Catedrala din Milano (Duomo di Milano) – istorie, prezent, ce e de văzut, bilete.

Catedrala din Milano sau Duomo se află pe faimoasa Piața Catedralei (Piazza del Duomo) și este o capodoperă inimitabilă al arhitecturii italiene, în stilul Flamboyant („Gotica Arzând”). Fațada sa este decorată cu un număr imens de sculpturi uimitoare, coloane fine, turnuri și spire, ceea ce oferă catedralei atât de multă grație și frumusețe gotică sofisticată.

Dimensiunea impresionantă a Duomo o face una dintre cele mai mari biserici creștine din lume: capacitatea sa ajunge la 4.000 de oameni.

Construită în întregime din marmură pură albă, catedrala este uimitoare în orice moment al zilei și în orice lumină. Și în interiorul său, iubitorii de artă vor găsi un depozit real de comori neprețuite.

Istoria Catedralei din Milano

Construcția Catedralei din Milano a fost începută în 1386 sub Gian Galeazzo Visconti și terminată abia în 1813.

Locul însuși, pe care a fost ridicat Catedrala din Milano, a fost intotdeauna loc pentruconstrucții sacre. În vremurile culturii celtice aici exista un sanctuar, în perioada Imperiului Roman – templul Minervei, din secolele al IV-lea până al VI-lea – biserica Santa Tecla, apoi în acest loc a fost construită biserica Santa Maria Maggiore. Ultima biserică a trebuit să fie distrusă pentru a construi Catedrala din Milano.

Construcția catedralei

Proiectul original al catedralei în stil gotic aparține italianului Simone de Orsenigo. Mai mult, arhitecții s-au schimbat constant, iar în 1470, Juniforte Solari a devenit arhitect, în timpul căruia au fost adăugate elementele decorative ale Renașterii timpurii la aspectul gotic al catedralei.

Ca rezultat, catedrala a fost decorată cu o cupolă octogonală. Finalizarea fatadei catedralei în secolul al XIX-lea a fost realizată sub îndrumarea arhitecților Amati și Zanoya, la ordinul lui Napoleon.

Ceremonia de deschidere al Catedralei din Milano a avut loc în 1572, onorată de Cardinalul Carlo Borromeo.

Turnul catedralei

În 1769, catedrala a fost completată cu un turn de 106 metri, pe care se află principala atracție a catedralei – statuia Madonei, din bronz aurit. Înălțimea totală a catedralei este de 158 de metri.

Arhitectura Catedralei din Milano

Fațada catedralei din Milano lovește cu frumusețea sa uimitoare toți cei care au văzut prima dată această creație de arhitectură.

Fațada

Un număr infinit de elemente decorative, turnuri, turnulețe, statui de sfinți, profeți, martiri, și cea mai importantă statuie, care se ridică deasupra catedralei – figura Madonei. În total, în exteriorul și în interiorul catedralei există 3400 de statui.

Catedrala din Milano, dedicată Nașterii Fecioarei Maria, este singura catedrală din Europa, construită în întregime din marmură albă. Datorită acestui fapt, catedrala arată uimitor în orice moment al zilei – marmura albă reflectă razele soarelui în timpul zilei și arată un pic mistic luminată de către lună pe timp de noapte.

Interiorul

Interiorul Catedralei din Milano este o capodoperă a artei, iar relicvele religioase stocate în ea fac din ea un loc de pelerinaj pentru credincioșii catolici.

Gândiți-vă doar la cuiul de la crucea, pe care l-au răstignit pe Isus Hristos. Cuiul sacru se păstrează deasupra altarului. În fiecare an, pe 14 septembrie, când credincioșii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci, Arhiepiscopul coboară cuiul jos cu un lift special, iar la sfârșitul festivalului îl ridică pe loc.

De asemenea, în catedrală se află faimosul mausoleu al lui Jan-Jakom Medici. Mausoleul este decorat cu trei statui, dale de marmură și coloane elegante. Autorul acestei lucrări este Leoné Leoni.

Printre atracțiile principale din interiorul catedralei se numără și statuia martirului Sf. Bartolomeu, o baie egipteană din secolul al IV-lea, care este folosită în prezent pentru botez, un sfeșnic de bronz, care are o lungime de 5 metri.

Pe pereții și ferestrele Catedralei din Milano, iubitorii de artă pot vedea numeroasele coruri sculptate cu îndemânare și vitralii uimitoare din secolul al XV-lea, oferind catedralei un mister și măreție deosebite.

Ce e de văzut

Desigur, petrecerea unei zile pe Piața Catedralei din Milano este visul oricărui iubitor de artă și admirator al arhitecturii italiene. Catedrala din Milano poate fi admirată în orice moment al zilei, dar mai ales noaptea, când luna luminează marmura albă imaculată și nenumăratele statui grațioase de pe fațada sa.

În timpul zilei, ar trebui să urcați cu siguranță pe acoperișul Catedralei din Milano – terasele, care oferă cele mai uimitoare priveliști ale orașului Milano. Puteți urca pe terase fie cu ascensorul, fie urcând pe scări din partea străzii.

Dacă ați ajuns la Milano în noiembrie sau decembrie, atunci sunteți deosebit de norocos. Atunci, în fiecare an, în catedrală are loc expoziția Quadronului Sf. Carlo Borromeo, realizată de artiști italieni în secolul al XVII-lea. Aceasta este o serie de 54 de picturi foarte frumoase, care ilustrează scene din viața arhiepiscopului Carlo Borromeo.

Cum ajung la Catedrala din Milano

Catedrala din Milano este situată la: Piazza Duomo.

Cea mai ușoară modalitate de a ajunge la Catedrala din Milano este metroul – prima și a treia linie – trebuie să ajungeți la stația Duomo. Catedrala se vede de departe și se înalță deasupra orașului, așa cum trebuie să fie atracția principală a orașului.

Prețul biletelor la Catedrala din Milano

Prețurile biletelor începând cu anul 2019. O vizită la catedrală, Muzeul Duomo și biserica San Gotardo din apropiere sunt:

  • 3 Euro pentru adulți;
  • 2 Euro pentru copiii între 6 și 12 ani;
  • gratuit pentru copiii mai mici de 6 ani.

Intrarea pe terasă

Costul de vizitare a terasei de pe acoperișul catedralei cu ascensorul este:

  • 13 Euro pentru adulți;
  • 7 Euro pentru copiii între 6 și 12 ani.

Pe scări – 9 Euro pentru adulți și 4,50 Euro pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani.

Bilet combinat

De asemenea, puteți cumpăra un bilet combinat DUOMO PASS, care vă permite să explorați catedrala, terasele de pe acoperiș, Muzeul Duomo și zona arheologică. Costul acestui bilet diferă, de asemenea, în funcție de modul în care intenționați să urcați pe terase:

  • cu ascensorul (DUOMO PASS A) – 16 Euro pentru adulti si 8 Euro pentru copiii intre 6 si 12 ani;
  • pe jos (DUOMO PASS B) – 12 Euro pentru adulți și 6 Euro pentru copiii între 6 și 12 ani.

Un bilet combinat este valabil pentru o vizită în termen de 72 de ore de la validarea sa.

De unde cumpăr bilet

Biletele, fără cozi foarte lungi, pot fi achiziționate la Info Point în catedrală sau în Muzeul Duomo, situat în Palatul Regal din dreapta Catedralei din Milano.

Pentru cei ce vor sa nu mai stea la coadă și să aibă un bilet din timp – se poate cumpara online aici, la toate atracțiile – acoperiș, terase, muzeu cu prețul începând de la 18 euro.

Programul de lucru al Catedralei din Milano

Catedrala din Milano este deschisă zilnic între orele 8 și 19. Puteți urca pe terase de la 9:00 la 19:00, zilnic.

Site-ul oficial al Catedralei din Milano – www.duomomilano.it

De asemenea de vizitat

Pe faimoasa Piață Catedralei din Milano se află, de asemenea, atracții nu mai puțin importante ale orașului: Palatul Regal și galeria comercială a lui Vittorio-Emmanuele al II-lea.

După ce ați admirat exteriorul și interiorul Catedralei din Milano, trebuie neapărat să vizitați magnificul Palat Regal. Și după ce stați la o cafea, puteți face o plimbare prin galeria Vittorio-Emmanuele II cu numeroase buticuri și magazine.

Trecând prin galeria de sticlă Vittorio-Emmanuele II, vă veți găsi în fața Operei La Scala, aflată pe Via Filodrammatici, 2. Aici puteți petrece o seară de neuitat, bucurându-vă de spectacol și cunoscând istoria celebrului teatru în muzeul său.

Excursii prin Milano

Dacă doriți ceva mai interesant decât turul tradițional al orașului pe hartă, încercați noul format de vizitare a obiectivelor turistice. În vremurile moderne, excursiile neobișnuite devin din ce în ce mai populare!

Vizualizați toate excursiile și alegeți-le pe cele mai interesante pe site-ul Tiqets.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *