Domul Sf. Petru: cea mai bună vedere asupra Romei

Ideea de a urca la domul Catedralei Sf. Petru era prezentă de o lungă perioadă de timp, dar a fost amânată în mod constant. Eu sunt un mare fan al ideei de a se bucura de Roma fără o mulțime de turiști, iar în piața principală a Vaticanului întotdeauna sunt destui.

De obicei, pornim prin Roma la 6-7 dimineața, în dependență de perioada anului și pe la ora 9, când încep majoritatea excursiilor, suntem departe de principalele atracții, bucurându-ne de atmosfera Romei, de exemplu, la Villa Borghese.

Cu toate acestea, aveți șansa de a admira confortabil Roma de pe „acoperișul lumii”, dacă sunteți unul dintre primii care vin la Vatican.

Motivul pentru care am tot amânat vizitarea domului a fost o informație destul de incorectă (învechită) de pe majoritatea site-urilor despre timpul de deschidere al domului. De fapt, începând cu 2017, domul Catedralei Sf. Petru se deschide pentru vizite la ora 07:30 și nu la 8:00. Aceste informații sunt întotdeauna ușor de controlat pe site-ul oficial al Vaticanului www.vatican.va/various/basiliche/san_pietro /it/cupola/orari.htm.
Bazilica se deschide la ora 07:00 (www.vatican.va/various/basiliche/san_pietro/it/basilica/orari.htm) și este important din punct de vedere strategic, dacă doriți să vă bucurați de frumusețea ei aproape singur și să evitați coada de cel puțin o oră, veniți cu 10-15 înainte de deschidere. După trecerea sistemului de securitate timp de 1 minut, faceți o plimbare confortabilă de o oră prin catedrală și aveți ocazia să urcați primul la cel mai înalt punct al Romei.

Am ajuns la Vatican la ora 8 dimineața și, după ce am stat la o coadă scurtă de 5 minute, am ajuns la casa de bilete. Rețineți că pentru a achiziționa un bilet, veți avea nevoie de bunul, vechiul cash – nu se acceptă carduri de credit, reduceri pentru studenți sau carduri turistice Roma Pass.

Deci, aveți posibilitatea să luați liftul pentru 10 euro și să faceți 320 de pași sau să economisiți 2 euro și să faceți cu 231 de pași mai mult. Preturile sunt valabile pentru octombrie 2018.

Am ales în mod deliberat opțiunea „pe jos”, pentru că am vrut să testăm cât de greu este și să antrenăm mușchii din spatele coapsei. Vom lua ascensorul sau vom merge pe jos este controlat de un gardian special.

La început, scările sunt destul de mici și ușor de urcat. Singurul lucru este că mersul constant în cerc este puțin amețitor.

Un sfat util: asigurați-vă că luați o sticlă de apă cu dvs., pentru că, probabil vă va fi sete. În interiorul catedralei nu există magazine.

Pe drum, puteți privi prin una dintre cele câteva ferestre și să explorați teritoriul Vaticanului.

Prima etapă – 231 pași – ne-a luat aproximativ 10 minute. La opt și jumătate soarele este deja destul de sus, dar încă nu este la fel de cald ca la prânz.

Așa arată cupola din partea de jos. Această zonă uneori atrage diferite personalități care doresc să atragă atenția asupra sa sau să urce pe pereți sau pe cupole ale catedralei. De a traversa gardul cu o anumită pricepere și dorință nu este atât de dificil.

Iar așa arată Catedrala Sf. Petru, dacă aveți o înălțime de aproximativ 2 metri. Dacă nu, atunci va trebui să vă uitați la toată această frumusețe prin gratii. Securitate, nimic nu se poate face.

Apoi începe distracția – urcarea în cupola.

Treptele devin din ce în ce mai mici, mai abrupte și mai înguste. Și la sfârșit, pe de o parte, un perete atârnă peste tine, trebuie să te apleci puțin în dreapta.

Fiți extrem de atent la aceste mici scări spiralate.

Dacă sunteți proprietarul unor umerii foarte largi sau o burtă mare, va trebui să vă grupați puțin, să expirați și să mergeți lateral. În caz contrar, mulțimea va trebui să vă împingă.

Personal, nu aș recomanda ca persoanele cu o mărime a umerelor de 54 sau mai mare, precum și cei, care sunt supraponderali sau suferă de boli cardiace, să urce pe dom.

După un efort veți primi o recompensă! Cea mai bună vedere a Romei este de pe acoperișul Catedralei Sf. Petru!

Bucurându-ne de vederea din cupolă, devine evident ce culori predomină în arhitectura orașului etern. Nu prea este nimic să scrii aici, vedeți totul cu ochii voștri.

În această vagonetă se află Oficiul Poștal din Vatican, de unde puteți trimite o felicitare cu saluturi către sine sau prietenii dvs. Ideea este că cartea poștală va purta ștampila orașului-stat al Vaticanului. Alte 2 oficii poștale pot fi găsite în colonade, din stânga și din dreapta.

Calea Ferată a Vaticanului este cea mai scurtă din lume.

În opinia mea, urcarea în dom este cel mai bine de a lăsa pentru una din ultimele zile de odihnă. Sau dacă sunteți sigur că vă veți întoarce, lăsați-o pentru o a doua vizită, sau chiar a treia. Trebuie să recunoașteți că este mult mai interesant să vă bucurați de oraș atunci când nu vă uitați doar pe clădiri, ci și pe străzi, locuri și obiective turistice pe care ați ros nu o pereche de sandale. Totul se aranjează la locul lor, imaginea se conturează și hărțile de pe Google sunt încărcate nu numai în iPhone, ci și în creier. Castelul Sfântului Înger pare ca de jucărie și Via della Conciliazione nu mai este atât de largă.

Am petrecut o jumătate de oră pe puntea de observare, apăreau tot mai mulți turiști și am decis să mergem jos. Pe acoperișul catedralei se poate de ajuns aproape de statuile apostolilor. Un aspect interesant este că aceste statui sunt aproape plate în spate, adică a fost lucrată mai atent doar partea „din față”.

Astfel arată puntea principală de observare a Romei – turiștii într-o cușcă.

Coborarea se face pe o altă scară, astfel încât să nu se intersecteze cu fluxul care urcă.

Mergând în jos, ajungeți în interiorul catedralei și aveți o a doua șansă să vă bucurați de măreția sa și, bineînțeles, de dom într-un unghi diferit.

Sper că v-a plăcut acest raport cu fotografii și vă va ajuta să vă hotărâți să urcați la domul Catedralei Sf. Petru. În opinia mea, dacă sunteți prea leneș să vă treziți la ora 6 dimineața, iar majoritatea, care citiți acest articol, oricum nu veți reuși, nu vă recomand să pierdeți timp și energie să urcați în timpul zilei cu mii de turiști. Iar eu cu siguranță mă voi întoarce acolo, în zori, într-o companie bună.

7 Comments

 1. Felicitari pentru prezentare !
  Intrebare: Biletele pentru Dom nu se pot lua online?

  1. Nu am văzut sa se vândă online. Nici pe site-ul Vaticanului, nici prin agenții de bilete. Dar puteți încerca aici.

 2. Doamne, ce Administrator de site !!!!!!! totul excelent prezentat, la obiect si detaliat !
  Clar ca nu pot urca pana in varful cupolei, oricat mi-as dori ! Fac sport, sunt matinala, iubesc arta prin toti porii, dar sigur ma vor durea picioarele cumplit si voi rata alte splendori ale Romei.
  Am 69 ani , ma bucur enorm de pozele postate,macar mi-am facut o idee, as fi urcat cu drag macar sa vad indeaproape plafonul Domului,
  cu mii de multumiri,
  moldovan

 3. Salut,
  excelenta prezentare, multumesc frumos.
  O intrebare, cam cat dureaza toata aceasta vizita? Ca sa stiu cum imi organizez timpul.
  Ma refer de la momentul cand treci securitatea (la prima ora desigur :D) si pana cobori deja jos.

  Multumesc

  1. Sunt prea multe varibile, de aceea este imposibil de a da un raspuns universal valabil. Security check- ul e pana in 1/2 de ora. Urcatul pe scari – 10 – 15 minute. Acestea ar fi 2 termeni cunoscuti, dar aproximativ. In rest – individual. Unul va sta mai mult in capella, altul pe acoperis, al treilea va urca mai greu, al patrulea va obori mai alene.

 4. Buna ziua. Biletele pt urcarea in Dom se achizitioneaza de la intrarea in bazilica sau la intrarea in Vatican? Noi avem bilet skip the line pt vizitarea muzeului si capelei sixtine, dar nu stim de unde trebuie sa luam, la fata locului, biletele pt Dom.
  MultumesC!

 5. Casa cu bilete pentru cupola se afla la Bazilica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *