Top 15 cele mai frumoase orășele mici ale lumii

Pe măsură ce se schimbă vremurile, orașele mari devin tot mai accesibile – se construiesc din ce în cce mai multe aeroporturi, drumuri, căi ferate. Vrei să admiri cupolele și spițele bolților catedralelor din Istanbul? Ai intrat pe jetradar.com și cât ai clipi, ești pe drum. Vrei să te uiți la Castelul Osaka în timpul sezonului de sakura? Câteva ore în avion, petrecute cu comfort, și poți facce acela-și salfie pe care deja-l fac alți 50.000 de oameni. Gen, felicitări.

Mai mult răsplătitoare pentru un călător înflăcărat sunt acele mici firicele de frumusețe pline de farmec, adesea accesibile numai cu mașina sau cu barca sau cu feribotul. Pe hărțile lumii aceste sate și orașele superbe sunt marcate doar prin ccele mai mici puncte, dacă sunt. Au reușit să rămână mici, în pofida frumuseții lor uimitoare, și pentru asta merită un toast. Nici unul nu este secret, însă dimensiunile lor (ținute sub control, deseori, prin izolarea lor) le face foarte greu de vizitat, fiacare în felul său. Și totuși, sunt absolut încrezut că vei fi de aord că merită vizitate.

Ko Phi Phi, Thailanda

Populație: 2.500
Insula Ko Phi Phi nu mai este subestimată de nimeni. Dar mulțimile de turiști care împachetează acest sat thailandez nu schimbă frumusețea lui uimitoare. Sigur, nisipul alb-gălbui, apele turcoaz și stâncile vechi de calcar colorate în smarald nu seamănă cu o felie de paradis la fel de mult ca pe timpuri, însă prezența abundentă a turiștilor nu o face mai rea. Mulțimile se aruncă în bărcile cu motor sau Bob’s Booze Cruise și se îndreptă spre Monkey Beach, unde primatele îndrăznețe se adună și cerșesc mâncare. Plaja are același tablou din albastru și verde, care este caracteristic țărmului thailandez, iar primatele prietenoase animează acest peisaj.


Cesky Krumlov, Republica Cehă

Populație: 14.146
Un oraș mic, acoperit de oale, așezat pe un covor verde, stă chiar de-a lungul unei bucle în formă de S a râului Vltava în Boemia de Sud. Este doar un punct pe hartă; totuși, pentru un oraș atât de mic, Český Krumlov a reușit să-și asigure un loc în istorie ca fiind unul dintre cele mai idilice din lume. Admirați-i stilul arhitectural renascentist, gotic și baroc, cele mai bune exemple din care se regăsesc în castelul său impresionant. Intrați în farmecul lumii vechi, care vine într-un pachet de străzi încurcate, alei pavate cu piatră și clădiri acoperite cu vopsea galben pală, verde și roz.


Chefchaouen, Maroc

Populație: 42,786
Orașul albastru al Marocului nu mai este secret, însă aceeași topografie dificilă și montană, care l-a păstrat în siguranță de la invadatori timp de 500 de ani, îl păstrează relativ sigur de autobuzele turistice. Chiar dacă clădirile albe, care ar străluci sub soarele marocan ar crea un contrast uimitor cu Munții Rif verzi și maro în jurul lui, albastrul este cel, care face acest loc atât de special. Legenda spune că orașul a fost fondat de imigranți evrei și musulmani care au pictat clădirile albastre pentru a onora culoarea cerurilor. Străzile azurii se percep ca un labirint meditativ, instantaneu fascinant și relaxant. Chiar și atunci când se deschid bazaruri de weekend, pe străzile abrupte, fără mașini, a Chefchaouen se simte calmul și liniștitea.

Santa Maddalena, Italia

Populație: 334
Acest mic sat montan din Dolomiți – flancat de munți abrupți, cu zăpadă și dealuri verde, este quintesența visurilor alpine. Tirolul de Sud, regiunea în care se află acest sătuc, se referă la partea de sud a Austriei și oferă contextul istoric pentru motivul din care semnele aici sunt citite în limba germană, în limba italiană, și o limbă locală numită Ladin. Mâncarea pe care o vi găsi într-o mână de restaurante locale este de asemenea un amestec cultural. Cel mai pitoresc oraș al Italiei este un paradis al schiorilor în iarna. Deși nu este abundent în viață de noapte și nu are multe hoteluri, stai aici câteva zile, astfel încât să poți profita la maximum de cărări pitorești, care sunt doar la o scurtă plimbare.


St. Ives, Cornwall, Regatul Unit

Populație: 11.000
Acest ex-satuc pescăresc a înflorit într-o capitală culturală de dimensiuni mici, cu un festival de arte aclamat în fiecare septembrie și o galerie Tate proprie. Dar acestea sunt doar titlurile. Patru plaje cu nisip auriu se întind pe țărm, cu o combinație comodă a valurilor din Atlantic, pe de o parte, și apele protejate turcoase, pe de alta. Cartierul dinspre litoralul portului este un labirint incantator de case de oaspeti, magazine de tip boutique, crame și studiouri de artiști, numeroase studiouri de artiști. St. Ives are ceva ce nu poate inventa nici un arhitect, nici o comisie urbanistică: un fel de lumină al său, foarte special. Este ceea ce a fost desenat în oraș, timp de aproape un secol, de la nume strălucitoare precum Bernard Leach și Barbara Hepworth, până la entuziaștii amatori, care au deschis primul său set de acuarele.

Ronda, Spania

Populația: 34.000
Ronda, fondatorii mauri din secolul al IX-lea, trebuia să fi știut că au făcut un lucru excelent – o fortăreață aproape imposibil de cucerit nu numai pentru că se află pe o stâncă cu o stâncă de 100 de metri înălțime, dar și pentru că priveliștea este atât de bună încât potențielii atacatorii ar decide cu siguranță să rămână stănd pe fund. A devenit mai târziu un post de comerț bogat, la fel de popular la bandiți, ca și la comercianți, și o mecca pentru matadori, care, ocazional, își mai scutură pălăria la taurul din Plaza de Toros. Tipii de artă, printre care Orson Welles, Alexandre Dumas și Ernest Hemingway, au petrecut veri lungi ca locuitori al orașului vechi, inspirându-se din peisajul dramatic (și probabil din paharul plin cu tempranillo local).

Tulum, Mexic

Populație: 18.233
Deși se află la mai puțin de o oră distanță de plajele din Cancun, această mică stațiune din Quintana Roo înflorește ca o lume total diferită: fără grabă, desculț, izolat. Veți vedea hamacuri pe balcoane, biciclete pe străzi, case vernaculare și magazine care expun branduri locale artizanale. Este greu să vorbim despre acest oraș mic, fără a o face extatic. Este și mai greu să decizi ce parte din ea să recomanzi prietenilor – apa caldă a Caraibelor și plajele cu nisip fin, hotelurile de tip boutique ecologic care se găsesc pe coastă sau acele tacosuri și margaritas ridicol de delicioase pe care le-ați consumat în cabană la prânz. Nicăieri în Mexic nu este mai sexy pentru milenarii nomazi. Chiar și răsăriturile aici par a fi perfect pregătite pentru yoga matinală pe plajă.

Shirakawago, Japonia

Populație: 1.734
În timpul iernii, acest sat de munte izolat arată ca un sat alpin de Crăciun, așezat de-a lungul unui râu rece și limpede. Apropie-te și vei vedea că ceea ce arată la prima vedere precum casele de turtă dulce, sunt de fapt clădiri gassho-zukuri cu acoperiș încastrat. Aceste structuri – ale căror acoperișuri înclinate sunt grămezi de țesute, așezate la unghiuri ca niște mâini în rugăciune – sunt motivele pentru care satul a fost selectat drept un loc al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1995. În timpul iernii, grămezile de zăpadă de pe clădiri se amestecă cu mirosul de sobe care încălzesc aceste structuri cu pereți de hârtie pentru a crea un teren fanteziilor de iarnă. Vara, satul trece de la alb la verde, iar florile sălbatice colorate care străbat străzile emană mirosuri nemaiîntâlnite. Cele mai bune vederi ale satului sunt de la locul fostului castel Shiroyama Tenbodai, o scurtă plimbare pe un deal de la marginea satului.

Wanaka, Noua Zeelandă

Populație: 6.471
Zburând în aeroportul din Queenstown peste Alpii de Sud, asigurați-vă că ați ocupat scaunul pentru ferestre. Aeroportul care deservește Queenstown și Wanaka este plasat exact în centrul acestei zone de deșert, care în timpul iernii este mai spectaculoasă decât tizul ei de nord. Umbrită de Queenstownul aventurier-sportiv, mica Wanaka este adevărata bijuterie a acestei regiuni. Străzile liniștite ale centrului orașului sunt amplasate lângă un lac de munte maiestuos, unde familiile ies lapicnic, iar turiștii înoată în umbra marilor vârfuri, care strălucesc aproape roz pe cerul albastru. Pentru cea mai bună vedere a orașului, urcă la cea mai înaltă cascadă din lume prin ferrata din Lord of the Rungs de la Wildwire Wanaka. Aici vei traversa trepte de metal de aproape 400 de metri pe marginea unei stânci, cu o cascadă chiar în fața ta.

Alberobello, Italia

Populație: 11.000
O casă trullo din călcar strălucitor, cu acoperiș conic, este destul de remarcabilă; strânge 1.500 din aceste minuni din piatră într-un singur loc la Puglia, sărutată de soare, și vei primi Alberobello, un oraș cu propriul său farmec unic, precum și un loc al Patrimoniului Mondial UNESCO. Odată ce ai văzut un trullo, le-ai văzut pe toate, corect? Nu. Sunt pictate cu simboluri individuale pentru noroc – un ochi rău îndepărtează spiritele întunecate, o săgeată ciudată este un tribut adus zeului roman Saturn și așa mai departe. În interiorul fiecărui trullo există o distracție diferită: magazine de artizanat, sau restaurante intime care servesc gratar Puglian și paste de casă de orecchiette.


Paraty, Brazilia

Populația: 35.000
Dacă creierul din spatele Instagramului ar proiecta un oraș, probabil acesta ar arăta foarte asemănător cu Paraty, unde bougainvillea parfumată se varsă fotogenic de pe acoperișurile cu țiglă roșie, iar străzile pregătite pentru a fi purtate cu niște note ușoare de pornografie. Dar aceasta ar fi ciudat, foarte ciudat – și, din fericire, Paraty nu este. Este un oraș pe malul apei la jumătatea distanței dintre Rio și Sao Paulo, pe coasta atlantică a Braziliei. Aici, viața se mișcă în ritmul unei căruțe (fără mașini permise în orașul vechi istoric), iar arhitectura coloanială strălucitoare este înconjurată de palmieri, care se înclină în bătaia brizei. Barcile care se învârtesc în port vin în fiecare nuanță de drăguță și nu sunt acolo doar pentru a arăta bine. Alegeți-vă preferata și navigați la o plajă pe o insulă pustie în apropiere.

Stepantsminda, Republica Georgia

Populația: 2.000
Arhitectura și frumusețea naturală rar o fac atât de pasional. Toți ochii din acest sat de vale se opresc la biserica Troiței (Gergeti) din secolul al XIV-lea și la clopotnița din vecinătate, ambele profitând de Muntele Kazbek cu o înălțime de peste 5.000 de metri, acoperit de ghețar ca fundal. Pe lângă frumusețe naturală, este o tabara de bază perfectă pentru a explora izvoarele termale din Kazbegi, cascade și lacurile acide sau carbogazoase. Sunt la doar câteva kilometri de granița cu Rusia, care nu este un subiect de conversație plăcut printre acești creștini ortodocși, recent eliberați și ultra-prietenoși. Este mai bine să discutăm alb vs. roșu în această țară cu peste 500 de soiuri de struguri și doar 3,5 milioane de locuitori.

Sintra, Portugalia

Populație: 30.000
Maurii au venit primii, apoi au venit romanii – chiar și britanicii au stat o vreme. Și poți înțelege de ce. Peisajul frumos retras, de-a lungul timpului, a oferit sanctuar nobelimii portugheze împreună cu arhitectura din epoca romantică, definită de fațadele sale vechi de secole, separate de mici alei pietruite și de fântâni deghizate în zei străvechi. Ceața atlantică se înalță și învăluie acest platou ascendent de pe vârful lanțului montan Sintra, unde această evadare portugheză de poveste vine cu trei palate impunătoare, grădini exotice, castele și un sortiment bun de vinuri. Această influență romană persistă.

Hallstatt, Austria

Populație: 860
A ajunge la Hallstatt nu este cel mai simplu; calea este plină de orașe balneare austriece distractive, ciudate, care te tentează (Bad Ischl, ar fi un exemplu bun), iar micuța cotitură turn este ușor de ratat. Răsplătește-te la sosire, cu o halbă de Stiegl – pe care nu o atingi prea mult, deja prea amețit de peisajul spectaculos, care se ridică din toate părțile. Hallstatt este un oraș alpin imposibil de îngust, vechi de secole, considerat a fi cel mai vechi sat din Europa. Clădirile și casele sa pastelate din lemn sunt înțepenite atât de abrupt de-a lungul Munților Dachstein, că arată dornice de a se răsturna una peste cealaltă. Vei invidia ambarcatiunile cu vederea lor de 360 de grade al Alpilor austrieci, pe masura ce acestea vor trece leneș peste reflecția în apă a orasului.

Eze, Franța

Populație: 3.000
Pe coasta dintre Nisa și Monaco, veți găsi acest sat medieval sculptat într-un munte de 450 de metri. Străzile pietruite sunt pline de statui istorice din anii 1700 și buticuri ciudate de gresie cu flori radiante. O excursie la Eze nu este completă fără o vizită la grădina botanică (Jardin Exotique d’Eze), aflată deasupra orașului mic. Plin de cactuși și înconjurat la 360 de grade de priveliști superbe ale Cote d’Azur, grădina aduce la viață acel simț captivant, unic pentru Riviera Franceză. Locuitorii vă vor spune să luați o băutură la apus la Chateau Eza pentru cea mai bună priveliște a Mediteranei, și cine este mai expert în chestiuni de frumusețe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *