Galeriile Borghese

Galeriile Borghese: Muzeul cel mai dorit și greu accesibil al Romei

Fiecare centimetru pătrat al Romei este o legendă separată, iar unele – volume întregi. Renumitele Galerii Borghese, care- și datorează apariția sa unui cardinal lacom, nepotul papei, păstrează încă multe secrete, care sunt spuse doar în șoaptă în cerc îngust. Din acest articol veți afla despre istoricul colecției, locul unde se află, orele de lucru și unde puteți cumpăra bilete pentru a vedea totul. De asemenea, de ce Galeria este numită și cel mai inaccesibil muzeu al Romei.

Galeria Borghese nu –și are în zadar locul pe lista celor mai bune atracții din Italia – istoria sa este nu mai puțin interesantă decât exponatele expuse în săli. În plus, aproape fiecare expoziție are propria legendă asociată cu ambiția italiană și o atracție inepuizabilă pentru frumos. Cu toate acestea, vorbind despre colecția pe care o au Galeriile Borghese de la Roma, nu putem decât să fim de acord cu afirmația că scopul uneori scuză mijloacele.

Urmașul demn al lui Machiavelli

Anume așa. Marele umanist Niccolò Machiavelli este cunoscut de majoritatea oamenilor pentru o frază din cartea „Suveranul”: „Scopul scuză mijloacele”. Înțelesul acestei fraze a fost clar pentru italienii nobili ai Renașterii fără explicații deosebite. În secolele XV-XVI peninsula Apenină a fost înghițită de războaie continue și fiecare duce voia să-și păstreze puterea cu orice preț.

Clerul, de asemenea, nu a rămas în urma nobililor, mai ales că uneori se găseau curajoși, care încercau să încalce privilegiile și comorile chiar a Papei. Cu toate acestea, puterea Bisericii Catolice din Italia a rămas suficient de puternică încât să nu cadă sub loviturile celor necredincioșilor.

La începutul secolului al XVII-lea, conflictele feudale au migrat treptat depe câmpurile de luptă în camerele palatelor. Arta intrigiilor sa dezvoltat până la culmi fără precedent. Apoi, nu fără sprijinul rudelor influente aparținând elitei romane, drept Papa (cu nume de Paul V) a fost ales Camillo Borghese, în 1605.

Papa a avut un nepot iubit – Scipione (Scipio), care a devenit imediat cardinal. În plus, special pentru el, Paul V a stabilit o nouă poziție – Cardinalul Nepot, adică o persoană de încredere din numărul rudelor apropiate.

Numirea a permis lui Scipione să dispună de toate veniturile și cheltuielile papale, să decidă asupra confiscării proprietății și să-i închidă pe toți cei, care nu-i plac, Sfântului Scaun. Nu este nevoie să spun că a profitat de aceste puteri, fără vreo ezitare în favoarea sa și a familiei sale?

Cum au fost create Galeriile Borghese: Intrigile

În 1613, cardinalul – nepot a decis să construiască o vilă în imediata vecinătate a orașului, unde se află acum galeria Borghese. La acea vreme el avea o colecție decentă de sculpturi antice și picturi de maeștrii Renașterii italiene și avea nevoie de o clădire decentă pentru a-și găzdui colecția.

Vila construită de arhitecții Ponzio și Vazantio a fost gata deja în 1615 – astfel de comenzi sunt construite repede. Cum cardinalul Borghese a obținut dreptul asupra podgoriilor de pe dealul Pincho, nu știe nimeni.

În ceea ce privește antichitățile – aici, cel mai probabil, lucrurile au mers fără infracțiuni. Existau atât de multe fragmente de măreție a Greciei antice și a Romei antice, încât majoritatea lor nu au ajuns la timpul nostru doar pentru că unora acele statui păreau neinteresante, secundare sau prea vulgare. Adevărat, câte ceva Scipione Borghese a împrumutat și din colecția Papei. În special, faimosul „Luptător Borghese”, lucrat probabil de Agasius (secole II-I î.Hr.).

Colecția Galeriilor comține 560 de picturi
În colecția Galeriilor Borghese sunt 560 de capodopere ale maeștrilor italieni

Acum, această statuie se află la Louvre, „datorită” entuziasmului frenetic al unui Camillo Borghese pentru Marea Revoluție Franceză și Pauline Bonaparte. Apropo, portretul sculptural al sorei lui Napoleon, sub forma Venusului Triumfător, a fost apoi creat de Antonio Canova, iar oricine este interesat de Galerie și de istoria sa, poate admira ducesa jumătate dezbrăcată.

În ceea ce privește picturile, nepotul cardinal era mai puțin scrupulos. De exemplu, el a luat “Coborârea de pe cruce” de Raphael din Biserica din Perugia, considerând „pe bună dreptate” că unei biserici obișnuite din statele papale îi este suficientă o copie. Apropo, atât Preotul – paroh, cât și locuitorii orașului au încercat să protesteze această decizie, dar aceasta nu a dus la nimic.

Născut în Bologna, Domenico Zampieri (Domenichino), care a venit la Roma ca artist invitat pentru a picta templele, a fost și mai puțin norocos – a ajuns într-o închisoare papală. Cât timp a fost acolo, Scipione Borghese i-a confiscat toate picturile, inclusiv frumoasa „Vânătoarea Dianei”.

Colecția Galeriilor Borghese: achiziții și comenzi

Dar cu cine cardinalul nepot a fost cu adevărat norocos, au fost Caravaggio și Bernini. Picturile lui Caravaggio s-au vândut pentru nimicuri: clienților (și aceștia erau clerici) picturile lui păreau prea indecentei. Astfel, „Madona cu șarpele” din biserica Sfânta Ana a fost dată pentru prima dată unei colecții private, dar de acolo a fost aproape imediat cumpărată de Scipione. Este imposibil să-i reproșezi cardinalului lipsa gustului artistic.

Ca urmare a acestor „promoții“, astăzi Galeria Borghese din Roma are cea mai vastă colecție de picturi Caravaggio din lume, inclusiv bine-cunoscutele din albume „Un tânăr cu un coș de fructe“ și „David cu capul lui Goliat.“ Este demn de remarcat că, spre deosebire de alții, Caravaggio sa întruhipat pe sine ca pe gigantul învins și nu viitorul rege al Iudeii.

Sculpturile lui Bernini – „Apollo si Daphne”, „Răpirea Proserpinei”, „Amalhteia”, „Enea, Anchise și Ascanius”, bustul al lui Scipione Borghese – sunt lucrări ale sculptorului comandate de cardinal. Majoritatea au fost create de sculptor când nu avea mai mult de 25 de ani, pentru că la 16 ani deja avea gloria „celui de-al doilea Michelangelo”, care nu a putut decât să atragă atenția papală.

Sculptura de Bernini Apollo și Daphne
Apollo și Daphne a fost sculptată de Bernini, la comanda cardinalului.

Capodoperele sale nu sunt doar figuri silențioase imprimate în marmură. Nu, ele trăiesc, respiră, sunt în mișcare și par a fi pe cale să vorbească. Iar în chipul lui David, chiar în momentul în care eroul biblic este pe punctul de a arunca piatra fatală, Bernini și-a sculptat propria față. În procesul de lucru, oglinda în fața sculptorului o ținea viitorul Papă Urban al VIII-lea.

După moartea lui Scipione Borghese, colecția a continuat să crească, dar nu în acela-și ritm: nu mai existau colecționari cu posibilități nelimitate. Din cele mai importante lucrări, care merită menționate este „Doamna cu unicornul” de Raphael. De data aceasta, familia Borghese a obținut-o nu în rezultatul unor intrigi sau afaceri, ci ca o moștenire din familia Aldobrandini, una dintre ramurile dispărute ale clanului.

În prezent, colecția, pe care o au Galeriile, conține aproximativ 560 de picturi și câteva sute de sculpturi din diferite epoci. La secolul al XVIII-lea clădirea a suferit o renovare majoră, care a schimbat galeriile spre bine. Așa au apărut panourile de frescă, tavane pictate și podele de marmură.

Expozițiile nu se pierd în acest context. În schimb, aspectul de la primul etaj, unde sunt sculpturi și mai multe lucrări de Caravaggio, și aspectul interior de la al doilea, unde sunt prezente picturi de Pinturicchio, Raphael, Tiziano, Veronese, Correggio, Rubens, pun în evidență frumusețea si grandoarea monumentelor neprețuite ale culturii mondiale.

Cum ajung la Galerii, regulile de vizită și orele de program

Adresa: Galeriile Borghese sunt situate în Parcul Villa Borghese, la Viale delle Belli Arti, 131.

Puteți ajunge la Galerii cu metroul. Cele mai apropiate stații sunt Spagna și Flaminio, de unde va trebui să mergeți pe jos după indicatoare.

Program: Galeria este deschisă între orele 9:00 și 19:00 în fiecare zi, cu excepția zilei de luni. De asemenea, galeria este închisă pe 1 ianuarie și 25 decembrie.

Vizitatorilor galeriilor le este interzis:

  • fotografiat;
  • fumat;
  • mâncat.

Dar cea mai interesantă parte sunt biletele.

Bilete la Galeriile Borghese și excursiile ghidate

La începutul secolului XX clădirea galeriilor a fost pusă la dispoziția municipalității romane. De atunci, oricine o poate vizita, dacă reușește să cumpere bilete, desigur. Adevărul este că, în pofida aparentei accesibilități, intrarea în Galeriile Borghese este mai dificilă decât în oricare alt muzeu metropolitan. Și dificultatea nu este aici urcatul pe dealul Pincho pe Treptele Spaniole sau de la Piazza del Popolo. În cele din urmă, la muzeu se poate ajunge cu autobuzul sau cu taxiul.

Secretul este simplu: biletele nu ajung în vânzare liberă. Deși camera pentru case și chiar semnul „Casa” este acolo. Dar chiar și în timpul iernii – în „sezonul jos” – legile Galeriei rămân neschimbate: doar 200 de persoane pot intra în interior și numai pentru 2 ore. Și, în pofida faptului că muzeul este deschis de dimineața devreme până seara tîrziu, fluxul de turiști continuă neabătut și nu va este posibil să intrați cu altă excursie sau să găsiți vreun loc.

200 de persoane pot intra în Galerii pentru numai 2 ore
Un bilet la galeriile Borghese vă oferă dreptul de a vă afla în interior timp de 2 ore.

Dar există totuși o ieșire. În epoca Internetului, biletele la galeria Borghese pot fi comandate online. De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care nu există bilete la casă. La urma urmei, știind că nu este ușor să intri în Galerii, iar problema nu poate fi rezolvată la fața locului, mulți turisti își comandă bilete din timp.

Prețul unui bilet pentru adulți la comanda online este de la 20 Euro. În același timp, cu cât mai din timp cumpărați biletul, cu atât este mai mare șansa ca acesta să fie mai ieftin. Puteți afla prețurile curente pe un site specializat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *