Cum ajung de la aeroportul Lyon în oraș și la stațiunile de schi din apropiere

Aeroportul Internațional Lyon cu numele de Aeroportul Lyon-Saint Exupéry este situat la 20 km de oraș (cod IATA – LYS). Necătând la scurtă sa perioadă de existență, a devenit cel de-al treilea ca mărime și ca trafic de pasageri după aeroporturile Charles de Gaulle, Orly și Nice.

Aeroportul deservește partea centrală și central-estică a Franței, fiind cel mai comod aeroport pentru o excursie în regiunea Rhône-Alpes și o parte din regiunile înconjurătoare ale Burgundiei, Franche Comte, Annecy și Auvergne. De la aeroport puteți ajunge cu ușurință în orașele Lyon, Grenoble, Chambery, Saint-Etienne și Valencia. Într-un an, prin terminalele sale, trec peste 8 milioane de persoane.

Terminalele aeroportului Saint-Exupery

Clădirile aeroportului reprezintă o adevărată capodoperă arhitecturală construită sub forma unei păsări.

Există 3 terminale de pasageri la aeroportul Lyon, între care circulă un autobuz gratuit și nu vă va lua mult timp pentru a ajunge de la terminal la terminal.

Terminalul nr. 1 este cel principal, de aici avioanele zboară spre Africa, Malta și Orientul Mijlociu, precum și zboruri charter.
Terminalul nr. 2 este terminalul transportatorului național Air France.
Terminalele 1 și 2 sunt cele mai mari și situate în imediata vecinătate. Acestea sunt conectate printr-o zonă numită „Le Center”. Zonele de sosire ale ambelor terminale sunt situate la parter și zonele de plecare la etaj.

Terminalul nr. 3 este utilizat pentru a deservi lowcot-urile, cum ar fi EasyJet. Pentru a ajunge aici, trebuie să treceți prin Terminal 1. Zonele de sosire și plecare din terminalul 3 sunt situate la același etaj.
Să vă orientați mai bine prin aeroportul din Lyon vă ajută schema.

Cum se ajunge de la aeroportul din Lyon

Aeroportul se află la 20 km de Lyon, la 75 km de Saint-Etienne, la 80 km de Annone, la 90 km de Grenoble. Puteți ajunge acolo cu autobuzul, trenul, tramvaiul sau cu taxiul.

Cu tramvaiul

Stația TGV Lyon Saint Exupery este situată la cinci minute de mers pe jos de terminalele aeroportului.

La Lyon (gara) de la aeroport, puteți lua tramvaiul expres al Rhônexpress, timpul călătoriei fiind de aproximativ 30 de minute.
Intervalul de circulație a tramvaiului: la fiecare 15 minute de la 6:00 la 21:00 și la fiecare jumătate de oră de la 5:00 la 6:00 și de la 23:00 până la miezul nopții.
Biletele pot fi achiziționate la mașini speciale de bilete direct la aeroport, precum și pe site-ul oficial, cumpărarea unui bilet online în avans vă poate costa mult mai ieftin.

Costul biletului: 15,90 euro cumpart într-un automat la gară și 14,70 euro – dacă cumpărați online. Copiii mai mici de 12 ani călătoresc gratuit. Costul unui bilet pentru o persoană sub 25 de ani este de 13,50 euro.

La stațiile de tramvai puteți face transferuri la toate tipurile de transport public din Lyon: puteți schimba liniile de metrou A și B, precum și traseele de tramvai și de troleibuz.

Schema transport Lyon

Stația TGV Lyon Saint Exupery este situată la cinci minute de mers pe jos de terminalele aeroportului.

Schema aeroport Lyon

De asemenea, aeroportul Lyon este conectat cu trenuri cu peste 20 de orașe din Franța și Italia, de la stație puteți pleca cu trenul de mare viteză TGV sau trenul ieftin OUIGO. Unele dintre orașele accesibile pe calea ferată sunt Provence, Annecy, Avignon, Grenoble, Paris, Montpellier, Marsilia, precum și Milano și Torino. Biletele de tren pot fi achiziționate la automatele de bilete din gară sau online (trebuie să specificați stația „Lyon-Saint-Exupéry” în câmpul de plecare).

Cu autobuzul

Stația de autobuz este situată la Terminalul 1 la primul etaj, unde veți găsi de asemenea un birou de informare, care este deschis între orele 6:00 și 23:00. Aici puteți găsi informații despre reduceri pentru copii și adolescenți.

Gara Autobuze Lyon

Autobuzele circulă zilnic între aeroport, principalele orașe ale regiunii și stațiunile de schi:

Ruta 29 – Genas (suburbie Lyon)
Ruta 30 – Meisier (suburbie Lyon)
Ruta 1950 – Annecy, Aix-les-Bains, Burg en Bresse, Bourgoin-Jallieu
De asemenea, de la aeroportul Lyon cu autobuzul puteți ajunge în următoarele orașe:

Grenoble Bourgoin-Jallieu, Bourg-en-Bresse via Ambérieu-en-Bugey, prin Annecy Aix-les-Bains.

Prețul biletelor: variază în dependență de distanță – de la 20 la 50 de euro. Puteți să cumpărați un bilet în biroul automat de bilete chiar în stație.

Autobuzele sezoniere către stațiunile de schi funcționează din decembrie până în martie:

Altibus deservește Alpii de Nord cu trafic regulat la sfârșit de săptămână în Le Minures, St Martin de Belleville, Tignes, Val del Ysera și Val Thorens. Site-ul oficial, unde puteți vedea programul și cumpărați bilete din timp, este aici.

Starshipper oferă un serviciu de transfer direct la Serre Chevalier și Montgenevra în zilele de sâmbătă în timpul sezonului de schi.

Cu taxiul

O călătorie la gara de cale ferată Lyon-Part-Dieu cu taxiul vă va costa între 45-55 EUR. Seara și noaptea, tariful va crește cu 20 de euro.

De asemenea, este posibil să rezervați un taxi în avans, prin formularul de aici. Puteti alege o masina de clasa si capacitate potrivita in avans. Costul acestui serviciu – este destul de mic, mai ales pentru 3-4 persoane, având în vedere toate facilitățile. Costul indicat la momentul rezervării va fi stabil: de exemplu, ambuteiajele nu-l vor afecta. Durata călătoriei este de 15-20 de minute. Șoferul transferului vă va întâlni la ieșirea din zona de sosire cu o plăcuță pe care va fi scris numele dvs. și vă va ajuta cu bagajele.

Cu mașină închiriată

Dacă vă place să conduceți o mașină și intenționați să călătoriți mult prin și în jurul Muntenegrului, este logic să închiriați o mașină, mai ales că o puteți face chiar la aeroport. Mergeți la site-ul unui operator de încredere, alegeți mașina și ea vă va aștepta în parcare. De fapt, este foarte ușor să închiriați o mașină la aeroport. Puteți face asta chiar la aeroport. Dacă ați rezervat o mașină din timp, înregistrarea tuturor documentelor și primirea autoturismului vă va lua aproximativ 30 de minute – este foarte comod.

Vă rugăm să rețineți că, cu cât mai devreme vă decideți să rezervați o mașină, cu atât mai multe opțiuni veți avea. Accesați secțiunea de rezervare a mașinilor. De asemenea, puteți comanda opțiuni suplimentare, de exemplu, un navigator sau un scaun pentru copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *