Vacanță în stațiunea de schi Pamporovo, Bulgaria – Februarie 2020. Cum alegi un hotel aici.

Stațiunea, care face parte din cele mai mari trei stațiuni de schi din Bulgaria. Acesta nu este un loc la fel de trandy, cum este Bansko și este preferat de familii cu copii, inclusiv pentru faptul că pârtiile de aici sunt mai domole.

Stațiunea de schi Pamporovo

Întreaga infrastructură din Pamporovo este destul de departe una de alta, așa că de cele mai multe ori veți fi fie într-un hotel sau pe teritoriul acestuia.

Drumul către Pamporovo

Distanța dintre București și Pamporovo este de aproximativ 500 km. Am condus din București, acest drum, cu tot cu vama, ne-a luat cam 7 ore.

Cei ce vizitează coasta greacă, în special insula Thassos, cunoaște deja drumul spre Pamporovo – este același. Trecerea de frontieră am făcut-o la Ruse. Drumul pe partea Bulgară este in mare parte de doar doua benzi, numai un segment scurt fiind pe autostrada Trakia. De la Asenovgrad traseul este reprezentat de un drum tipic muntos, în continuă urcare până la Pamporovo.

Pe tot traseul nu am vazut pic de zăpadă decât in Pamporovo și în imediata vecinătate al comunei.

Unde stai în Pamporovo să ajungi la pârtie cu schiurile

După cum spuneam mai sus, infrastructura din Pampororvo ete destul de răsfirată. Noi am rezervat hotel prin vechiul prieten Booking, încercând să fim cazați cât mai aproare de pârtie.

Am stat în apartamente Nevada, o cameră dublă cu mic dejun ne-a costat cam 350 de euro pentru o săptămână.

În căutarea noastră pe Booking am folosit imaginile de pe Google Maps și evaluările de pe site-ul numit. Se pare ca nu am reușit să găsim varianta perfectă (posibil pentru ca am rezervat chiar în ziua cazării). Hotelul Nevada într-adevăr se află cam la 300 de metri de stația cea mai de jos al telescaunului. Însă drumul este cam în pantă și unghiul acestei pante este atât de mare, încât la plecare fugi repede, iar la întoarcere, până ajungi sus, respiri ca un cățel vara – rapid și cu limba scoasă. Ca să nu mai zic ca transpiri mai mult decât în saună.

Mai jos puteți vedea o schemă, pe care am schițat-o să fie mai clară locația hotelului și metodele de a ajunge la pârtii. Cu roșu este indicat aproximativ drumul cel mai scurt de la hotel la telescaun. Este o cărare prin pădure, pe care o cobori fie pe fund, fie cu schiurile (nivel peste negru!).

Schema amplasării hotelurilor

Cu culoarea albastră am evidențiat pârtia, comodă de schiat, ajunge exact la stația de jos al telescaunului. Culoarea mov indică un drum de pădure, cu 2 pante, pe care practic nu poți schia.

Dacă mai punem și murdăria din hotel, mirosul de țigară in baie (aspirat prin sistemul de ventilare), un room service, care maxim adaugă hârtie igienica, dar nu și săpun/șampon; albituri, care nu au fost schimbate toată săptămâna… ca să nu mai zic că în apartament am măturat noi, cred că nu a fost cea mai reușită alegere. Am încercat să nu ne concentrăm pe părțile negative, să petrecem cât mai mult timp pe pârtie sau la Mehanaua de la parter (unde personalul este binevoitor și mâncarea este bună) și se pare că am reușit. Dar, cu sigurantă nu vom repeta această experiență.

Data viitoare mergem fie la The Castle, fie la Kamelia – o fi ele un pic mai scumpe, dar se ajunge mult mai ușor la pârtii, iar în cazul Kameliei – priveliștea e magnifică și este prezent un teren special pentru copii.

Seara ne-am plimbat puțin, dar nu departe, de vreme ce în jur este pădure, așa că ne-am dus să dormim, lăsând toate cele mai interesante pentru a doua zi.

Stradă cu hoteluri în Pamporovo

Spre deosebire de Bansko, unde se poate trăi o perioadă mai lungă, Pamporovo este, mai degrabă, o stațiune pentru weekend. Hotelurile și restaurantele sunt situate departe unul de celălalt, formând un fel de insule înconjurate de pădure și nu poți merge nicăieri. Dar toate acestea sunt compensate de o natură superbă.

Ski în Pamporovo

Telescaune. Este posibil să cumperi skipass pentru o jumătate de zi: de la 8.45 până la 12.30 și după, până la 16.30. Prețul pentru o zi: 62 de leva pentru adulți și 29 de lea pentru copii. Dacă cumpărați pentru mai multe zile, atunci mai vă costă mai ieftin. Pentru comparație – un skipass de adult pentru 5 zile costă 280de leva. Mai amănunțit puteți vedea în poză.

Prețuri Skipass Pamporovo 2020

Cel mai aglomerat este telescaunul Malinka, acesta este chiar la capătul pârtiei verzi cu numărul 6. Cel mai liber și cel mai bun este la sfârșitul pârtiei albastre „Stoykite”. Atent cu mănuși, telefoane și bețele de la ski – au tendința să cadă și nu le veți găsi în zăpadă, ca să nu mai vorbim de coborârea anevoiasă.

Pârtiile din Pamporovo. Nu există o schemă deplină pe Internet. Cea, care corespunde cel mai mult este mai jos. Varianta PDF o puteți lua de aici. De bază pentru începătorii este pârtia nr. 6 cu câteva ramuri. Este destul de ușor să vă deplasați pe pârtia albastră nr. 1 (roșie pe diagramă) și roșie nr. 13. Există o pistă de 25 km pentru schi de fond, dar nu am fost acolo. Cei ce au fost laudă traseul,obținînd o plimbare idilică la natură, căprioare, iepuri și veverițe. Atenție la accidente la intersecția pistei de fond cu cea de schi alpin. Pe Snezhanka, nu se merită să urci pe turn. Prețul de urcare pentru un adult este de 5 leva, pentru un copil 3 leva. Iar priveliștea este ca de pe telescaun sau mai prostă, la care se adaugă vântul. Poate este mai frumos vara.

Pamporovo Ski Trail Map

Închiriere schiuri – 25 de leva pentru un adult pe zi (bețe, schiuri, clăpari) și 15 pentru un copil. Ochelarii vor trebui cumpărați. O pereche de ochelari de calitate de producție franceză costă 75-90 leva pe pârtie. Tot acolo se gasesc tobogane la 8 leva și sanii de plastic la 30.

Am schiat pe timp de zi, seara ieșeam la sanie pe pârtia de lângă hotelul Kamelia – este un loc perfect pentru copii. Micul dejun era inclus în preț – destul de bun. La prânz mâncam pe pârtie – preferam cea mai de sus mehana – din vârful muntelui, nu mai stiu cum se chiamă, dar pare a fi preferata majorității. Seara mâncam fie la Mehanaua din hotel, fie în apartament (produsele le-am cumpărat din Smolyan, supermarketurile din zonă sunt mai degrabă niște magazine mici de la parterul blocului).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *