Bagaje pierdute – ce e de făcut dacă bagajul este pierdut.

Plecând într-o vacanță mult așteptată, ne dorim ca totul să meargă perfect, dar uneori se întâmplă ca problemele să înceapă imediat ce coborâm din avion. După ce aștepți în zadar la banda transportoare, îți dai seama brusc că bagajul tău lipsește … Ce trebuie făcut pentru a-l găsi?

În primul rând, asigurați-vă că bagajul dvs. nu se află pe benzile transportoare. Cel mai des, bagajul nu este descărcat tot odată, ci în loturi. Sau, dintr-o dată, se întâmplă ca un coleg – călător să-ți fi apucat geanta (motiv pentru care am lipit o etichetă strălucitoare cu nume pe valiză) și apoi, după ce și-a dat seama, fuge să-l returneze proprietarului. Ei bine, ce se întâmplă dacă bagajul rămâne pierdut?

În loc să vă deprimați, trebuie să depuneți imediat o cerere pentru restituirea bagajelor. Puteți depune o reclamație la biroul serviciului special de găsire a bagajelor (Lost & Found), prezent în orice aeroport internațional important.

  1. În actul privind pierderea bagajelor, ar trebui să detaliați principalele caracteristici ale bagajului pierdut: dimensiunea, culoarea și forma, textura, mânere, încuietori, numărul de roți etc.
  2. Actul trebuie să conțină numărul cererii, datele de contact, adresa, numerele de telefon, precum și numerele de telefon ale serviciului de urmărire a bagajelor sau reprezentantul companiei aeriene cu care ați zburat.
  3. Trebuie să atașați copia pașaportului și talonul bagajului la cererea scrisă. Este foarte important să păstrați o chitanță pentru bagajele înregistrate, care sunt de obicei lipite pe cartea de îmbarcare. Fără aceasta, este foarte dificil să dovediți faptul că ați avut bagaje, așa că tratați-l cu atenție.

Majoritatea companiilor aeriene internaționale sunt conectate la sistemul mondial de căutare a bagajelor. Un act întocmit de un angajat al serviciului de urmărire a bagajelor intră imediat în programul internațional de cătare a bagajelor World Tracer, iar sistemul începe să caute o corespundere între cererea pasagerului și informațiile despre bagajele găsite. Într-adevăr, cel mai des întâlnit motiv de pierdere a bagajelor este un lucru obișnuit – a dispărut eticheta care este atașată la valiză sau geantă atunci când se efectuează înregistrarea la zbor. Când se întâmplă acest lucru? Atunci când este transportat bagajul către sau de la un zbor sau când se schimbă de la un zbor la alt zbor, este foarte dificil să se stabilească la ce avion ar trebui să fie repartizat bagajul și cine este proprietarul său. În consecință, bagajele sunt transmise în departamentul Lost & Found.

După intrarea în sistem, pasagerul primește o chitanță cu numărul cererii de căutare. Imediat ce sistemul arată că bagajul a fost găsit și indică locația acestuia, angajatul Lost & Found află  în cât timp poate fi livrat bagajul și informează pasagerul despre acesta. De regulă, bagajele sunt trimise cu cel mai apropiat zbor, iar în cazul în care durează câteva zile, serviciul aerian oferă livrare la adresa furnizată de pasager.

Dar dacă aveți obiecte de igienă personală și obiecte necesare urgent în bagaj? Aproape toate companiile oferă o mică recompensă monetară în valoare de la 50 la 200 de dolari.

Dacă toate eforturile pentru găsirea bagajelor pierdute au fost în zădar, atunci după 21 de zile, bagajul este considerat pierdut sau furat. Și acum puteți face o cerere și cere o recompensă pentru prejudiciul suferit. Compensarea bagajelor pierdute și întârziate este reglementată de Convenția de la Varșovia și Protocolul de la Haga, care sunt prioritare legilor locale privind transportul internațional.

Conform Convenției de la Varșovia privind regulile transportului aerian internațional, transportatorul este obligat să compenseze pierderea bagajelor înregistrate în valoare de:

  • acceptat pentru transportul aerian cu valoare declarată – în valoarea declarată
  • fără declararea valorii – în funcție de greutatea bagajului;
  • dacă, din anumite motive, bagajul nu a fost cântărit, atunci se rambursează greutatea a 35 de kilograme
  • dacă, dintr-o șansă norocoasă, ați păstrat bonuri pentru articolele cumpărate, atunci transportatorul este obligat să ramburseze costul lucrurilor conform bonurilor.

Dacă nu sunteți de acord cu valoarea recompensei, atunci trebuie să prezentați o cerere către transportatorul aerian, însoțită de o scrisoare, care explică de ce nu sunteți mulțumit de valoarea compensației. Este foarte important să respectați termenele limită pentru depunerea unei astfel de cereri.

Dacă v-a fost eliberat la aeroport bagajul deteriorat, trebuie să trimiteți o reclamație în cel mult 7 zile din momentul în care ați primit lucrurile. Dacă bagajul deteriorat a fost adus la domiciliu sau la birou, perioada crește până la 21 de zile de la data livrării. În cazul pierderii bagajelor, cererea se depune în termen de maxim 18 luni.

Ei bine, dacă aveți noroc, puteți obține compensații de până la 5 000 de dolari. În caz contrar, transportatorul trebuie să vă refuze în scris. Cu acest refuz, precum și o copie a cererii, puteți merge în instanță. Puteți iniția un proces la până doi ani din ziua în care bagajul trebuia să ajungă la aeroportul de destinație. Conform statisticilor judiciare, de cele mai multe ori judecătorii iau partea pasagerului. Până la urmă, sunt și ei uneori pasageri….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *