Aeroportul Ataturk, Istambul

Cum ajung de la Aeroportul Ataturk la Istanbul

Istanbul Aeroportul Internațional Ataturk este a fost, până la deschiderea Noului Aeroport din Istanbul, cel mai mare aeroport din Turcia și principalul aeroport din Istanbul, situat în partea europeană a orașului. În 2018, traficul de pasageri a fost de 63 de milioane de pasageri. Distanța de la Aeroportul Ataturk până în centrul orașului Istanbul este de 24 km. În acest articol vom examina pas cu pas cum să ajungem de la Aeroportul Ataturk în partea europeană și partea asiatică a Istanbulului cu diverse mijloace de transport. În articol sunt toate hărțile necesare, prețurile și puteți alege cea mai comodă modalitate de a călători în oraș.

Atenție! Practic toate zborurile au fost redirecționate spre Noul Aeroport – vezi link-ul de mai sus!

Puteți vedea locația aeroportului pe harta orașului de mai jos.

Aeroportul Ataturk pe Harta Istanbulului
Aeroportul Ataturk pe Harta Istanbulului

Denumirea oficială al aeroportului Ataturk din Istanbul în limba turcă: İstanbul Atatürk Havalimani

Codul aeroportului: IATA: IST; ICAO: LTBA

Aeroportul Internațional Ataturk are 2 Terminale: Terminalul 1 – pentru zboruri interne, Terminalul 2 – pentru zboruri internaționale. Mai jos este un plan al sălilor de sosire și de plecare din terminalul internațional. Aeroportul are tot de ce aveți nevoie: cafenele, restaurante, camera de păstrare bagaje (costă 15-20 de lire pe zi), loc de odihnă.

Plan nivel sosiri
Plan nivel sosiri
Plan nivel plecări
Plan nivel plecări

Harta aeroportului Istanbul Ataturk

Imediat după sosire trebuie să scoateți niște lire turceaști de la un ATM din aeroport, deoarece puteți plăti pentru transport și cumpăra bilete numai în moneda locală. Pe planul de mai sus, puteți vedea unde se află ATM-urile, acestea fiind marcate. Astăzi (2018), cursul Tureka Lira este următorul: $ 1 = 4.2 TRY sau € 1 = 5 TRY.

Biletele pentru metrou și autobuze municipiale sunt cumpărate ca jeton într-o mașină specială – jetonmatik sau ca bilet electronic într-o mașină denumită biletmatik. Costul unei călătorii cu metroul sau cu autobuzul este de 4 lire turcești într-o singură direcție.

Bilete de călătorie și card de călătorie în Istanbul
Bilete de călătorie și card de călătorie în Istanbul

Cu metroul de la Aeroportul Ataturk la Istanbul

Călătorii independenți vor fi bucuroși să afle că metroul merge chiar de la Aeroportul Ataturk până la centrul orașului Istanbul. Linia de metrou M1 duce de la Aeroportul Ataturk (stația de metrou Havalimani) prin regiunile centrale ale părții europene a Istanbulului până la stația Aksaray. Timpul de călătorie la Aksaray este de 30-35 de minute. Metroul circulă la fiecare 6-10 minute de la 06:00 la 00:00. Când părăsiți aeroportul de zona de sosiri, orientați-vă după semnul metroului.

Aeroportul Ataturk din Istanbul

Sau după acest video.

La stația de metrou Aksaray puteți trece de la linia roșie M1 la linia albastră de tramvai T1, care vă va duce la principalele atracții ale centrului din Istanbul: Sultanahmet și Moscheea Albastră, Hagia Sophia, gara europeană.

Metroul din Istanbul
Metroul din Istanbul

Pe site-ul oficial al Metroului din Istanbul – www.metro.istambul puteți afla programul curent al metroului, tariful, unde cumpărați un bilet și știri despre transportul principal al orașului.

Harta metroului din Istanbul
Harta metroului din Istanbul

Cu autobuzul de la Aeroportul Ataturk până la Istanbul

Centrul orașului Istanbul poate fi accesat și cu autobuzul municipal 96T. Autobuzele merg la Bakırköy, Yenikapı, stația de autobuz Aksaray, Piața Taksim și alte zone ale orașului. Timpul de călătorie la Piața Taksim este de aproximativ o oră. Autobuzul circulă la aproximativ fiecare 50 de minute de la 07:00 la 21:00.

Centrul orașului Istanbul este accesibil și cu autobuzul expres Havabus (fost Havataș). Autobuzul merge pe traseul Aeroportul Ataturk (Havalimanı) – Piața Taksim. Timpul de călătorie de la aeroport la Piața Taksim este de aproximativ 40 de minute, în funcție de traficul urban. Autobuzul merge la fiecare 30 de minute între orele 04:00 și 01:00. Puteți găsi ușor stația de autobuz după semnul „Havataș”.

Preț bilet: 12 lire turcești într-o singură direcție (valabil pentru 2018). Un bilet pentru autobuzul expres este cumpărat direct la șofer.

Dacă trebuie să ajungeți în partea asiatică a Istanbulului, atunci cel mai comod este să luați un feribot care pleacă de la Bakırköy din partea europeană, în zonele Bostanci și Kadikoy din partea asiatică. Timpul de călătorie spre cartierul Kadikoy este de 20 de minute. Feribotul circulă la intervale de la 24 de minute până la 1,5 ore între orele 07:50 și 20:40 în timpul săptămânii, în weekend de la 09:00 la 22:20. Punctul de plecare al feribotului – cartierul Bakirkoy. Aici se poate ajunge cu autobuzul Havataș.

Preț bilet: 7.50 lire turcești pentru o direcție. Biletul este cumpărat la casa de bilete din fața feribotului.

Autobuz in Istambul
Autobuz in Istambul

Taxi de la aeroportul Sabiha Gokcen din Istanbul

La ieșirea din aeroport veți găsi cu ușurință un taxi. De la aeroportul Ataturk, un taxi vă poate duce în toate părțile orașului Istanbul și în orașe din apropiere: Piața Taksim din Istanbul, Sultanahmet, Fatih, Beyoglu, Kadikoy, Shile, Orta Mahalessi, stațiunea de schi Bursa (Uludag) sau chiar la Burgas în Bulgaria! Sau puteți lua un transfer de la Kiwi Taxi. De asemenea, este foarte comod (dar si destul de scump) să ajungeți la Aeroportul Sabiha Gokcen.

2 Comments

 1. Buna , te rog sa imi spui care este cea mai usoara cale de a ajunge de la aeroport la hotelul QUEENS LAND care este situat pe str HOBYAR MAH.CEMAL NADIR SOK NR 7 . Multumesc

  1. Cea mai ușoară cale este, bineînțeles, taxiul, care vă va întâlni în aeroport. Puteți vedea costurile aici.

   Variantele mai economicoase sunt următoarele:

   De la Aeroport cu metroul la statia Aksaray, unde se poate trece la linia de tramvai T1, dupa care cu tramvaiul 4 stații până la Çemberlitaş, si un 650 de metri pe jos.

   Sau tot cu metroul la statia Yenikapı (17 stații), treceți la Marmaray, coborâți la Marmaray Sirkeci İstasyonu (e prima) și mai faceți cam 350 de metri pe jos.

   Ambele variante durează cam o oră și au costuri comparabile.

   !!! Ma simt obligat să vă atrag atenția că o mare parte din zborurile operate de pe Aeroportul Ataturk sunt mutate exact acum la Aeroportul nou din Istambul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *