Cum să închiriezi o mașină – 7 etape

Plecați în vacanță și vă gândiți să închiriați o mașină. În acest articol voi vorbi despre principalele etape ale chiriei unei mașini: alegerea companiei de închiriere și a mărcii auto, documentele necesare, rezervarea, contractul, asigurarea, plata. Veți înțelege, dacă aveți nevoie de o mașină pe o anumită călătorie, ce costuri suplimentare vor apărea și unde se poate face economie. În procesul de închiriere a unei mașini în străinătate, nu există dificultăți, dar trebuie să o abordați în mod serios, deoarece de acesasta depinde siguranța și confortul dvs. în timpul călătoriei.
Experienta mea închiriere a mașinilor a apărut treptat. Prima dată, când am luat o mașină pentru o zi pentru a călători în jurul Ciprului, a fost interesant, dar foarte scump. În Corfu am cercetat mai întâi prețurile la hotel, am găsit un birou local și am închiriat o mașină pentru 2 săptămâni. Acum, rezervăm mașinile din timp, pe Internet.

Trebuie să închiriez o mașină?

Aveți nevoie de o mașină dacă:

  • aveți de gând să călătoriți frecvent și să vă deplasați dintr-un loc în altul,
  • sunteți cazat în locuri neturistice sau la distanță, de unde este incomod să vă deplasați (de exemplu, în apartamente, situate la 2 km de plajă)

Nu aveți nevoie de mașină dacă:

  • vă opriți și planificați să petreceți tot timpul într-un singur loc, de exemplu, o plajă sau stațiune de schi cu infrastructură dezvoltată, un oraș mare (Milano, Paris, Amsterdam). Să luați mașină pentru una sau două excursii în zonă nu este necesar, este mai ieftin să ajungeți acolo cu transport public, sau să rezervați o excursie
  • nu sunteți un conducător auto sigur, în special în cazul în care țara în care călătoriți are reguli de circulație diferite și stil de conducere cu specific local.
  • Argumente suplimentare pot fi drumurile de proastă calitate, sezonul (iarna), complexitatea crescută (serpentină), vremea (ploaie, zăpadă)
  • nu doriți să petrecceți vacanța la volan și nu doriți să vă limitați la consumul alcoolului.

1. Cerințe față de conducător și documente.

În diferite țări cerințele privind vârsta șoferului și experiența de conducere pot fi diferite. În majoritatea țărilor europene, persoanele cu vârsta peste 21 ani pot încheia un contract de închiriere de mașini, pragul de vârstă poate fi și de 23 ani și de 25 ani. Nu întotdeauna este importantă durata experienței de condus, dar, de regulă, ar trebui să fie mai mare de 24 de luni.
Pentru înregistrarea documentelor veți avea nevoie de un pașaport și de un permis de conducere internațional. În unele țări, fără probleme, vi se va oferi o mașină cu carnetul de condus național, dar rețineți că, în caz de accident sau de alte probleme, puteți fi găsit vinovat și contractul de asigurare se poate anula, deoarece ați condus de fapt fără permis de conducere. Deci este mai bine să nu riscați, dar să obțineți din timp un permis de conducere internațional.

2. Când și unde să închiriezi o mașină. Companii de închiriere ale mașinilor.

Rezervarea unei mașini din timp este mai ieftină și mai rapidă decât la fața locului. Când aveți o rezervare, nu alegeți din ceea ce a rămas, ci obțineți o mașină de o anumită clasă la un preț stabilit. Nu trebuie să luați decizii și să faceți compromisuri. Alegerea companiilor de rent-a-car este foarte mare. Cele mai renumite companii multinationale: Hertz, Avis, Buget, Sixt, Europcar. Avantajele lor constă în fiabilitate, alegerea mare de autoturizme, posibilitatea de a –l lua într-un loc (țara) și de a lăsa în altul. Liderii pe piața chirirei de mașini colaborează cu companiile aeriene, astfel că atunci când vă rezervați zboruri, puteți beneficia de o reducere la chiria mașinilor. În alte țări, în special pe insule și stațiuni, companiile locale sunt foarte populare. Comaniiile regionale de închiriere a mașinilor au și ele numeroase birouri și o gamă bună de mașini, diferența dintre ele și reprezentanțele internaționale fiind doar în preț. Nu recomand să contactați comercianții privați sau să vă folosiți de birourile mici de închiriere.

3. Ce mașină alegem

Toate masinile oferite spre inchiriere sunt impartite in clase. De regulă, companiile de închirieri de mașini nu garantează o anumită marcă a mașinii, însă specifică 2-3 modele dintr-o categorie, una dintre care o veți obține de fapt. Fiecare companie are propriile clasificări ale mașinilor, de exemplu: buget, economie, clasa de mijloc, superioară sau A, B, C, D, E. Vedeți ce mărci de autovehicule sunt incluse în categorie și alegeți. Pentru o familie mare sau o companie de prieteni, este potrivit un minivan, pentru teren accidentat – jeep-uri și modele de tracțiune integrală. Dacă conduceți o mașină cu transmisie automată, asigurați-vă că atrageți atenția la aceasta atunci când comandați mașina. În țările calde este important să aveți aer condiționat. Toată lumea are propriile criterii la alegerea unui automobil, unii sunt fani de a conduce în vacanță o mașină sport, mașini scumpe, cum ar fi un Porsche sau un Audi TT, iar alții fac economie și iau un Daewoo Matiz.

4. Rezervarea mașinii

Toate companiile majore de închiriere de mașini oferă rezervări online. Citiți cu atenție termenii și condițiile, poate exista o plată în avans, anularea gratuită a rezervării pentru un anumit număr de zile înainte de sosire. În general, procedura este foarte similară cu rezervarea unui hotel, numai că alegeți nu locul unde stați peste noapte, dar mașină. Pentru garanție trebuie să furnizați datele cardului de credit.
Pe site-uri ale companiilor locale o masina nu există întotdeauna o posibiliatate de rezervare on-line, și sunteți rugat să completați formularul de comandă. În acest caz, mai întâi eu intru în corespondență și specific detaliile. Rezultatul rezervării ar trebui să fie o confirmare prin e-mail (scrisă automat sau manual), verificați corectitudinea informațiilor și prețul. Un apel telefonic garantat accelerează procesul. Acum, există posibilitatea de a căuta masini în toate bazele de date de rent a car ale companiilor lideri pe piață. Comoditatea constă în aceea, că completați formularul o dată și obțineți o gamă largă de opțiuni și prețuri. Încearcă să o faceți chiar acum: selectați locul de închirierea unei mașini, introduceți datele dvs. și să apăsați „Căutare“. Rentalcars ajuta la găsirea și rezervarea mașinii la cel mai bun pret din mai mult de 6.000 de locații de închiriere din întreaga lume.

banner_rentalcars

5. Contractele de închiriere auto și de asigurare

Ca și orice document, contractul de închiriere al mașinii ar trebui să fie citit foarte atent, mai ales partea imprimată cu mărunt. Familiarizarea cu contractul o puteți face încă în procesul de selectare a companiei de închirieri mașini, pe site-ul lor. Factorii, care influențează prețul de închiriere al mașinii, pot fi: tipul de asigurare (alegeți singuri), limita de kilometraj (nu dați acordul pentru această condiție, în cazul în planificați să călătoriți mult), servicii suplimentare (scaun pentru copii, navigator și așa mai departe.). În contract frecvent scrie, unde puteți merge, și unde nu, de exemplu, se specifică că aveți voie să mergeți numai pe drumuri pavate, doar într-o anumită țară sau insulă.
Toate vehiculele oferite în închirierea sunt asigurate după programul minim de asigurare. Puteți cumpăra de asigurare extinsă, care vă va acoperi toate cheltuielile în caz de accident și orice prejudici, atăt mașinii cât și pasagerilor, sau puteți opta pentru o franciză. De obicei, noi luăm o decizie în funcție de politica prețurilor al companiei de rent-a-car. De exemplu, în Creta asigurare completă este deja inclusă în acordul standard de închiriere, iar comaniile insulare de rent a car evaluiază riscurile de furt sau deteriorare ca fiind mult mai scăzute decât omologii lor de pe continent. În cazul, în care diferența dintre asigurare completă și o franciză este substanțială, are sens de luat franciza. Puteți asigura anumite părți ale mașinii (anvelope, sticlă). Dvs decideți.

6. Recepționarea și predarea mașinii

Dacă ați rezervat o mașină din timp, procedura de primire al acesteia pe loc va dura aproximativ 30 de minute. Mergeți la birou sau un reprezentant al companiei vă întâlnește în aeroport, la sosire. Prezentați actele, semnați contractul, luați masina. La primirea autovehiculului, inspectați-l cu atenție, asigurați-vă că reprezentantul companiei a trecut pe diagramă toate neajunsurile autovehicolului, faceți fotografii și video (dacă ați luat asigurare completă, aceasta nu este necesar). Contractul precizează cantitatea de benzină din rezervor, care va trebui să fie la predarea mașinii. Plata se face de obicei prin card de credit. De multe ori, companiile de închiriere cer un depozit (bani blocați pe card) dacă la predare mașina este în regulă, atunci banii vor fi disponibili peste aproximativ două săptămâni după încheierea contractului de chirie. Este recomandabil să vă informați despre mărimea gajului din timp, pentru a calcula necesarul pentru călătorie. În Croația, depozitul nostru pntru chiria de o săptămână al unui Suzuki SX4 a fost de 500 de euro, iar chiria în sine a valorat o jumătate din acea sumă.
Predarea masinii se afce chiar mai repede decât pentru a primirea. Pe insulele grecești, de multe ori, este suficient de a parca mașina într-un loc stabilit și de a lăsa cheia sub preș. Dar, de obicei, procedura de acceptare masina trece cu angajatul companiei de închiriere, el inspectând mașina, verificând nivelul de combustibil și lluând cheile. În cazul în care a fost blocată o sumă de bani, asigurați-vă că suma „înghețată“ pe pe card este deblocată, iar toate documentele semnate.

7. Cheltuielile pentru automobil și variantele de economie

Costul mașinii depinde mult și de de clasă, putere, sezon și numărul de zile pentru care oluați. Cele mai profitabile sunt inchirierile pe termen lung (de la o săptămână). Călătorind cu prietenii este mai bine să meargeți cu aceeași mașină și toate costurile să le împărțiți. Comandând extraopțiuni, gândiți-vă dacă se poate fără ele, de exemplu, o hartă de hârtie sau un program de navigare pe smartphone poate înlocui navigatorul GPS închiriat. La costul de închirirere a mașinii, sigur se vor adăuga costurile benzinei, de parcare, utilizare de drumuri cu taxă. Încearcați să nu încalcați regulile de circulație, astfel veți face economii pe amenzi. Bon voyage!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *