Aeroportul Salonic (Macedonia). Vedere din exterior

Cum ajung din aeroportul Makedonia-Thessaloniki in oraș sau stațiunile din Halkidiki

Dacă zburați spre una din stațiunile tridentului grecesc – regiunea Halkidiki, veți avea nevoie cu siguranță de informații despre cum să ajungeți de la aeroportul din Thessaloniki până la centrul orașului Salonic și principalele stațiuni grecești de pe plajă: Nea Kallikratia, Nea Potidea, Sani, Neos Marmaras și altele.
Înainte de a merge la Thessaloniki, vă recomand să notați adresa exactă a hotelului sau apartamentului dvs. din Salonic și să descărcați pe smartphone-ul dvs. o hartă a orașului și o hartă a transportului public.

Un pic din istoria aeroportului

Numele oficial al aeroportului internațional, situat la 13 km sud-est de capitala nordică a Greciei, este Macedonia (codul internațional SKG), dar până în 1993 acesta a purtat numele de Aeroportul din Thessaloniki Mikra, în onoarea unui mic sat, care mai târziu a devenit una din suburbiile capitalei regiunii.

Aeroportul din Salonic a început să opereze zboruri în 1930, ca un aeroport militar. După cel de-al doilea război mondial, în 1948, au inceput să fie operate zboruri și de aviația civilă. Până în 1965, infrastructura a fost extinsă și modernizată, dar datorită creșterii constante a traficului de pasageri și a creșterii orașului, terminalul a fost transferat, în cele din urmă, într-o nouă locație.

Aeroportul Macedonia deservește aproximativ 4 milioane de pasageri pe an.

Ultima modernizare a aeroportului din Salonic a fost efectuată în perioada 2004-2006. Astăzi, Aeroportul din Salonic dispune de terminale moderne pentru pasageri și mărfuri, precum și de două piste – 2440 și respectiv 2410 m.

Nu numai aeronavele civile, ci și cele militare au ca bază acest aeroport. De asemenea, aeroportul găzduiește un club de zbor și o parcare pentru aeronave ușoare.

Aeroportul din Macedonia operează non-stop și deservește anual până la 4 milioane de pasageri. Compania, care asigură operarea sa, planifică extinderea terminalelor și îmbunătățirea pistei, ceea ce va permite operarea de zboruri transcontinentale și creșterea traficului de pasageri la 7-9 milioane de persoane pe an.

Terminalul Aeroportul din Thessaloniki

La aeroportul din Thessaloniki există numai un terminal cu trei etaje. La parter este o sală de sosiri împărțită în două compartimente: pentru zboruri internaționale / zboruri din afara zonei Schengen și pentru zboruri interne / zboruri din zona Schengen. La primul etaj este o sală de plecare, unde se află și zone comerciale și baruri. Există multe ATM-uri la acest etaj. La ultimul etaj există 2 restaurante și mai multe baruri cu vedere la piste. Mai jos puteți vedea harta aeroportului Thessaloniki.

Schema terminalului aeroportului Makedonia
Schema terminalului aeroportului Makedonia

La aeroportul din Thessaloniki puteți cumpăra produse tradiționale grecești, țigări, bijuterii, haine.

La o distanță de câțiva kilometri de aeroport se află hotelurile Hyatt Regency la un preț de 122 de euro pe noapte per cameră dublă și Hotel Nikopolis la un preț de 98 Euro per noapte pentru o cameră dublă. Sau puteți alege un hotel de pe harta interactivă de mai jos.

Cum ajung de la Aeroportul din Thessaloniki până în centrul orașului?

De la Aeroportul din Thessaloniki spre centrul orașului sau spre stațiunile grecești se poate ajunge în trei moduri: cu autobuze, cu taxi sau cu mașină închiriată. Să vă zic despre fiecare din aceste metode mai detaliat.

Autobuz de la Aeroportul din Thessaloniki până în centrul orașului

Autobuzele de la aeroportul din Salonic sunt, de regulă, noi și cu aer condiționat, dar foarte adesea aglomerate. Autobuzele aparțin companiei de transport O.A.S.TH.

Există autobuze directe de la Aeroportul Macedonia către centrul Salonic-ului. Nu puteți ajunge direct de la aeroportul din Macedonia la stațiunile grecești din Halkidiki cu autobuzul, va trebui să ajngeți la gara de autobuze de la marginea orașului Thessaloniki. Între aeroport și stația de autobuze KTEL Halkidiki din Thessaloniki, circulă autobuzele municipale:

Autobuzul nr. X1 „KTEL – Aeroport”
Autobuz nr. N1 „KTEL – Aeroport” (Serviciul de noapte)
De la și către stația de autobuz Chalkidiki (KTEL), centrul orașului Salonic și destinațiile la est de oraș (prin punctul IKEA)

Autobuzul numărul 45 „KTEL Makedonia – KTEL Chalkidiki”
Autobuzul nr. X1 „KTEL – Aeroport”
Autobuz nr. N1 „KTEL – Aeroport” (Serviciul de noapte)
Liniile de est ale orașului:

Autobuzul numărul 79 „ΙΚΕΑ – Aeroport”

Pentru mai multe informații vizitați site-ul OASTH făcând clic aici.

Autobuzul nr 78

Timpul total de călătorie de la aeroport la centrul orașului Salonic este de aproximativ 30-40 de minute. Un bilet de călătorie trebuie achiziționat într-o mașină de vânzare din autobuz. Rețineți că aparatul nu dă rest. Costul unui bilet pentru o călătorie de la Aeroportul din Thessaloniki pentru un adult este de 2 Euro, pentru studenți și pensionari – 1 Euro, pentru copiii mai mici de 6 ani, călătoria este gratuită. Biletul trebuie validat, altfel nu este valabil, în validatorul galben.

Pe traseul autobuzelor din aeroport, puteți coborî în centrul orașului – la Piața Aristotel (Platia Aristotelous) sau la gara principală din Thessaloniki (Neos Sidirodromikos Stathmos).

Autobuze de la Aeroportul din Thessaloniki până la stațiunile grecești din Halkidiki

Dacă destinația dvs. nu este centrul orașului Thessaloniki, ci un alt oraș al litoralului grecesc, va trebui să luați un autobuz de la gara de autobuze KTEL din Salonic și să mergeți cu el spre stațiunile din Halkidiki. Aflați numărul cursei autobuzului și orele de plecare al acestuia la ghișeele din gara de autobuze KTEL, unde puteți cumpăra imediat un bilet. Puteți afla din timp orarul autobuzelor spre stațiunea dvs. de pe site-ul web al companiei de autobuze KTEL Chakidikis.

În acest caz luați autobuzul numărul 79 la aeroport și să ajungeți la stația A. S. IKEA (Anatolikos Stathmos IKEA), apoi luați autobuzul nr. 36 / 36A / 36B spre stația KTEL Chalkidikis. Călătoria cu autobuzul pe acest traseu vă va costa 1 Euro pentru un adult și 0,5 Euro pentru un copil.

Stațiunile grecești de pe tridentul Chalkidiki sunt răspândite pe trei dintre „dinții” acestuia: peninsula Kassandra, Sithonia și Athos. Dacă stația dvs. se află pe cel mai apropiat „dinte” de la Salonic – Kassandra, doriți să economisiți și nu vă deranjează întârzierea autobuzelor timp de o oră, este logic să ajungeți la stațiunea dvs. cu autobuzul. Dacă călătoriți cu copii și trebuie să ajungeți la degetele mai îndepărtate de Thessalonic – Sithonia sau Athos, vă recomand să faceți un transfer cu taxi.

Distanta până la principalele stațiuni grecești și tarifele de autobuze KTEL intr-o singura directie, le-am adunat în tabelul de mai jos.

Numele stațiunii Distanța de la gara de autobuz KTEL Preț
Kallithea 78 km 9,7 Euro
Kassandra 81 km 10,2 Euro
Nea Kallikratia 33 km 4,3 Euro
Nea Moudania 58 km 7 Euro
Nea Potidea 57 km 7,8 Euro
Nea Plachia 46 km 6,6 Euro
Neos Marmaras 107 km 14.3 Euro
Uranopolis 138 km 13,7 Euro

Rețineți că multe autobuze, în special autobuze pe distanțe lungi, se circulă doar de câteva ori pe zi, deci trebuie să verificați din timp programul de pe site. Și prețurile se pot schimba, așa cum sa întâmplat în vara anului 2016, din cauza creșterii cotelor de TVA.

Autobuz de la Aeroportul din Thessaloniki spre alte orașe din Grecia

Dacă destinația dvs. nu este localizată pe peninsula Chalkidiki, atunci pentru a vă deplasa într-un alt oraș grecesc din Thessaloniki (de exemplu, spre Atena, Larissa, Lefkada), va trebui să luați un autobuz de la aeroportul din Thessaloniki către stația centrală de autobuz din Thessaloniki (!!!a nu se confunda cu terminalul KTEL Chalkidikis!!!).

Gara centrală de autobuze din capitala Macedoniei – Macedonia Intercity Bus Station (KTEL Macedonia) – este situată la Giannitson 244, Salonic 546 28. Din această stație de autobuz, autobuzele se îndreaptă și spre alte țări: spre Bulgaria (Sofia, Bansko), Turcia (Istanbul) , Republica Cehă și chiar și Germania. Puteți să vă familiarizați cu rutele internaționale de transport disponibile și să vedeți prețurile pe site-ul oficial al gării de autobuze din Macedonia, disponibil în limba engleză.

Gara de autobuze KTEL Macedonia se află la 2,5 km de gara principală din Thessaloniki (Neos Sidirodromikos Stathmos), unde opresc rutele 78 și 78N.

Transportul public în Grecia
Transportul public în Grecia

Cum și unde cumpăr un bilet de autobuz la Aeroportul din Thessaloniki?

Moneda națională a Greciei este euro. Așa cum am spus deja, biletele de autobuz sunt vândute în mașini speciale instalate în autobuze. Automatul din autobuz nu dă rest, deci trebuie să aveți mărunt.

Mașina de vânzare a biletelor
Mașina de vânzare a biletelor

De asemenea, în Thessaloniki, un bilet de autobuz poate fi cumpărat și la stațiile de autobuz.

Cumpărarea unui bilet de autobuz în Salonic
Cumpărarea unui bilet de autobuz în Salonic

Taxi din Aeroportul din Thessaloniki

Parcarea de taxi din Aeroportul din Salonic este situată la ieșirea din zona de sosiri. În funcție de cât de aglomerate sunt drumurile, o călătorie de la aeroport în centrul orașului Salonic va dura cam 35-40 de minute.

Unele chestii specifice ale taxiurilor din Grecia:

  • Când călătoriți noaptea (între orele 00:00 și 05:00) tariful crește cu 30%.
  • Conducătorul auto trebuie să pornească contorul. Urmăriți acest lucru atunci când urcați într-un taxi.
  • Achitarea unei călătorii în taxi este posibilă numai cash.
  • În conformitate cu legislația greacă, o mașină cu taxi poate transporta un maxim de 4 persoane concomitent, inclusiv copii.
  • Șoferii de taxi greci nu cunosc engleza sau o cunosc foarte prost, asa ca notati in prealabil pe o bucata de hirtie adresa exacta a destinatiei dumneavoastre in limba greaca.

Alternativ, un transfer de taxi poate fi comandat din timp prin Internet de la o companie verificată. În acest caz, la sosire, șoferul vorbitor de limbă engleză vă va întâlni la aeroport în sala de sosire cu un semn în timpul zilei și chiar și noaptea. Atunci când comandați un transfer prin Internet, veți primi o reducere, o garanție a unui serviciu bun și un tarif fix (prețul va include toate plățile).

Taxi Grecia
Taxi Grecia

Închirierea mașinilor

Închirierea de mașini este potrivită pentru călătorii independenți, cărora nu le place transportul public și doresc să vadă cât mai multe locuri interesante. Puteți închiria o mașină dacă sunteți gata să cheltuiți bani pe parcare, pe drumurile cu taxă și pe benzină, precum și aveți o experiență de condus.

Puteți rezerva o mașină la aeroportul din Salonic și o puteți lua imediat la sosire, precum și în centrul orașului sau în stațiunile Nea Kallikratia, Nea Potidea, Ouranopolis, Kallithea și altele. Este ușor să călătoriți într-o mașină închiriată: este ca o călătorie în propria mașină.

Puteți găsi o mașină potrivită pe site-ul Myrentacar, unde sunt comparate prețurile la companiile locale de închiriere. Acest serviciu are mai multe avantaje: prețurile de închiriere a mașinilor încep de la 10 Euro pe zi, este posibil să găsiți o mașină fără gaj, iar depozitul poate fi plătit în numerar.

Rent-a-car Grecia
Rent-a-car Grecia

Cum ajung la Aeroportul din Thessaloniki

Când călătoriți din centrul Salonicului spre aeroport, în funcție de ora zilei, va trebui să luați autobuze numărul 78 sau numărul 78N și ajungeți la stația Aeroport Macedonia. Puteți lua acest autobuz din stația de autobuz de la Piața Aristotel, gara centrală din Salonic sau la terminalul de autobuze KTEL Chalkidikis.

Când călătoriți spre Aeroportul din Thessaloniki de la o stațiune grecească, cel mai convenabil va fi să comandați un transfer cu taxi, altfel va trebui mai întâi să mergeți de la hotel la stația de autobuz din orașul dvs., apoi să mergeți la stația de autobuz KTEL Chalkidikis și apoi să așteptați autobuzul spre aeroport.

4 Comments

  1. Where is the station – bus nr. 78, at the Aristotel square ? From airoport Makedonia, the bus nr.78 is directly to Aristotel square ? Thanhk you ! Efharisto !

  2. Very useful and details. Thank you very much.

  3. Pentru hotel Le Palace, Tsimiski, nr.12 unde are auto nr.78 stația? Multumesc

  4. Cel mai bine căutați adresele cu googke maps. Google maps it’s good to find a adress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *