Camerele lui Raffaello (Stanze di Raffaello) din Vatican

Camerele lui Raffaello (Stanze di Raffaello) sunt parte a unui vast complex muzeal din Vatican. Astfel sunt denumite patru camere, amplasate în muzeu, camere relativ mici (aproximativ 6×8 metri fiecare), pictate de marele artist renascentist Rafaello Santi și de studenții săi.

Cuvantul „stanza” in italiana inseamna „camera”; începând cu Papa Iulius al II-lea, care nu dorea să locuiască în aceleași camere ca și Alexandru VI Borgia, urât de el, aici erau situate apartamentele papale personale.

Frescele lui Raphael, care împodobesc pereții și tavanele camerelor, uimesc vizitatorii complexul muzeal din Vatican nu numai prin abilitatea de execuție, armonia culorilor și luminozitatea, dar și prin poveste, detalii bine concepute cu cel mai profund sens și simbolism. Potrivit legendei, Papa însuși a fost atât de încântat de lucrarea tânărului artist că a ordonat ca imaginile gata, făcute de alți maeștri, să fie distruse de pe ziduri și au încredințat toată lucrarea de pictură exclusiv lui Rafael.

Stanza della Segnatura

Stanza della Segnatura

Prima și cea mai renumită stanză din cele patru decorate de Raphael în Vatican, se numește Stanza della Segnatura. Când artistul a început să o picteze, avea doar 25 de ani, însă tinerețea luisa nu l-a împiedicat să creeze o adevărată capodoperă.

Lucrările asupra Della Segnatura au durat trei ani – între 1508 și 1511. Pictura pe perete a sălii este dedicată unei singure teme – activitatea umană în domeniul realizărilor spirituale. Frescele care împodobesc pereții, reflectă patru incarnări a unei astfel de activitați: filosofie (lucrarea „Școala din Atena“), teologie („disputa“, sau – „Disputa cu privire la Sfânta Taină“), justiția (pictura „Înțelepciune, moderație și putere“), poezie („Parnassus”).
Numai Stanza della Segnatura și-a păstrat propriul nume original și nu a fost redenumită după frescele principale. În mod literal, numele poate fi tradus ca „cameră de semnătură”. În această încăpere Papa semna actele trimise la el.

„Școala din Atena“

Deși toate frescele care împodobesc camerele lui Raphael sunt demne de a fi numite capodopere, cea mai bună dintre ele, de către istoricii de artă este considerată lucrarea „Școala din Atena» (Scuola di Atene) în Stanza della Segnatura. Ea arată discuția a doi filosofi greci – Aristotel și Platon. Primul dintre aceștea a ridicat mâna sus, aratând că lumea ideilor umane este mai mare decât viața pământească; al doilea, dimpotrivă, arată spre pământ, ca și cum ar protesta interlocutorul: lumea spirituală este strâns legată de lumea pământească. Raphael pictează și alți filosofi celebri: Diogene, Pitagora, Socrate, Heraclit, Euclid, etc. Este interesant faptul că unii dintre ei sunt înzestrați cu trăsături de genii renascentiști: Platon seamănă foarte bine cu Leonardo da Vinci, în Heraclit îl găsim cu ușurință pe Michelangelo, și în Euclid pe Bramante. Raphael sa portretizat drept unul dintre doi tineri care vorbesc cu Zoroaster și Ptolemeu. O asemenea similitudine, așa cum a fost concepută de maestru, ar trebui să însemne legăturile de familie, comunitatea ideilor filosofiei grecești antice și teologia modernă lui Raphael.

Stanza d’Eliodoro

Din 1511 până în 1514, Raphael a lucrat la proiectarea camerei, care mai târziu a fost numită Stanza d’Eliodoro. Temele tablourilor din această stanză sunt patronajul divin, care protejează Biserica.

Stanza d’Eliodoro a primit denumirea de la componenta principală a compoziției picturale, bazate pe o povestire despre un războinic – sirian Eliodor, expulzat de un călăreț – înger din templul din Ierusalim.

Celelalte două picturi murale de pe pereții Eliodoro sunt, de asemenea, dedicate evenimentelor biblice și istorice, în care forțele divine au intervenit în mod clar. „Eliberarea Apostolului Petru din închisoare“ – o frescă pe tema povestirii biblice celebre despre modul în care un înger a eliberat apostolul, un prizonier într-o temniță.

Mulți văd aici o aluzie la povestea vieții papei Leo X: în 1512 acesta a fost capturat de francezi, dar a reușit să evadeze.

Pictura „Liturghia în Bolsena“ este dedicat minunii, ce sa întâmplat în 1263: pâinea pentru comuniune în mâinile unui preot necredincios dintr-o dată a început să sângereze.

Stanza dell’Incendio di Borgo

Numele a celei de a treia stanză de Rafael și ultima pictată de maestru – Incendio di Borgo – aceasta a primit în onoarea frescii ce împodobește unul dintre pereți. Pictura este dedicată incendiului, care a cuprins cartierul Borgo adiacent palatului Papilor din Vatican. Potrivit legendei, Papa Leo al IV-lea a reușit să oprească focul și să-i salveze pe enoriași, blagoslovind mulțimea înspăimântată cu semnul crucii miraculoase.

Tema generală a picturilor muralului din Incendio di Borgo – episoade separate din istoria faptelor papale. Aceasta este ultima stanza din Vatican pe care o pictează însuși Rafael. Lucrările de aici au continuat între 1514 și 1517. În 1520, marele maestru a murit, iar studenții săi au continuat să lucreze la fresce.

Sala di Costantino

Stanza lui Constantin este ultima din cele patru camere, denumite camerele lui Raphael. Pictura din acesta este dedicată luptei împăratului roman Constantin cu păgânii. Parcela începe cu o frescă numită „Viziunea Crucii”, care povestește cum Constantin a văzut o cruce strălucitoare cu inscripția „Prin Aceasta vei Învinge” înainte de bătălia cu Maxencius la Podul Mulvii.

Compoziția continuă cu fresce dedicate luptei cu păgânii de la Podul Mulvii și ritului creștin al botezului împăratului și se încheie cu pictura „darul lui Constantin”, dedicată scrisorii împăratului, care, potrivit legendei, ia conferit papilor puterea nelimitată peste vestul Imperiului Roman.

Cum ajung la Muzeele Vaticanului

Pentru a vedea camerele lui Raphael, trebuie să vizitați Muzeul Vaticanului. Intrarea în acesta se face cu un singur bilet, permițându-vă să vizitați toate expozițiile complexului muzeal. Prețul biletelor – 16 euro, pentru pensionari și studenți – 8 euro. Achiziționarea unui bilet on-line va costa 4 euro mai mult – 20 și, respectiv, 12 euro. Mai mult despre bilete la Vatican – aici.
Puteți vizita complexul muzeal al Vaticanului în fiecare zi, cu excepția duminicii. De luni până vineri, muzeele sunt deschise între 8:45 și 16:45, în zilele de sâmbătă lucrează până la 13:45. Muzeul nu poate fi vizitat în haine prea deschise, tricouri de plajă și pantaloni scurți. Pentru a clarifica informațiile actuale despre lprogramul muzeelor Vaticanului, vizitați site-ul oficial www.museivaticani.va.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *