Panteon-fatada

Panteonul din Roma – templul tuturor zeilor

 

Panteonul din Roma este un vechi templu dedicat zeilor romaniantici și întruparea măreției Imperiului Roman. Se presupune că a fost construit în secolul al II-lea d.Hr. pe locul unui templu construit în secolul al 27-lea î.Hr. de Mark Agrippa. În secolul al VII-lea, Panteonul a fost re-consacrat într-o biserică catolică. Astăzi, această realizare a antichității este localizată pe piața Piazza della Rotonda.

Panteonul de la Roma pe timpuri

Descriere

Panteonul este o rotondă uriașă, acoperită cu o cupolă hemisferică cu un diametru de 45 de metri. Arhitecții au reușit să realizeze un echilibru armonios între înălțimea clădirii și diametrul acesteia. Datorită calculelor inginerești, domul presează asupra vizitatorilor cu greutatea sa, dar se înalță solemn, ca cerul.

Acoperișul Panteonului

Înălțimea structurii este aproape egală cu diametrul acesteia și este de 42 de metri. Principala caracteristică a Pantheonului este o gaură în centrul cupolei, cu un diametru de 9 metri, numită „Oculus” – Ochi. Prin ea, în interiorul templului intră aerul și lumina.

oculus

Ochiul Panteonului (Oculus)

Din interior, suprafața cupolei este decorată cu 140 de chesoane. Aceste depresiuni decorative nu au doar valoare decorativă, ci și constructivă. Datorită lor, masa cupolei a fost semnificativ redusă. Sa estimat că greutatea cupolei este de 5 mii tone. Dar, odată cu creșterea înălțimii cupolei, grosimea și greutatea sa scad. De exemplu, grosimea masei de beton la baza cupolei este de 6 metri, iar în apropierea Ochiului Panteonului – 1,5 metri.

Panteon în Secțiune

Intrarea

Intrarea în templu accentuează un șir din șaisprezece coloane corintice din granit. Puteți ajunge în templu prin portalul roman datând din epoca romană. Pereții, pe care stă cupola, sunt căptușiți din interior cu marmură și împărțiți în două etaje. Nivelul inferior, la rândul său, este împărțit în 7 nișe identice, pentru a ușura construcția.

Intrare Panteon

Loc de înmormântare a oamenilor celebri

Panteonul este una dintre puținele clădiri ale Romei antice care a rămas neschimbată până în prezent. În tot timpul existenței sale, aceasta a atras atenția atât artiștilor, cât și oamenilor de știință dar și cetățenilor obișnuiți. Michelangelo Buanarroti îl considera o creație angelică. Rafael Santi (Raffaello Santi) a vrut să fie îngropat în templu, care, în opinia sa, unea oamenii și zeii. Marele artist a fost înmormântat în Pantheon. Acest eveniment a reprezentat o nouă etapă în istoria templului vechi. Acesa devenit un loc de înmormântare pentru oameni celebri.

Interiorul Panteonului

Din punct de vedere arhitectural, Panteonul este practic singura structură monumentală, care combină armonios eleganța și grandoarea. Apariția lui a avut o influență considerabilă asupra arhitecturii, atât a timpului său cât și mai târziu.

Panteonul din Roma

În pofida secolelor trecute, cu pierderi și câștiguri, Pantheonul, ca și mai înainte, rămâne o confirmare reală a măreției Imperiului Roman.

Pentru a vizita Panteonul nu este necesar un bilet, deoarece intrarea este gratuită. Programul de lucru este de la 9 la 19. Cei mai puțini turiști sunt în prima oră de la deschidere – de aceea anume atunci le recomand cititorilor noștri să-l viziteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *