Altarul Patriei (Vittoriano) din Roma

Altarul Patriei (Altare della Patria) sau Il Vittoriano este un memorial dedicat primului rege al Italiei unite, ridicat la aniversarea unificării Italiei de către arhitectul J. Saconny și este situat în apropierea principalului reper din Roma – Colosseum. Prima deschidere a monumentului din calcar alb, a avut loc în 1911, după 26 de ani de construcție. Structura uriașă (135 m. – lățime, 130 m. lungime, 81 m. înălțime) a suprimat clădirile înconjurătoare și nu a putut fi încadat armonios între clădirile timpurii. Din această cauză, locuitorii Romei nu-l plac și îl numesc la dentiera, la torta nuziale, sau macchina da scrivere („mașina de scris”).

O scară largă duce spre Altar, iar un monument de bronz al lui Victor Emanuel al II-lea se ridică în centru.

Materialul pentru monument a fost luat de la vechile arme ale castelului Sant’Angelo, pentru a arăta transferul puterii papale către rege. În 1927, la Altarul Patriei, a fost adăugat un monument al soldatului necunoscut, ca o amintire a celor uciși în timpul primului război mondial, iar monumentul a fost redeschis. În apropierea mormântului soldatului necunoscut stă un gardian de onoare și arde flacăra veșnică.

Basoreliefurile de pe Altarul Patriei simbolizează principalele orașe ale Italiei. Iar fântânile arteziene laterale simbolizează mările spălând Italia – Adriatică și Tyrrheniană. Sub monumentul clădirii coloniale se află Muzeul Renașterii Risorgimento. Există, de asemenea, un depozit de trofee și steaguri. Memorialul oferă o panoramă largă asupra întregii Rome. Și în fiecare direcție are propria sa originalitate.

Deschis publicului de la ora 9 dimineața. Urcarea pe puntea de observare costă 14 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *