Sagrada Familia

Sagrada Familia din Barcelona – istoric și cum cumpăr bilete pentru a o vizita.

Sagrada Familia din Barcelona este probabil cea mai renumită construcție al marelui arhitect spaniol Antonio Gaudi.

În 2005, această clădire a fost adăugată în Lista patrimoniului mondial UNESCO.

Biserica este un obiect religios activ, în pofida faptului că construcția sa este în curs de desfășurare. O perioadă atît de lungă a construcției se datorează faptului că templul este construit numai prin donații, păstrând în același timp ideea originară a templului răscumpărător.

Începând cu 1882, Sagrada Familia a devenit unul dintre cele mai renumite proiecte de construcție pe termen lung din lume și atracția principală a Spaniei. Milioane de turiști vin în fiecare an pentru a vedea arhitectura neobișnuită a clădirii. Finisarea construcției templului este planificată pentru 2026, la aniversarea a 100 de ani de la moartea marelui Gaudi.

Sagrada Familia (exterior)
Sagrada Familia (exterior)

Istoricul construcției

Decizia de a construi templul Sagrada Familia a fost luată în 1874. Cu acest scop, a fost achiziționat un teren în cartierul Eixample, unde în 1882 a fost pusă prima piatră în temelia unei biserici noi. Lucrările la proiect au fost încredințate arhitectului Francisco del Villar, care a prezentat proiectul bazilicii sub forma unei cruci latine. Din cauza discordanțelor cu clienții, Villar a refuzat în curând să participe la construcție, iar director a fost numit Antonio Gaudi, în portofoliul căruia, până la acea dată, era doar o singură construcție.

Sagrada Familia (interior)
Sagrada Familia (interior)

Inițial, arhitectul dorea doar să termine proiectul predecesorului său, însă după ce a primit o donație mare, a decis să refacă biserica complet. Fiind un om foarte energic, Gaudi a decis să creeze o capodoperă a arhitecturii, care ar deveni întruchiparea Noului Testament. Din 1918 până la moartea sa în 1926, faimosul arhitect a refuzat toate comenzile și sa dedicat în întregime templului. În ultimii ani, el locuia într-o cameruță de pe teritoriul bisericii neterminate. Anume la Sagrada Familia el a creat majoritatea desenelor și schițelor ideilor sale. Din păcate, multe dintre ele au fost distruse de anarhiști în timpul războiului civil din Spania, ceea ce a făcut și mai dificilă terminarea bazilicii, deoarece Gaudi nu a lăsat un plan detaliat de construcție.

După moartea arhitectului, părerile privind construirea bisericii, printre reprezentanții culturii, au fost împărțite. Unii sunt pentru a termina templul și a aduce un omagiu marelui maestru. Alții, dimpotrivă, au spus că finalizarea este o batjocură a ideii lui Gaudi. Cu toate acestea, lucrările de construcție continuă până în prezent, iar conform estimărilor experților, clădirea este finalizată la 70%.

În 2010, Papa Benedict al XVI-lea a condus ritualul consacrării Sagrada Familia și a declarat că aceasta este pregătită pentru slujbe zilnice.

Elemente arhitecturale
Elemente arhitecturale

Specific arhitectural

Conform noului plan al lui Gaudi, bazilica ar trebui să conțină trei fațade: Înălțarea Domnului Hristos, Patimile Domnului și Nașterea Domnului Hristos. În timpul vieții, arhitectul a reușit să construiască numai ultimul dintre ele. Deasupra fațadelor trebuiau să se ridice 12 turnuri, în memoria apostolilor și încă 6 turnuri – deasupra navei centrale.

Cel mai înalt dintre ele, turnul de 170 metri dedicat lui Hristos, ar face Sagrada Familia cel mai înalt templu din lume.

În desene, aceste turnuri seamănă cu un organ și, într-adevăr, după concepția lui Gaudi, în timpul vântului, turnurile trebuiau să rezoneze, creând o muzică unică. Până în prezent, dintre cele 18 concepute, au fost construite doar 8 turnuri – clopotnite.

Fatada Nașterii Domnului
Fatada Nașterii Domnului

Fațada Nașterii Domnului Hristos, la care a lucrat maestrul în timpul vieții sale este împărțită în trei portaluri: Speranța, Credința și Îndurarea. Este decorat cu numeroase ornamente și sculpturi care ilustrează scene din istoria biblică. Arhitectul a inventat și fabricat toate detaliile decorului singur, fiind inspirat de studiul faunei sălbatice.

Contemporanii lui Gaudi nu acceptau deciziile sale arhitecturale și considerau că construcția templului este extrem de instabilă. Cu toate acestea, studii recente au arătat că el nu a greșit în calculele sale. Coloanele unice proiectate de el au o înălțime de 90 de metri, din care 20de metri se află sub pamânt. Această structură ține atât de ferm seiful bazilicii, încât poate rezista unui cutremur puternic.

Dacă ne uităm forte atent la templul Sfintei Familii, putem să ne convingem că aceasta este o structură calculată matematic, cu forme geometrice complexe. Este uimitor: calculele pe care arhitecții moderni le fac cu ajutorul programelor computerizate complexe, Gaudi le-a făcut în minte.

La templu există un mic muzeu, în care sunt păstrate schițe și desene ale lui Antonio Gaudi, exponate care ilustrează istoria creării Sagrada Familia, precum și mormântul unde este îngropat acest maestru talentat.

Program de lucru

 • Noiembrie – februarie: de la 09:00 la 18:00.
 • Martie: de la 09:00 la 19:00.
 • Aprilie – septembrie: de la 09:00 la 20:00.
 • Octombrie: de la 09:00 la 19:00.
 • 25, 26 decembrie, 1, 6 ianuarie: de la 09:00 la 14:00.

Vânzările de bilete se termină cu 30 de minute înainte de închidere.

Prețul biletului pentru Sagrada Familia în 2019

Pentru a cumpăra bilete la templul Sagrada Familia, trebuie să contactați casierul sau să îl achiziționați online pe site-ul oficial. Turiștii sunt sfătuiți să cumpere bilete din timp, ceea ce îi va scăpa de stat la cozile lungi de la casele de bilete.

Pentru a evita absolut orice stat la coadă (adică să vă salvați până la 2 ore din viață în Barcelona), vă recomand să luați bilete Fast Track. Aceste bilete presupun și un ghid al orașului gratis.

Cumpărați bilete de la distribuitorii oficiali, astfel veți contribui la finalizarea templului, pentru că o parte din prețul biletului este transferată în fondul corespunzător.

Unele tipuri de bilete includ serviciul de ghid audio. Cu acest aparat, vizitatorii pot asculta un tur de 45 de minute în 12 limbi, limba română nu este. Copiilor sub 12 ani nu li se permite să utilizeze ghidul audio.

Bilete individuale:

 • Cele mai bune vederi (intrarea în templu + vizitarea turnului + ghidul audio) – 29 de euro;
 • Munca și viața lui Gaudi (intrarea în templu + vizita la muzeul Gaudi + ghid audio) – 24 de euro;
 • Tur cu ghid (intrarea în templu + serviciile ghidului) – 24 de euro;
 • Vizită independentă cu ghid audio – 22 de euro;
 • Vizită independentă fără ghid audio – 15 euro.

Bilete de grup:

 • Tur cu ghid, grupuri de 10 – 35 de persoane (intrarea în templu + serviciile ghidului) – 24 de euro;
 • Cele mai bune vederi (intrarea în templu + vizitarea turnului + ghidul audio) trebuie să fie însoțite de un profesor sau de un reprezentant autorizat – 23 de euro;
 • Munca și viața lui Gaudi (intrarea în templu + vizitarea muzeului Gaudi + ghidul audio) trebuie să fie însoțite de un profesor sau de un reprezentant autorizat – costul trebuie specificat la comandarea biletului;
 • Vizita independentă fără un ghid audio, grupurile trebuie să fie însoțite de un profesor sau de un reprezentant autorizat – 15 de euro.

Pentru a comanda bilete de grup, trebuie să scrieți un e-mail la: reserve@sagradafamilia.org. Rezervările trebuie făcute cu minim 15 zile înaintea vizitei planificate.

Bilete pentru elevi:

 • Vizită cu ghid, pentru grupuri de la10 până la 40 de persoane (intrarea în templu + servicii de ghidare) – costul trebuie specificat la comandă;
 • Vizită fără ghid (intrarea în templu + ghid audio) – 9 euro;
 • Vizită fără ghid (intrarea în templu + vizitarea turnului) – 16 euro.
Sagrada Familia interior
Sagrada Familia (interior)

Intrare gratuită:

 • copii mai mici de 10 ani;
 • persoane cu dizabilități + 1 însoțitor;

Elevii și studenții cu vârsta de până la 30 de ani, ca și pensionarii, pot cumpăra bilete cu reducere.

Pentru a obține un bilet cu reducere sau gratuit, trebuie să aveți un document care să confirme dreptul de a-l procura.

Biletele care includ urcarea pe turn au o serie de restricții: copiii cu vârsta mai mică de 6 ani și vizitatorii cu mobilitate redusă nu au voie să urce pe turnuri. Copiii sub 16 ani pot să-l viziteze numai însoțiți de adulți. Urcarea se face cu ajutorul ascensorului. Din motive de siguranță, funcționarea ascensorului poate fi restricționată (pe vânt puternic sau ploaie).

Sagrada Familia (vedere din interior)
Sagrada Familia (vedere din interior)

Cumpărați un bilet prin Internet la Templul Sagrada Familia

Fără Sagrada Familia, Barcelona nu ar fi fost Barcelona. De aceea, mai întâi trebuie să cumpărați bilete la templu, de preferință pentru o vizită matinală – sunt mai puțini oameni și o vedere mai bună. Biletele vor conține ora exactă a vizitei – de exemplu, de la 10 la 11. Având biletele, nu mai stață la coadă, arătați biletele fetei din cabina de sticlă și cumpărați bilete pentru lift de la ea (fiecare costă 3 euro). Apoi mergeți pînă la capăt spre dreapta, luați un ghid audio și începeți să-l ascultați. Butonul numărul 1 poate fi omis – este doar un salut și recunoștință pentru vizitarea templului, începeți cu al doilea. Când intrați în templu, în dreapta veți un lift – urcați în vârful unuia dintre turnuri, impresionați-vă de înălțime și coborâți pe jos – veți vedea multe lucruri interesante. Când coborâți, porniți din nou ghidul audio și ascultați, umblați și examinați tot despre ce vă vorbește ghidul. Este nevoie de aproximativ 4 ore pentru a vizita tot templul.

Vedere la coborârea din turn
Vedere la coborârea din turn

Reguli de vizitare a templului:

 • la intrare vi se poate cere să prezentați pentru cotrol gențile mari, rucsacurile, valizele;
 • este interzis să faceți zgomot, să fumați sau să mâncați în interiorul bisericii. Consumul de alimente și băuturi se permite numai în afara clădirii;
 • intrarea cu echipament profesionist de fotografie și video este interzisă.

Din moment ce Sagrada Familia este o biserică funcțională, atunci când vizitați, trebuie să respectați dress codul corespunzător canonelor religioase:

 • este interzisă intrarea în biserică cu capul acoperit, cu excepția caciulelor religioase sau necesare din motive medicale;
 • este interzisă intrarea persoanelor desculțe;
 • este interzisă intrarea în haine transparente, rochii și pulovere cu tăieturi profunde, deschise în spate;
 • nu puteți intra în pantaloni scurți sau fuste care nu acoperă cel puțin o jumătate din coapsă.

Activități educaționale

Biserica Sfintei Familii desfășoară în mod regulat programe educaționale pentru copii și adolescenți. Sunt oferite în total 4 cicluri de programe pentru copii de vârste diferite:

 • Ciclu inițial: de la 3 la 8 ani;
 • Primul ciclu: de la 8 la 12 ani;
 • Al doilea ciclu: de la 12 la 16 ani;
 • Al treilea ciclu: de la 16 la 18 ani.

În timpul cursului, elevii învață despre istoria și simbolurile religioase ale bazilicii, învață caracteristicile și tehnicile arhitecturale ale marelui Gaudi.

De asemenea, pe teritoriul templului în mod regulat au loc evenimentele sociale, expoziții turistice și spectacolele corale.

Informații despre evenimente pot fi găsite pe site-ul Sagrada Familia

Cum ajung la Sagrada Familia?

Puteți ajunge la Sagrada Familia cu transportul public, coborâți la stația Sagrada Familia:

 • Liniile de metrou L2 și L5;
 • Cu autobuzele nr. 19, 33, 34, 43, 44, 50, 51, B20 și B24 sau autobuze turistice.
 • Când călătoriți cu o mașină închiriată sau personală, introduceți pur și simplu coordonatele templului în navigatorul GPS – 41.4036, 2.17443.

Sagrada Familia din Barcelona: reconstrucție (video)

1 Comment

 1. […] neterminat al maestrului arhitecturii moderniste, care mai târziu s-a dedicat lucrării la Sagrada Familia. Drept urmare, moștenitorii lui Güell au vândut dealul autorităților orașului, care au […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *