Cum ajung de la aeroportul Schiphol în Amsterdam, Rotterdam și alte orașe.

Aeroportul din Amsterdam – Schiphol (cod Schiphol, IATA – AMS) este situat în provincia Olanda de Nord, în municipiul Haarlemmermeer, la 10 km sud-vest de centrul orașului Amsterdam, distanța pe autostradă fiind de 15-17,5 km.

Schiphol este hub-ul companiilor aeriene „KLM”, „Martinair” și al lowcosterului „Transavia”. De asemenea el deservește companii europene, americane, asiatice și low-cost. Este unul dintre cele mai mari aeroporturi europene: cinci piste oferă o capacitate mare – aproximativ 50 de milioane de oameni pe an.

Terminalul aeroportului din Amsterdam

Aeroportul are un singur terminal împărțit în trei sectoare și zone pentru pasagerii care pleacă sau sosesc. Toate sectoarele sunt unite prin sala centrală al aeroportului (Schiphol Plaza). În același timp, zonele pentru deținătorii de vize Schengen se află separat de zonele pentru cei care nu o dețin, ceea ce oferă un avantaj imens pasagerilor de tranzit.

  • Sectorul 1 de decolare. Aici se află zonele „B” și „C” pentru zboruri către țările din spațiul Schengen.
  • Sectorul 2 de decolare. Are o zonă „D” pe două nivele, care deservește zboruri în interiorul și în afara zonei Schengen, precum și zona „E” pentru zborurile către țări, care nu sunt incluse în spațiul Schengen.
  • Sectorul 3 de decolare. Există zone „F”, „G”, „H” și „M”. Ultimele două sunt pentru companiile aeriene low-cost.

Schema detaliată a zonei de plecare puteți vedea aici.

Aeroportul din Amsterdam menține cele mai înalte standarde de deservire a pasagerilor. Pe teritoriul terminalului este creată o zonă comercială mare cu magazine, zona de food – cort cu restaurante și cafenele, locuri de joaca, centru SPA, „camere de liniște“, sunt echipate camere de păstrare a bagajelor, funcționează chiar și un departament de înregistrare a căsătoriilor și o expoziție de opere de artă de la Rijksmuseum. Dacă aveți un transfer lung sau zborul dvs. este întârziat din cauza unor anumite motive, șase hoteluri cu un nivel diferit de confort și, logic, de categorii diferite de preț sunt situate chiar pe teritoriul aeroportului.

Lista hotelurilor disponibile o gasiti aici.

Cum ajung din aeroport în centrul Amsterdamului?

Ajunsul de la aeroportul la Amsterdam, cu transportul public, nu prezintă nici o dificultate: în timpul zilei trenurile și autobuzele circulă la interval mic. În plus, o opțiune foarte convenabilă, pentru cei care doresc să facă economii, poate deveni trenul de noapte.

Cu trenul

Trenul este cel mai simplu și mai rapid mod de a ajunge de la aeroport la Amsterdam.

Gara de tren Schiphol este situată direct sub clădirea terminalului. Punct de reper – acest pointer:


Trenurile directe către Gara Centrală din Amsterdam pleacă, în mediu, la fiecare 10-15 minute, de la 5:30 până la 01:00 (noaptea – la fiecare oră, la 00 de minute). Călătoria durează aproximativ 17 minute.

Important: dacă călătoriți în centrul orașului Amsterdam, aveți nevoie de un tren spre Gara Centrală din Amsterdam (și nu oricare alta, care începe cu Amsterdam)!

Un bilet de tren poate fi cumpărat la casa de bilete de cale ferată sau în aparate specializate de bilete de culoare galbenă, care sunt situate în centrul sălii principale al aeroportului, precum și pe website-ul casei on-line – NSInternational.nl. (Taxa suplimentară pentru plata cu carduri Visa și Mastercard este de 0,20 EUR.) Cu un bilet electronic, nu este necesar să faceți check-in și check-out-ul. Nu trebuie să plătiți suplimentar pentru bagaje.

Prețul biletului pentru trenul către Gara Centrală din Amsterdam într-o direcție:

  • Clasa I -7,00 €
  • Clasa II – 4,20 €
  • Copii sub 4 ani călătoresc gratuit, de la 4 la 11 ani (cu o reducere de 40%) – 2,50 €.

Trenurile spre Amsterdam cel mai des pleacă de pe platformele 1 și 2, însă este mai bine să verificăm pe tablourile electronice care se află în holul de la Schiphol Plaza.

Până la Haga, Haarlem și Utrecht, trenul merge 30, 40 și, respectiv, 50 de minute, la Rotterdam și Eindhoven, respectiv 1 și 1,5 ore.

Puteți ajunge de la aeroportul Schiphol către țările vecine – trenurile care merg în Germania, Belgia și Franța se opresc la stație. Prețul biletului pentru Berlin este de la 59 € în clasa a 2-a. Călătoria durează aproximativ 6,5 ore. O excursie la Bruxelles o puteți petrece de la 29 € și 2-3 ore pe drum. Puteți afla calendarul pentru trenurile internaționale și puteți cumpăra bilete online aici, de asemenea biletele se vând la casele NS Hispeed, care se află în centrul comercial Schiphol Plaza.

Cu autobuzul

Această opțiune este perfectă pentru dvs. dacă hotelul dvs. nu se află în centrul orașului Amsterdam, ci în zona cartierului muzeelor. Stațiile de autobuz se află aproape de ieșirea din aeroport, chiar pe piața de lângă.

Autobuzul nr. 397 (Amsterdam Airport Express) – pleacă la fiecare 15 minute de la ora 5 am la 00:30. Autobuzul merge prin Museumplein, Rijksmuseum și Leidseplein. Un bilet într-o direcție costă 5 EUR. (bagajele sunt incluse în prețul biletului). Biletele pot fi cumpărate fie de la șofer, fie de la biroul de informații turistice Olandeze din aeroport. Călătoria durează, în mediu, puțin peste 30 de minute.

Autobuzul nr. 97 – merge pe aceeași rută ca și numărul 197, numai ca pe timp de noapte. Orele de lucru – la fiecare oră de la 1:27 până la 4:27.

În zona Amsterdam-Sud merge autobuzul № 310, în Sloterdijk – № 69 în Amstelveen și Amsterdam Bijlmer ArenA – № 300, Leiden – № 365, în Noordwijk – № 361.

Detaliile rutelor și ale orarului pot fi găsite pe site-ul operatorului de transport sau la biroul Connexxion de la Schiphol Plaza. Pentru excursii cu transportul public, puteți cumpăra un card special – OV card și să o supliniți sau puteți cumpăra bilete unice la standuri Holland Tourist Information de pe aeroport sau direct de la șofer.

Cu Schiphol Hotel Shuttle

Dacă doriți să rezervați un transfer direct de la aeroport la hotel și înapoi, utilizați Schiphol Hotel Shuttle. Microbuzele pleacă în mod regulat de pe platforma „A7”, în apropiere de intrarea principală al aeroportului.

Programul de lucru este de la 6:00 la 21:00. Autobuzele cu opt locuri vor duce pasagerii direct la destinație. Durata călătoriei va fi de 30-45 de minute. Rezervarea pentru un astfel de transfer poate face pe site-ul operatorului de transport.

Costul călătoriei este de aproximativ 17,00 € (într-o direcție, per persoană).
Copii sub 4 ani – călătoresc gratuit, de la 4 la 11 ani (cu o reducere de 50%) – 8 €.

Cu taxiul

În imediata vecinătate a intrării principale a aeroportului există parcări de taxiuri, unele dintre cele mai scumpe din Europa. Pentru a călători cu taxiul de la aeroport la Amsterdam, nu există o rată fixă, prețul depinde de destinație și rută, dar în cele mai multe cazuri, costul nu va depăși 50 € (aproximativ 30 de minute).

Cu mașină închiriată

Dacă vă place să conduceți o mașină și aveți intenții de a călători prin țară și, eventual, dincolo de hotarele ei, este logic să închiriați o mașină, mai ales că puteți să o faceți chiar la aeroportul din Amsterdam. Mergeți pe site-ul unui operator de încredere, alegeți mașina potrivită și aceasta vă va aștepta în parcare. Vă rog să rețineți că, cu cât mai devreme vă decideți să rezervați o mașină, cu atât mai multe opțiuni veți avea la rezervare. Accesați secțiunea de rezervare a mașinilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *