 de euro), care, în anumite cazuri, o putem obține de la operatorul de zbor. Deci, hai să trecem prin câteva situații – în ce situații și ce putem obține.

Ați fost informat(ă) despre anularea sau întârzierea substanțială a zborului când ați ajuns la aeroport

Păstrați calmul și încercați să înțelegeți cauzele incidentului. În primul rând, găsiți reprezentanții companiei aeriene și cereți să vă explice motivul întârzierii / anulării. Acești oameni pot fi găsiți la birourile de check-in sau direct la gate. Dacă nu puteți găsi pe nimeni – contactați linia telefonică a companiei aeriene.

Înregistrați comunicarea cu compania aeriană, dacă este posibil. Faceți câteva fotografii al tabloului, unde este indicat timpul de decolare – în viitor aceasta poate simplifica primirea compensației pentru întârzierea zborului.

Asigurați-vă că păstrați tichetul de îmbarcare (boarding pass). Este o confirmare a înregistrării dvs.!

Indiferent de motiv, compania aeriană trebuie să vă ofere condiții confortabile de așteptare și una dintre următoarele opțiuni pentru rezolvarea situației actuale (în UE, conform Regulamentului UE 261).

 • Transport alternativ către destinația finală în cel mai scurt timp posibil.
 • Reprogramare pentru o dată ulterioară, convenabilă pentru dvs., ținând cont de prezența locurilor disponibile (în acest caz, obligația companiei de a oferi asistență și cazare este anulată.)
 • Rambursarea prețului biletului în termen de 7 zile, precum și returnarea la punctul de plecare al traseului, dacă continuarea călătoriei nu are sens (se aplică la întârzieri mai mari de 5 ore).

Dacă decideți să așteptați zborul, cereți companiei aeriene să furnizeze:

După 2 ore de așteptare

 • Băuturi răcoritoare și gustări reci / snak-uri (în continuare compania aeriană trebuie să ofere băuturi și mese la fiecare 3-4 ore).
 • 2 apeluri telefonice sau posibilitatea de a trimite e-mail / fax.
 • Asigurarea camerei mamei și copilului (pentru părinții cu copii mai mici de 7 ani).

După 4 ore de așteptare

 • Mâncare caldă (în continuare la fiecare 6 ore).

Dacă trebuie să așteptați următorul zbor timp de 8 ore pe timp de zi sau 6 ore pe timp de noapte:

 • Cazare la hotel pe durata întârzierii.
 • Transfer la locul de cazare și înapoi la aeroport.

În cazul în care compania aeriană refuză în mod categoric să furnizeze aceste condiții, puteți să folosiți banii proprii și să solicitați compensație pentru întârzierea zborului și rambursarea banilor cheltuiți de la compania aeriană după călătorie.

Vi se refuză îmbarcare datorită suprarezervării (overbooking)

Dacă vă înregistrați un zbor și vi se spune că toate locurile sunt deja luate, atunci vă confruntați cu overbooking-ul (caz în care sunt vândute mai multe bilete decât există locuri în avion).

Drepturile pe care le are un pasager în cazul refuzului din cauza suprarezervării sunt exact aceleași ca și în cazul anulării zborului (a se vedea mai sus):

 • Transport alternativ, rezervare pentru o dată ulterioară sau restituirea banilor.
 • Mese, comunicații și cazare la hotel.

Cum puteți primi până la 600 de euro pentru compensarea întârzierii sau anulării unui zbor?

Dacă ați fost informat cu privire la întârzierea / anularea zborului la aeroport, fie cu mai puțin de 14 zile înainte de data plecării, fie ați fost refuzat la îmbarcare, pe lângă facilitățile pe care trebuie să le furnizeze compania aeriană, aveți dreptul la o compensație de până la 600 de euro.

Ce trebuie de făcut pentru a obține despăgubiri?

Determinați dacă zborul dvs. este potrivit pentru compensarea zborului întârziat.

În conformitate cu Regulamentul UE 261, care operează în spațiul aerian al Uniunii Europene, un pasager poate fi despăgubit cu suma de la 250 la 600 de euro în cazul:

 • Timpul de întârziere este mai mare de 3 ore.
 • Zborul este anulat.
 • Refuzul îmbarcării din cauza overbooing-ului.
 • Întârzierile la escală datorită întârzierii primului segment (întârzierea totală la destinație trebuie să fie de cel puțin 3 ore).

Este necesar ca zborul să intre în jurisdicția UE sau Turciei, cu alte cuvinte, zborul dvs. trebuie să fie efectuat:

 • din UE de către orice companie aeriană,
 • fie în UE de către o companie aeriană europeană,

Sau

 • din Turcia de către orice companie aeriană
 • fie în Turcia de către o companie aeriană turcească.

Astfel, de exemplu, zborul din Rusia, operat de Aeroflot, spre Berlin, nu se încadrează în compensație, iar zborul din Rusia către Berlin de către Air Berlin sau zborul de la Berlin către Rusia de către Aeroflot, se califică.

Aveți dreptul să primiți o compensație pentru o întârziere a zborului în cazul în care a avut loc o întârziere sau o anulare din vina companiei. Motive care pot fi considerate vina companiei aeriene:

 • Tot felul de probleme tehnice.
 • Întârzierea avionului la sosire.
 • Verificarea îndelungată.
 • Overbooking.

În cazul în care cauza întărzierii este alta, cum ar fi condițiile meteorologice nefavorabile, o grevă de personal aerian sau alte circumstanțe de forță majoră, compensația nu este plătită.

Perioada de vechime a zborului, pentru care puteți conta pe compensație, variază de la 2 la 6 ani (în funcție de țara de plecare).

Adunați actele necesare

 • Datele zborului: ruta, numărul și data zborului.
 • Numărul de rezervare (necesar pentru aproape toate companiile aeriene).
 • Tichetul de îmbarcare, scrisoare de rezervare sau bilet de avion (document care confirmă faptul că ați cumpărat biletul).

Apoi, puteți fie să depuneți sinestătător o reclamație prealabilă la compania aeriană și, cel mai probabil, să vă pregătiți pentru un proces, fie contactați AirHelp, care este un intermediar în soluționarea unor astfel de probleme. Ei vor se vor implica în pregătirea și executarea tuturor documentelor necesare, vor comunica cu compania aeriană și, dacă va fi necesar, vor reprezenta interesele dvs. în instanță.

Cel mai interesant lucru este că serviciile AirHelp sunt plătite numai dacă primiți o compensație pentru întârzierea de zbor, adică dacă în ultimii 6 ani ați avut întârzieri sau anulări ale zborurilor europene – este logic să încercați să obțineți niște bani, în orice caz nu pierdeți nimic.

Puteți verifica ce sumă de compensare pentru întârzierea de zbor este disponibilă pe www.airhelp.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *