Fântâna (Fontana) di Trevi din Roma

Fântâna di Trevi (Fontana di Trevi) este considerată o adevărată bijuterie printre sutela de surse de apă din Roma. Sculptura impresionantă și spectaculoasă seamănă mai degrabă cu o scenă dintr-o piesă antică, realizată în piatră, mai degrabă decât cu o sursă de apă pură. Locația reușită și frumusețea incredibilă a fântânii atrage zilnic sute de vizitatori a capitalei Italiane.

Istoric

Fântâna din Trevi a fost construită în Roma în secolul al XVIII-lea, însă istoricul apariției ei pare atât de interesant, încât nu poate rămâne uitat. Împăratul Octavian Augustus și asociatul său Marc Vipsan Agrippa (lat. Marcus Vipsanius Agrippa) în anul 20 î.Hr. au început o reorganizare la scară largă a Romei. Printre numeroasele reforme, Mark Agrippa a propus împăratului să ofere capitalei apă potabilă curată.

Fontana di Trevi sec 18

Tribunul roman Agrippa a depus multe eforturi în curățarea sistemului de canalizare a orașului și construirea unui sistem de alimentare cu apă. Apeductul nou construit a primit numele romantic Aqua Virgo – „Apa Fecioarei”. Apele sale parcurgeau o distanță de 12 kilometri, pentru a umple păharele romanilor antici cu apă curată.
Până la începutul secolului al XVII-lea, era posibil să potolești setea dintr-un izvor modest, care curgea într-un vas de piatră din Piața Trevi. Papa Urban III a decis să decoreze centrul capitalei cu o arhitectură mai impresionantă. Unul dintre cei mai mari meșteri baroci din Italia, Giovanni Lorenzo Bernini, a început schițarea designului noii fântâni.

Construcția

Bernini a executat proiectul inițial al fântânii, dar moartea lui Urban al III-lea a întrerupt toate lucrările.
Odată cu începutul anilor 1700, schițele au văzut din nou lumina, elevul lui Bernini, Carlo Fontana, a devenit artistul, care a continuat lucrarea. Moștenind ideile barocului de la profesorul său, Fontana le-a încadrat în cadrul unui stil clasic mai restrâns. Arhitectul a îmbunătățit imaginea proiectului original, plasând o sculptură puternică a lui Neptun și a servitorilor săi în fruntea fântânii.

Carlo Antonini, Fontana di Trevi (1780)
Carlo Antonini, Fontana di Trevi (1780)

Fontana a murit în 1714, iar construcția clădirii din nou a oprit. Papa Clement al XII-lea a anunțat un concurs pentru locul arhitectului șef. În lupta intensă dintre șaisprezece arhitecți celebri din secolul al XVIII-lea, victoria a fost al lui Nicola Salvi. În fața câștigătorului a fost pusă o dublă sarcină. Pe de o parte, a trebuit să creeze ceva grandios și impresionant, iar pe de altă parte – să încadreze proiectul organic în aspectul arhitectural al Pieței Trevi.

Aspectul contemporan

Uitându-se la Piața Trevi, o persoană modernă va percepe, cu siguranță, palatul Palazzo Poli și fântâna ca pe un singur ansamblu arhitectural. Nicola Sylvie sa descurcat perfect cu toate sarcinile. Da, și sub îndrumarea arhitectului s-au creat sculpturi uimitor de frumoase, pline de multe imagini.

Fontana di Trevi sec 20
Fontana di Trevi sec. 20

Construcția fântânii a durat 30 de ani: între 1732 și 1762. În acest timp, pe fundalul palatului baroc al nobelului italien, a apărut o scenă din viața domnitorului adâncurilor. Oceanul întruchipat, puternic și strict, scapă de sub vălul din apă, pe un car tras de cai și tritoni de mare.

Arhitectul a reușit să transmită incredibil de real mișcarea în piatră, dorința de a ajunge la suprafața apei. Cu sufletul la gură, aștepți cavalcada de apă să-și continue cu zgomot avansarea.

Fontana-di-Trevi

Statuia zeului mării întruchipează apa, care de atâtea secole aduce răcoarea sa Romei. În spatele umărului stâng al lui Neptun, în nișa fațadei Palatului Pauli, se află statuia zeiței Sănătății. În dreapta este zeița Belșugului. Ambele doamne de piatră, cu modestie și cu demnitate, salută mulțimea de vizitatori dornici să se uite la fântâna principală din Roma.

Oaspeții capitalei Italiene se grăbesc la atracția turistică, pentru a admira priveliștea uluitoare. Pe lângă toate, turiștii fac un ritual obligatoriu – se întorc cu spatele spre izvor și aruncă o monedă peste umăr. Se spune că aruncarea unei monede la picioarele zeițelor vă poate aduce binecuvântarea lor.

Cel mai des, călătorii care sunt încântați de frumusețea fântânii aruncă câteva monede pe în fântână: pentru noroc, în speranța de a-și întâlni perechea de suflet și, bineînțeles, să revină în Italia și în Roma!

Denumirea fântânii

În ceea ce privește denumirea fântânei încântătoare, există mai multe versiuni ale originii sale. Cea mai comună opinie este că la Piața Trevi ajung trei străzi importante ale Romei. Experții în latină spun că trevi-ul italian este de fapt provrnit dintr-o denaturare a trivium-ului latin, adică locul care are trei direcții. Cea de-a doua legendă spune că o fată tânără, pe nume Trivia a spus constructorilor apeductului vechi locul în care bate izvorul cu apă potabilă.

Frecvent, turiștii ezită înainte de a afla adresa fântânii. Cum se pune accentul corect: TrEvi sau TrevI? Locuitorii autohtoni ai Italiei, cu un zâmbet, îi corectează pe turisti: „Desigur, modalitatea corecta de a pronunta TrEvi”, punând accent pe prima silabă.

Fapte interesante

Fontana di Trevi este un recordsmen printre frații săi din Italia. Lățimea lui ajunge la 20 de metri, iar înălțimea în centru este de 26 de metri!

În plus, pe lângă mărimea impresionantă a rezervorului fântâna se poate mândri de vecinătate unui vechi conac. Fiind unul dintre cele mai populare locuri din Roma, Fontana di Trevi poate fi văzută adesea pe cărți poștale, fotografii și videoclipuri. Fântâna a jucat rolul său cel mai proeminent în filmul „Sweet Life” (La Dolce Vita), regizat de Federico Fellini.

Simbolul cinematografiei italiene Marcello Mastroianni și frumoasa suedeză blondă Anita Ekberg, au jucat o scena fierbinte în apa rece de ianuari a Fântânei di Trevi.

De asemenea, de serviciile fântânii a profitat și regizorul William Weiler, filmăndu-i pe Audrey Hepburn și Gregory Peck pe fundalul diverselor frumuseți ale Italiei.

Recalcitrantul Macho Adriano Celentano a arătat Roma în toată gloria sa prințesei din străinătate – Ornella Muti în filmul „Madly in Love” (Innamorato pazzo). Nu ultimul loc în această plimbare o are fântâna din Piața Trevi.

Renovarea

Începând din iunie 2014, fântâna a fost închisă oficial, iar pe Piața Trevi a început reconstrucția. Motivul pentru aceasta a fost decăderea generală a structurilor de piatră, zilnic subminate de apă și fluxul de turiști. În afară de aceasta, restaurarea anterioară a obiectului a avut loc acum 125 de ani! Prima alarmă a sunat în 2012, când sculpturile magnifice au început să-și piardă părți întregi, având nevoie de reparații urgente.

Apropo, în fiecare zi, oaspeții Romei aruncă aproximativ o mie și jumătate de euro în apele albastre din Trevi! Care este un venit bunicel, aducând peste o jumătate de milion de euro pe an.

Cu toate acestea, în restaurarea faimoasei fântâni și-a arătat interesul casa de moda Fendi. Conform estimărilor preliminare, suma necesară pentru a restaura monumentul de artă a fost de 2 milioane 200 de mii de euro!

Întreprinzătorii italieni au decis să nu-i priveze pe turiști de oportunitatea de a admira minunata minune romană, în pofida faptului că restaurarea era în plină desfășurare. Fântâna era acoperită cu ecrane transparente din material durabil. Toată lumea putea să meargă pe suporturi speciale, construite deasupra fântânei. Din 4 noiembrie 2015, fântâna funcționează din nou!

Cum ajung?

  • Adresa unde se află faimoasa Fântâna Trevi: Italia, Roma, Piazza di Trevi .
  • Pentru a ajunge în acest loc, puteți lua metroul linia A. Coborâți la: Spagna sau Barberini. Apoi, o scurtă plimbare vă aduce direct la piață și la fântână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *