Domul Reichstag-ului

Cum faci o excursie la Reichstag și te ridici la cupolă

Clădirea Reichstag-ului este unul dintre simbolurile Berlinului, care poate fi văzute nu numai din exterior, ci și din interior. Cum ajungi într-o excursie gratuită la Reichstag? Inspectarea interiorului cu un ghid, sala de ședințe a Bundestag-ului, ridicarea la cupolă și istoria.

Machetul clădirii Reichstag-ului
Machetul clădirii Reichstag-ului

Reichstag-ul în cifre

  • 1894 – Clădirea Reichstag-ului a fost construită de arhitectul german Paul Vallot în stilul Renașterii italiene.
  • 1894-1933 – organele de stat din Germania – Reichstagul Imperiului German și Reichstagul Republicii Weimar – au sediu în Reichstag.
  • 1933 – incendiu, care a afectat sala plenară și camerele adiacente.
  • 1941 – clădirea a fost reamenajată în scopuri militare.
  • 1945 – ca urmare a unei operațiuni ofensive în Berlin, clădirea Reichstag a fost grav afectată.
  • 1973 – lucrări de reparații efectuate de arhitectul vest German Paul Baumgarten.
  • 1995-1999 – reconstrucția Reichstag-ului sub conducerea arhitectului englez Norman Foster.

Din 1999, în clădirea Reichstag-ului a fost amplasat Bundestag-ul – unul dintre cele mai vizitate parlamente din lume.

Cum vă înscrieți pentru o excursie

Inscripțiile soldaților sovietici pe zidurile Reichstag-ului
Inscripțiile soldaților sovietici pe zidurile Reichstag-ului

Excursiile la Reichstag se desfășoară zilnic la ora 9:00, 10:30, 12:00, 13:30, 15:30, 17:00, 18:30, 20:00. Nu se fac excursii de sărbătorile naționale sau în timpul întâlnirilor parlamentare. Deoarece orarul de deschidere al parlamentului poate varia, tururile ghidate nu sunt garantate. Toate excursiile sunt gratuite, însă necesită programare.

Înscrierile pentru o excursie la Reichstag se fac pentru luna curentă și următoarele. Înregistrarea se face pe site-ul oficial al Budnestagu-lui. Site-ul este tradus în 3 limbi: germană, engleză, franceză. În versiunea în limba engleză, selectați secțiunea „Vizit”, fila ” Services for pre-booked visitors — Guided tours „. Mergeți la înregistrare prin linkul „Online registration”. Pentru a rezerva o excursie cu o vizită la dom, selectați ” Guided tours followed by a visit to the dome „, introduceți numărul de participanți și limba dorită.

Pentru a crește șansele de a intra în grup, selectați mai multe date și sesiuni disponibile (maximum 3). Tururile sunt organizate în grupuri de 10-25 persoane în 10 limbi: germană, engleză, spaniolă, italiană, franceză, portugheză, poloneză, rusă, daneză, norvegiană. Dacă data de care aveți nevoie nu este disponibilă în limba dorită, dar cunoașteți o altă limbă din listă, mai bine o indicați, posibil va fi accesibilă în acea limbă. Ne-am înregistrat cu 1,5 luni înainte, în ziua solicitată era disponibilă doar cea mai matinală(la 9:00) excursie, în limba engleză.

După selectarea unei sesiuni, trebuie să completați detaliile de contact pentru o singură persoană: numele, prenumele (ca în pașaport), adresa, numărul de telefon, e-mailul. Dacă sunteți mai mulți, acesta va fi „liderul grupului”. O cerere pentru un tur nu este sfârșitul procesului de rezervare, trebuie să primiți și o confirmare!

După 1-2 zile lucrătoare, veți primi un e-mail cu o cerere pentru datele tuturor participanților la excursie (list of visitors), care sunt completate prin link. Câteva zile mai târziu vine ” Your booking confirmation ” cu atașamente care conțin confirmarea turului, o listă de participanți și reguli pentru vizitarea Bundestagului. Exemplu de confirmare a turului (datele personale sunt șterse).

Turul Reichstag-ului

Intrarea în Reichstag
Intrarea în Reichstag

Venirea la excursie trebuie să se facă cu 30 de minute înainte de începerea turului. La Reichstag ajunge autobuzul numărul 100, stația Reichstag / Bundestag. Intrarea în clădire se face prin punctul de control situat în anexa din dreapta intrării centrale.

Sistemul de acces amintește de controlul securității la aeroport: verificarea documentelor originale, trecerea prin cadru, scanarea lucrurilor. Numele participanților sunt verificate conform listei, fiecare primește câte un bage.

Circuitul Reichstagului durează 90 de minute. În grupul nostru erau aproximativ 15 persoane din diferite țări, turul în limba engleză a fost realizat de către ghidul Thomas. Am aflat despre istoria clădirii și despre reconstrucția sa, au văzut pe pereți inscripțiile soldaților sovietici, ușa biroului Angelei Merkel, modelul Reichstagului, Arhiva deputaților germani, am stat în sala de ședințe a Bundestagului și am mers la dom, cu un ghid audio.

Interiorul Reichstag-ului este proiectat astfel, încât să ofere impresia de luminozitate și transparență: suprafețe mari de geamuri, structuri metalice, piatră naturală de culori deschise.

Graffiti în jurul cabinetului Angelei Merkel

Pe zidurile Reichstag-ului se păstrează 159 de inscripții ale soldaților sovietici: nume, date, numele orașelor, numărul unităților militare. Un graffiti sub forma unei inimi cu nume masculin și feminin. Inscripția „Gloria eroilor care au ridicat stegul victoriei asupra Berlinului”. În unele locuri, se văd urme gloanțe.

Cabinetul Angelei Merkel este aproape întotdeauna închis – ea lucrează într-o altă clădire, dar puteți bate la ușă și să faceți o fotografie ușei cu numele ei.

Arhiva deputaților germani
Arhiva deputaților germani

În subsolul Reichstag-ului se află compoziția artistului francez Christian Boltanski „Arhiva deputaților germani”. Acestea sunt 5.000 de cutii metalice cu numele deputaților aleși între 1919 și 1999. Dunga neagră marchează cutiile deputaților uciși de național-socialiști. Există și o cutie cu inscripția „Adolf Hitler”.

Sala de ședințe al Bundestag-ului
Sala de ședințe al Bundestag-ului

Inima clădirii Reichstag-ului este sala plenară de 1200 m2, unde se află Bundestag-ul. Pentru vizitatori sunt destinate tribunele superioare. Ni sa povestitdespre activitatea parlamentului german și despre structura tehnică a cupolei, care se află chiar deasupra sălii. Cei care doresc să participe la ședințele parlamentare se pot înregistra pe site-ul Bundestag-ului și pot asculta discursurile deputaților. Informații detaliate despre Bundestag figurează în broșura „Bundestagul”. Prezentare generală „, care poate fi luat gratuit.

După ce a răspuns la întrebări, ghidul și-a luat la revedere și ne-am dus independent la domul Reichstag-ului cu liftul.

Domul Reichstag-ului

Domul Reichstag-ului este o construcție futuristă din sticlă și oțel cu diametrul de 40 de metri și înălțimea de 23,5 metri. A fost proiectată de arhitectul britanic Lord Norman Foster. Panourile de oglinzi ale cupolei sunt controlate de un calculator, care reglează gradul de iluminare al sălii plenare, în funcție de vreme. De pe acoperișul Reichstag-ului se deschid vederi panoramice ale Berlinului și al cartierului parlamentar. Ca să vedeți totul, este mai bine să veniți în timpul zilei.

Domul Reichstag-ului
Domul Reichstag-ului

Vizitarea domului Reichstag este posibilă atât în timpul excursiei, cât și separat. Înregistrarea se face pe site-ul Bundestagului în conformitate cu algoritmul descris mai sus, doar trebuie să selectați ” Visit to the dome” (vizitarea domului). Intrarea este prin aceeași anexă-punct de control.

Cei care nu s-au înscris din timp așteaptă la coadă la Centrul de vizitare vizavi de Reichstag. Înregistrările se fac pentru timpul rămas neocupat, dar nu mai devreme de 2 ore și cel mult 2 zile în avans. Trebuie să aveți cu dvs un buletin de identitate. Șansele de a ajunge la dom sunt foarte mari, deoarece este deschis între orele 8:00 și 24:00, intrarea se permite la intervale de 15 minute. Ultimul grup este la 21:45. În anumite zile, cupola este închisă pentru lucrări tehnice, toate informațiile le găsiți pe site.

Urcarea spre cupolă are loc cu un ascensor mare de pasageri. Înainte de intrare se oferă un ghid audio gratuit (11 limbi), puteți lua broșura „Panoramas of Berlin”.

Durata ghidului audio este de 20 de minute, se activează automat când vă apropiați de un anumit loc. Ghidul audio vorbește despre clădirea Reichstag-ului și despre zona înconjurătoare, despre Bundestag și despre activitățile parlamentare. În jurul bazei domului în ordine cronologică – documentară sunt fotografii istorice ale Reichstag-ului.

Vizitarea domului durează o jumătate de oră, dar nu există restricții – puteți sta mai mult, vizitați restaurantul de pe acoperiș, deschis între orele 9:00 și 16:30 și între orele 18:30 și 24:00.

Pe acoperișul Reichstag-ului
Pe acoperișul Reichstag-ului

Excursia la Reichstag a devenit evenimentul principal al călătoriei noastre spre Berlin. Nu ratați ocazia de a vizita această clădire interesantă și de a vedea cele mai bune panorame ale Berlinului din cupola sa!

Alte excursii interesante prin Berlin le găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *