Capitoliul din Roma

În italiană, Capitoliul se chiamă Monte Capitolino – Muntele Capitolin. Acesta este cea mai plată dintre cele șapte coline pe care a fost construită Roma. Înălțimea ei este de 46 m.

La vârf se află Piața Capitoliului – Piazza del Campidoglio, în mijlocul căreia se află statuia de bronz a lui Marcus Aurelius. De-a lungul perimetrului se află Palazzo Senatorio, Palazzo dei Conservatori, Palazzo Nuovo sau Palatul Nou și Bazilica Santa Maria in Araceli.

Istoric

Colina Capitoliu

În Roma antică, Senatul se aduna în Piața Capitolului, tot aici era situată clădirea Arhivelor de Stat -Tabularia. În secolul V î.H., a fost construit Templul Capitolin în onoarea celor trei principali zei romani: Jupiter, Iunona (Iuno) Moneta și Minerva. Unele dintre aceste construcții au fost arse și jefuite, altele au fost reconstruite și și-au schimbat menirea inițială. Ca rezultat, această parte a orașului a decăzut atât de mult, încât în secolul V en. aici pășteau caprele. Colina Capitolină a primit o nouă dezvoltare în 1536, datorită sosirii regelui spaniol Carol V la Roma. Papa Paul al III-lea, ca proprietar al orașului, pur și simplu sa rușinat de starea atât de deplorabilă a Capitoliului. A fost luată decizia de a încredința lucrările asupra proiectului lui Michelangelo Buonarroti, cel mai faimos pictor și arhitect al curții de atunci. Din păcate, el a reușit să aducă la viață doar o mică parte din planurile sale. După moartea lui Michelangelo, restaurarea a fost continuată de către discupolii săi. Forma finală, păstrată până în prezent, Piața Capitoliului a dobândito abia în 1654.

Arhitectura

Arhitectura Pietei Capitoliu

Dacă ne uităm de sus, piața are forma unui trapez. Astfel, Michelangelo a deschis-o vizual către oraș și vizitatori. În capăt se află Palatul Senatorilor, în părți fiind Palatul Conservatorilor și Muzeul Capitolin. În stânga și în dreapta pătratului sunt reprezentările de marmură ale râurilor Tibru și Nil. Întregul ansamblu este plin de aluzii ascunse la diverse evenimente și personalități. Criticii, care studiază lucrarea lui Michelangelo încă mai descifrează mesajele ascunse. Poate că unul dintre ele va fi rezolvat și de dvs, după ce veniți la Roma.

Palatul senatorilor (Palazzo Senatorio)

Palatul senatorilor (Palazzo Senatorio)

Construit în secolul I î.Hr., Palatul Senatorilor a servit ca arhivă, dar a fost mult timp lăsat în Evul Mediu, distrugându-se treptat. A doua viață a palatului a început în timpul reconstrucției întregii piețe. Acum, aici este biroul primarului orașului, astfel, majoritatea spațiilor sunt închise publicului. Puteți ajunge la Lapidariu, un muzeu dedicat inscripțiilor pe plăcile de piatră, care vorbește despre viața și politica din Roma antică și la coridoarele antice subterane ale Tabulariei.

Palatul Conservatorilor (Palazzo dei Conservatori)

Palatul Conservatorilor (Palazzo dei Conservatori)

Clădirea Palatului Conservatorilor, ridicată în secolul XV, a servit drept sală de ședințe pentru senatori și judecători, numiți Conservatori, ceea ce ia dat numele. Acum aici se află un muzeu de busturi de marmură din epoca Romei antice, fresce și Pinacoteca, în care sunt expuse picturile lui Rubens, Velasquez și Caravaggio. O cameră separată este dedicată faimosei Lupoaice Capitoline, care a devenit simbolul Romei. Artefactele etrusce și grecești sunt expuse în sala Castellani, iar colecțiile de monede și bijuterii sunt expuse la Muzeul Capitolin de Monede.

Palazzo Nuovo

Palazzo Nuovo

După cum puteți înțelege din denumirea de Palazzo Nuovo – aceasta este cea mai nouă sconstrucție din întregul ansamblu arhitectural. Ridicată în secolul XVII, ea a devenit o copie a Palatului Conservatorilor și a devenit un muzeu din start. În galeriile lungi și în atrium puteți vedea sculpturi vechi grecești și romane.
Cele trei palate enumerate mai sus fac parte din Muzeul Capitoliului. Expozițiile au aceleași ore de funcționare și sunt disponibile pentru vizitare cu un singur bilet.

 • Program de lucru: de marți până duminică de la 9:00 la 20:00.
 • Prețul biletelor: un bilet cuprinzător – 15 euro, cu reducere – 13 euro.

Bazilica Santa Maria in Aracoeli

Bazilica Santa Maria in Aracoeli

Bazilica Santa Maria in Araceli este construita pe locul templului pagân al lui Iuno (Junona) Moneta. Bazilica era inițial o mănăstire grecească și apoi a aparținut unei varietăți de ordine monahale – benedictine și franciscani, care au terminat-o și au sfințit-o în 1921. Merită să acordați atenție tavanului sculptat în lemn, icoana Fecioarei din secolul XIII de pe altarul bazilicii și sculptura copilului Isus, care are proprietăți miraculoase.

 • Program de lucru: zilnic între orele 9:00 și 17:30.
 • Prețul biletelor: gratuit.

Fapte interesante

Statuia lui Marc Aureliu a fost salvată în mod miraculos în timpul luptei creștine împotriva păgânismului și numai din motivul că chipul lui Marcus Aurelius era asemănător chipului lui Constantin. Piedestalul statuei a fost cioplit dintr-o coloană a templului Castor și Pollux. Venusul Capitolin din Palazzo Nuovo, de asemenea, aproape că a suferit o soartă tristă, și dacă nu era ascunsă de masacru, de către locuitorii Romei, nu mai ajungea până la ziua de astăzi. Statuia salvată nu a fost redescoperită decât în secolul XVII.

Pe timpuri, pe teritoriul templului lui Juno, era o monetărie. După ce a fost lansată o nouă monedă, pe verso a fost chipul zeiței Moneta, după care denumirea de „monedă” a banilor metalici a ajuns în întreaga lume.

Lupoaica Capitoliu

Potrivit legendei, statuia Lupoaicei Capitoline a fost turnată de etrusci în secolul V î.Hr., însă, după ce a fost începută restaurarea ei, în 2010, experții au concluzionat că statuia nu putea fi făcută la acel moment, ci numai în Evul Mediu.

Cum ajung acolo?

 • Adresa: Piazza del Campidoglio
 • Colina Capitoliului se află la o plimbare de douăzeci de minute de Colosseum, nu departe de Forumul Roman și de Piața Venețiană (Piazza Venezia).
 • Metro: linia B, stația Colosseo.
 • Autobuz: Nr. 30, 51, 81, 83, 85, 87, 118, 160, 170, 628, 810 până la stația Ara Coeli-Piazza Venezia.
 • Tramvai: Nr. 8 la stația Venezia (terminus).

Scara spre Capitoliu

 • Pe jos: puteți urca scările lui Lorencio di Simone Andreozzi, dar fiți pregătit pentru o urcare abruptă. Scara principală a complexului Cordonata este mult mai comodă, deoarece este realizată sub forma unei rampe line. Pentru a evita mulțimea de turiști trebuie să mergeți puțin spre dreapta și să găsiți scările retrase devăzul tuturor, cu o pergolă, care este folosită de localnici pentru a urca confortabil și la umbra.
 • Site-ul oficial: www.comune.roma.it

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *