Cum ajung în centrul orașului de la Aeroportul Helsinki

Aeroportul Helsinki-Vantaa Lentoasema; (Codul IATA – HEL) din capitala Finlandei este un aeroport internațional, situat la aproximativ 20 km de centrul orașului.

Aeroportul este un aeroport de bază și un hub pentru zborurile interne și internaționale ale Finnair – transportatorul național finlandez, precum și pentru Blue1, Nordic Regional Airlines și Norwegian Air Shuttle.

Există două terminale la aeroport: T2 (condițional internațional) și T1 (condițional intern), conectate unul cu altul printr-un pasaj.

T1-T2 Plan

Pe site-ul aeroportului există o hartă interactivă cu o schemă a teritoriului aeroportului, cu ambele terminale, cu toate locurile de parcare, stațiile de autobuz, precum și sălile de plecare și sosire.

În Terminal 2 puteți obține informații turistice despre Finlanda imediat după sosirea la aeroport.

Parcarea din aeroport

Pe teritoriul aeroportului există mai multe locuri de parcare. Ele sunt împărțite după durată. Parcările pe termen scurt se vor potrivi celor, care intenționează să-și lase mașina pentru o perioadă scurtă de timp – până la o oră. Parcarea pentru o jumătate de oră aici va costa aproximativ 3 euro, pentru o oră – 6-7 euro. Parcarea pe termen lung este destinată pentru parcare de câteva zile. Parcarea P4 – este neacoperită, se află în exterior. P1, P2, P3 și P5 sunt acoperite.

Costul parcării. Desigur, cea mai ieftină parcare este P4 – aproximativ 10 euro pe zi. Locurile de parcare P3 și P5 vă vor costa 20 de euro. P1 și P2 sunt cele mai scumpe, deoarece sunt situate cel mai aproape de intrarea în terminale. Parcarea pentru o zi aici vă va costa 30 și respectiv 25 de euro.

Pe site-ul aeroportului Helsinki, puteți rezerva un loc de parcare din timp. Vă recomandăm să faceți acest lucru, pentru a evita probleme inutile la sosirea la aeroport.

Modalități de a ajunge de la Aeroportul Vantaa spre Helsinki și înapoi:

Cu trenul

Începând cu 1 iulie 2015, trenul Ring Rail Line circulă din centrul orașului Helsinki spre aeroport. Acesta, la moment, este cel mai convenabil, cel mai rapid și mai ieftin mod de a ajunge de la aeroportul Helsinki la centru.

Tren Helsinki

Trenurile circulă la intervale de 10, 15 și 30 de minute, în funcție de perioada zilei.

În weekend, trenurile circulă de la ora 5 dimineața până la miezul nopții. Costul unui bilet pentru o direcție este de 5 euro. Puteți cumpăra un bilet atât în mașina de vândut bilete, care se află în tren, cât și la conductor (acceptă carduri, cu excepția Visa Electron).

Până la finisara completă a stației de cale ferată la terminalul între ieșire la strada Tietotie și între terminal, la fiecare 5 minute va circula autobuz gratuit, de la ora 6 până la 23 (în restul timpului – la fiecare 10 minute). Pleacă de pe platforma 25 (terminalul 2) și 12 (terminalul 1).

Dacă aveți nevoie pentru de a ajunge de la centru la aeroport, trenul Ring Rail Line este iarăși cea mai ușoară cale de a ajunge la Aeroport Helsinki, de la gară. De la gara centrala din Helsinki la aeroport circulă trenurile marcate litere I și P. timpul de deplasare este de aproximativ 27 de minute (tren «I») sau 32 de minute (tren «P»).

Schema de circulatie a trenului

Cu autobuzul

Autobuz municipal

Pentru a ajunge de la centrul orașului la Aeroportul Helsinki, puteți lua autobuzul numărul 615 (de la Rautatientori). Acestea circulă practic non stop: aproximativ de la orele 4:58 până la 3:58. Oprirea de la Aeroportul Vantaa este la platforma 12 (terminal 1) și 25 (terminalul 2).

Există și alte autobuze cu care puteți ajunge de la aeroport la Helsinki – numărul 415 (Elielplatsen – Aviapolis) și 592 (Mellunmäki – Tikkurila – Aviapolis / Lentoasema). Se opresc la platformele 12 și 25 (terminalele 1 și 2). Autobuzele, care efectuiază transferăuri la hotele, pleacă de la stațiile de autobuz de pe platformele 10 și 21 (terminalele 1 și 2).

Plata pentru călătorie

Pentru a ajunge în Vantaa, sau invers, aveți nevoie de a cumpăra un bilet regional de la conducătorul auto sau prin mașini speciale de bilete, prețul biletului doar dus – 5.50 € (pentru copii de la 7 la 16 ani reducere de 50%). Pe timp de noapte (de la 2 la 4:30) tariful crește – 7 euro. Biletul unic este valabil 90 de minute de la data achiziționării. Călătoria pentru întreaga zi costă 14 euro, timp de trei zile – 28 euro (biletele le puteți cumpăra în R-kioski).

Detalii privind tarife pot fi găsite aici. Masina de bilete HSL este la stația de autobuz din fața Terminalului 2.

Finnair Bus

Finnair bus

Puteți ajunge la aeroport și folosind compania autobuze Finnair, care circulă la fiecare 20 de minute: 05:45 – 01:10 de la aeroport și de la 5 până la miezul nopții din centrul orașului. Autobuzul spre aeroport pleacă de pe platforma numărul 30 din piața Elielinaukio din apropierea gării și face o oprire la parcul Hesperia.

Autobuzele de la aeroport până în centru pleacă de pe platforma nr. 1 din fața terminalului T1 și de pe platforma nr. 10 din fața terminalului T2.

Călătoria durează aproximativ 30 de minute, biletul costă 6,30 de euro.

Cu taxiul

Costul unei călătorii cu taxiul din centrul orașului Helsinki până la aeroport este de aproximativ 45 – 50 de euro. Călătoria durează aproximativ 30 de minute. Puteți rezerva o masina pe acceastă pagină. Confirmarea comenzii vă va ajnge prin e-mail, iar șoferul va aștepta la ieșirea din zona de sosire cu un semn pe care este indicat numele dvs. De asemenea, șoferul vă poate ajuta cu bagajele, iar costul total va fi plătit numai după ce ajungeți la locul pe care îl cunoașteți deja când rezervați un taxi.

Cu mașină închiriată

Dacă vă place să conduceți o mașină și intenționați să călătoriți mult prin și în jurul Finlandei, este logic să închiriați o mașină, mai ales că o puteți face chiar la aeroport. Mergeți la site-ul unui operator de încredere, alegeți mașina și ea vă va aștepta în parcare. De fapt, este foarte ușor să închiriați o mașină la aeroport. Puteți face asta chiar la aeroport. Dacă ați rezervat o mașină din timp, înregistrarea tuturor documentelor și primirea autoturismului vă va lua aproximativ 30 de minute – este foarte comod.
Vă rog să rețineți că, cu cât mai devreme vă decideți să rezervați o mașină, cu atât mai multe opțiuni veți avea. Accesați secțiunea de rezervare a mașinilor. De asemenea, puteți comanda opțiuni suplimentare, de exemplu, un navigator sau un scaun pentru copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *