Casa Julietei din Verona: adresa, orarul de funcționare, cum ajung acolo.

„Și nu există o poveste mai tristă-n lume decât povestea lui Romeo și Julieta” – cuvinte familiare tuturor, tineri și bătrâni. În frumoasa Verona, care își păstrează încă farmecul medieval, William Shakespeare i-a „plasat” pe eroii tragediei sale. Dar mulți nu bănuiesc că casa, în care a locuit Julieta poate fi văzută și chiar vizitată. Din acest articol veți afla despre una dintre principalele atracții din Verona, cum o găsiți și cum cumpărați bilete.

Istorie

Casa, în care s-au desfășurat pasiunile lui Shakespeare, a aparținut cândva familiei nobile Del Capello. Până acum, pe arcul de la intrarea în curte, se poate vedea stema familiei lor înfățișând o pălărie (în italiana – capello).

A fost construită în secolul al XIII-lea. și pe parcursul lungii sale istorii a reușit să treacă prin mâinile mai multor proprietari. O perioadă clădirea a servit chiar și ca han, destul de murdar și neatrăgător.

Casa Julietei din Verona
Casa în care s-au desfășurat pasiunile lui Shakespeare

De ce acest vechi conac a devenit asociat cu tragedia Romeo și Julieta?

Probabil, motivul pentru aceasta este asemănarea cu numele personajelor sale principale – familia Capoletto. De fapt, nu există absolut nicio dovadă care să indice că Del Capello ar fi prototipul lor.

Cu toate acestea, fanii piesei și naturile romantice din întreaga lume, nu sunt deloc supărați.

Balconul Julietei

Sute (sau chiar mii) de turiști se îngrămădesc zilnic într-o curte mică și confortabilă pentru a vedea același balcon legendar de pe care tânăra Julieta asculta confesiunile pasionale ale lui Romeo.

Apropo, cu balconul totul nu este atât de simplu. De fapt, acesta niciodată nu a existat. Și nu numai pe fațada casei, ci, de fapt, în piesă. Dacă o recitiți, sigur vă convingeți că tânărul înflăcărat din familia Montecchio stătea la fereastra iubitei sale.

Balconul legendar (foto wikipedia)

Confuzia a fost cauzată de un alt dramaturg englez pe nume Thomas Otway, a cărui piesă Istoria și căderea lui Gaius Marius, scrisă la aproape un secol după Romeo și Julieta, s-a dovedit a fi surprinzător de asemănătoare ca intrigă.

În această producție teatrală, personajul principal apare pe balcon, ce mai târziu a migrat către producțiile pieselor lui Shakespeare. Păi de ce nu? Romantism.

Un nou element arhitectural a fost adăugat pe fațada Palatului Verona în prima jumătate al secolului XX, după lansarea unui film al regizorului de la Hollywood George Cukor.

Statuia Julietei în curtea casei

Pe lângă construcția balconului, casa a suferit și alte modificări – autoritățile orașului au încercat pe cât posibil să „atașeze” atracția nou creată de legenda celor doi îndrăgostiți.

Așa că în anii 70, în curte a fost instalată și o sculptură din bronz a Julietei. Totul, aproape cum spunea signor Montecchio: „Îi voi ridica o statuie din aur”.

Vrei fericire în dragoste – freacă sânul drept al Julietei

De-a lungul anilor, din motive necunoscute, a apărut credința că, dacă freci sânul drept al statuei, cu siguranță te aștepta o dragoste fericită și lungă.

Fluxul celor care doreau să găsească sentimente eterne a fost atât de mare, încât biata sculptură nu a putut rezista, dând o fisură. Prin urmare, astăzi, în locul ei, „pelerinii” sunt întâmpinați de o copie, iar originalul este plasat într-un muzeu.

Specificul atracției

O altă tradiție populară printre vizitatorii casei Julietei este de a lăsa pe pereți note cu mărturisiri de dragoste.

Pe vremuri, literalmente, toată curtea era acoperită cu ele, dar acum se poate primi o amendă decentă pentru asta. Numai pereții interiori ai arcului au fost lăsați să fie murdăriți de îndrăgostiți.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu toate acestea, tehnologiile moderne au ajuns și aici, așa că este deja posibil să îi trimiți un mesaj Julietei prin internet. Nici măcar nu trebuie să mergi la Verona.

Acum casa în sine găzduiește un muzeu dedicat piesei nemuritoare. În casă, puteți vedea interioarele epocii Romeo și Julieta, precum și să admirați costumele și mobilierul din celebrul film al lui Franco Zeffirelli.

Fragment din interior

Adresa si cum se ajunge acolo

Casa Julietei din Verona se află la: via Cappello 23. Este literalmente la 100 de metri de cea mai faimoasă piață a orașului – Piazza delle Erbe.

Puteți ajunge la ea direct din gara Porta Nuova, cu autobuzul sau mergând pe jos aproximativ o jumătate de oră.

Orar de funcționare

Casa Julietei este deschisă vizitatorilor în fiecare zi, cu excepția zilelor de luni, 1 ianuarie și 25 decembrie.

De marți până duminică, muzeul este deschis între orele 9:00 și 19:00. Dar să știți că puteți intra cel târziu la ora 18:30.

Bilete

Poți intra în curte absolut liber, dar dacă vrei să vizitezi muzeul și balconul, va trebui să cumperi un bilet de 6 euro. Apropo, cu un card turistic special VeronaCard, vizitarea Casei Julietei este gratuită.

Din octombrie până în mai, în prima duminică a lunii, intrarea costă doar 1 euro.

Cel mai bun moment pentru a vizita Casa Julietei este dimineața sau seara. În această perioadă nu sunt atât de mulți oameni și nu trebuie să stai la coadă. In orice caz, în ciuda popularității atracției, nu este nevoie să cumperi un bilet din timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *