Prima dată: Ce trebuie sa știi când ești pentru prima dată la o stațiune de ski

Mulți, care își planifică vacanța de iarnă, aleg țările calde și marea, dar sunt și cei care merg să cucerească versanții acoperiți de zăpadă. Anume pentru cei care abia vor să învețe arta schiurilor, am pregătit câteva sfaturi utile.
Să coboare repde pe un traseu abrupt, cu siguranta visează toți. Dar, înainte de a urca pe munte și pe schiuri, trebuie să vă pregătiți cu atenție pentru călătorie, iar micile noastre trucuri vă vor ajuta la asta. Deci, ce trebuie să știe un schior începător?

Echipament

Acesta este ceva fără de care nu puteți face nimic. Schi / snowboard, cizme, ochelari și toate componentele aferente pot fi, bineînțeles, închiriate pe loc, dar acest lucru amenință mult bugetul, deoarece prețurile din stațiuni sunt departe de a fi mici. Prin urmare, dacă nu aveți încă echipament, decideți înainte de călătorie, ce dintre cele menționate mai sus veți cără după voi, iar ce veți închiria la fața locului.

Îmbrăcăminte

Punctul principal pentru orice schior. Desigur, aveți nevoie de un costum special de schi, plus cizme, mănuși și ochelari. Eșarfe și căciuli sunt achiziționate la discreția dvs., nu există cerințe speciale pentru ele.
Pentru începătorii care nu au stat niciodată pe schiuri, ar fi înțelept să închiriați un costum doar în cazul în care nu vă place să schiați, și nu veți mai avea unde să îmbrăcați un costum de schi. Rețineți că un costum de schi bun nu numai că ar trebui să vă protejeze de frig și de vânt, ci să aibă și alte proprietăți. Prin urmare, la alegerea echipamentului, acordați atenție următorilor parametri:

 • rezistența la apă – un 5000 mm va fi suficient
 • permeabilitate la vapori – nu mai puțin de 5000 mm / mp / 24h
 • bocancii trebui să se stea strâns pe picior, însă să nu apese. De asemenea, asigurați-vă că călcâiul nu se ridică de pe talpa bocancului, când satți în vârful degetelor. Rigiditatea este de asemenea importantă: pentru începători sunt recomandați bocancii din plastic non-rigid, în care puteți merge.
 • atunci când alegeți bocancii, alegeți modelele cu cleme metalice: șansa că se vor rupe la o cădere este mult mai mică decât cea cele din plastic.
 • cumpărați șosete speciale de schi. Lungimea lor ar trebui să fie mai mare decât a bocancilor, asigurați-vă, în același timp, că nu se formează pliuri pe picior.
 • atunci când alegeți ochelari, cel mai bine este să-i luați oglindiți. Dacă purtați ochelari de vedere, pentru astfel de cazuri sunt prevăzute modele speciale.
 • luați bocanci impermeabili pentru trekking, mănuși calde și o cușmă de rezervă. Că doar nu credeți că veți non-stp pe pârtie? Iar plimbările în munți și satele înconjurătoare vă vor diversifică plăcerea.

Mâncare

Da, da, anume mâncarea. Mergând la schiat, nu trebuie să uitați de acest punct. Desigur, nu luați o rezervă lunară de mâncare cu dvs., deoarece odihna la munțe presupune și o degustare a bucătăriei locale, dar niște ciocolată, nuci sau fructe uscate pe pârrtie vor fi foarte utile. Iar cafeaua / ceaiul preferat, păstrat într-un termos, vă va încălzi după o zi petrecută afară.

Sănătatea

Mergând să cuceriți munții pentru prima dată, este util să vă faceți o asigurare de sănătate. Atunci, la necesitate, vi se vor oferi serviciile unui medic, medicamentele necesare și, dacă este necesar, șederea în spital. Dar chiar și cu asigurarea în buzunar, trusa obișnuită de prim ajutor trebuie să fie prezentă. Ce medicamente ar trebui luate cu sine? Analgezice, cremă sau unguent pentru entorse și unguent cu efect de încălzire la cazul crepăturii musculare, crema de protectie solara cu SPF ridicat (selectați varianta specială de iarnă), emplastru și bandaj elastic.

Urcarea pe pârtie

În primul rând, pentru a urca pe munte și a începe schiul, veți avea nevoie de un ajutr. Pentru începători, aceasta poate fi o anumită dificultate, deoarece ascensoarele sunt diferite și fiecare are utilizare specifică, dar instructorii cu experiență rezolvă instantaneu această problemă.

 • Însă există un tip de lift – așa-numitul jug, care merită menționat în mod separat. Acesta este un fascicul de fier, care este necesar pentru ca schiorul să se prindă de cablul de ridicare. Cureaua cu o bară transversală la capăt este atașată la jug, de ea, de fapt, trebuie să ne ținem la ridicare. Schiorii mai experimentați au învățat chiar să se așeze pe bara transversală, pentru a nu-și împovăra mâinile. Dacă vă este teamă că nu veți stăpâni jugul din prima, nu disperați: cereți vecinului dvs. de coadă să vă spună ce să faceți și cum – și problema este rezolvată!

Sfaturi utile

Schiorilor începători le va fi de folos să cunoască câteva nuanțe, care vor ajuta ca odihna să fie cât se poate de confortabilă.

 • luați un rucsac mic impermeabil (15-20 litri). El va face posibil să luați lucrurile necesare pentru mersul pe jos

 • și, bineînțeles, puteți schia cu el. Alegeți un model din material gros, cu spate rigid, cu centură.
 • mergând pe pârtie, vă familiarizați cu traseele marcate. Deci, este mai bine să înveți pe părtii „verzi” – ele sunt cele mai simple, cu o coborâre ușoară, ideală pentru începători. Pârtia „albastră” este, de asemenea, una dintre cele simple, cu zone plate, deși pot exista neregularități, dar fără salturi și diferențe mari de înălțime. Traseele „roșii” sunt de dificultate medie, cu coborârea abruptă pe întreaga lungime sau cu alternanța secțiunilor plate și abrupte. Acestea sunt mai potrivite pentru schiorii cu experiență care se înțeleg bine cu schiurile. Pârtiilele „negre”, sunt dedicate numai profesioniștilor, deoarece pe aceste pârtii există coborâri abrupte, denivelări mari de înălțime și trebuie să puteși bine manevra și a face salturi.
 • pe pârtie, nu depășiți viteza și încercați să păstrați o distanță suficientă de ceilalți schiori pentru a avea timp să înconjurați schiorul căzut, să aveți loc de manevră.
 • dacă v-ați ciocnit de cineva sau ceva, verificați dacă nu a fost cauzată vre-o dauna.
 • nu vă opriți pe pistă fără un motiv important. Dacă ați căzut, încercați să vă mutați rapid la acea parte a pârtiei, unde nimeni nu vă va lovi.
 • mergând în sus sau în jos pe jos, țineți-vă mai aproape de marginile pistei.
 • înainte de schiat, încălziți-vă puțin, pentru a vă încălzi mușchii. Acest lucru va ajuta la evitarea crampelor și entorselor.
 • dacă este posibil, încercați să nu schiați cu un rucsac. Greutatea suplimentară pe spate vă schimbă postura și vă va fi mai greu să vă mențineți echilibrul.
 • Luați o hartă a stațiunii de schi. Ea vă va arăta nu numai unde sunt ascensoarele și pârtiile, dar și, dacă este necesar, punctele de prim ajutor.

Schiat plăcut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *