Dansatoarele la carnavalul de la Rio de Janeiro

Carnavalul din Brazilia 2019: Tot ce trebuie să știți despre carnavalul din Rio

Mii de oameni din diferite părți ale lumii visează într-o zi să ajungă în epicentrul evenimentelor de la cel mai mare carnaval al lumii. Esti unul dintre ei? Am pregătit un ghid complet despre acest eveniment pentru a răspunde la toate întrebările dvs. – când este mai bine să mergeți, cum să participați, cât costă și de ce se merită să ajungeți acolo.

Când și unde are loc carnavalul brazilian?

Carnavalul din Brazilia are loc anual în februarie sau martie, începe cu 40 de zile înainte de Paște și simbolizează apropierea Postului (carne vale înseamnă „la revedere, carne”). Sărbătorește întreaga țară, dar cel mai mare este carnavalul de la Rio de Janeiro, care a intrat chiar în Cartea Recordurilor Guinness.

Carnavalul brazilian oficial durează 5 zile, iar în a 6-a zi are loc parada principală a campionilor.

Ziua 1 și Ziua 2 – ceremonia de deschidere a carnavalului și paradele școlilor din Liga a II-a, care concurează pentru dreptul de a fi printre 12 cei mai buni la anul viitor.

Ziua 3 și Ziua 4 sunt considerate ca fiind principalele, deoarece prin Sambodrom vor trece reprezentanții a 12 școli din Prima Ligă.

Ziua 5 este destinată paradei școlilor pentru copii.

Parada campionilor are loc peste 3 zile – în ea participă 6 școli: 5 din Liga I și 1 din Liga II.

În plus față de parada de la Sambodrom, veți avea multe oportunități de a vă alătura procesiunii de carnaval pe străzile orașului. Și înainte de parada de la Sambodrom, au loc repetițiile principale, care pot fi văzute gratis.

* Sambodrom – o stradă specială pentru procesiuni stradale și carnavaluri cu loc pentru spectatori. Sambodromul din Rio a fost înființat în 1984. Suprafața sa este de 85.000 m², unde se pot încadra aproximativ 80.000 de persoane.

Rio Carnaval Dancer

Carnavalul de la Rio de Janeiro 2019: programul evenimentelor

Carnavalul brazilian dinn 2019 va începe la 1 martie și se va încheia pe 9 martie cu o paradă de campioni.

1 martie, vineri

 • 13:00 – ceremonia de deschidere. Primarul orașului Rio de Janeiro va transmite cheile către oraș către regele Momo, personajul care se alege în timpul carnavalului. Acesta este ales dintre localnicii care sunt înalți și cântăresc mai mult de 100 de kilograme.
 • 21:00 – Parada preliminară a școlilor samba (Preliminary Parade) Partea 1.

2 martie, sâmbătă

 • 09:30 – spectacolul Cordão do Bola Preta (Downtown).
 • 16:00 – spectacolul Band Ipanema (locul de întâlnire – Piata General Osório, Ipanema).
 • 20:00 – concurs pentru grupurile de dansatori amatori pe Av. Rio Branco, Centro.
 • 21:00 – Parada „preliminară” a școlilor de samba pe Sambodrom. Partea 2.
 • 23:00 – Magic Ball la Copacabana Palace Hotel.

03 martie, duminică

 • 22:00 – parada principală a școlilor samba pe Sambodrom, partea 1.

4 martie, luni

 • 22:00 – parada principală a școlilor samba pe Sambodrom, partea 2.

5 martie, marți

 • 16:00 – Performanța trupei Ipanema.
 • 21:00 – Parada școlilor samba pentru copii pe Sambodrom.
 • 23:00 – Gay Ball la Scala Rio.

9 martie, sâmbătă

 • 22:00 – Parada campionilor.

Informații interesante despre școlile de samba din Rio de Janeiro

Există peste 70 de școli de samba în Rio de Janeiro, care sunt împărțite în 6 grupuri: Liga Principală (Grupul Principal), Preliminară (Grupul Preliminar), precum și ligile B, C, D și E. Ligile Principală și Preliminară luptă pentru supremația pe Sambodrom. Restul școlilor le puteți vedea în procesiunile, care vor avea loc pe străzile orașului.

Liga principală este formată din 12 școli iar cea Preliminară din 10. Performanțele fiecărei școli de pe Sambodrom durează aproximativ 80 de minute, deci luați în considerare acest lucru atunci când planificați vizita.

Miercuri, a doua zi după parada școlilor pentru copii, juriul rezumă, iar apoi are loc o Paradă a campionilor cu participarea reprezentanților celor mai bune școli. Școlile care iau locurile 1-3 primesc premii în bani. Și școala cu cel mai mic rating din Premier League trece în liga Preliminară și invers – cea mai bună școală din Liga Preliminară, anul viitor va juca în Prima.

Pregătirea pentru următorul carnaval va începe imediat după încheierea actualului. Vă puteți imagina cât de mult timp, efort și bani sunt cheltuiți pentru pregătirea programelor, costumelor și platformelor mobile. Costumele dansatoarelor cântăresc între 5 și 80 de kilograme.

Dansator la carnavalul de la Rio de Janeiro
Dansator la carnavalul de la Rio de Janeiro

Video despre Carnavalulu de la Rio, filmat in 2018

Ce-mi trebuie să ajung la carnavalul de la Rio?

1. Bilete de avion

Puteți ajunge de la București la Rio numai cu escale, de exemplu, la Amsterdam sau la Roma. KLM oferă un zbor prin Amsterdam dus – întors la prețul de la 718 Euro, în care veți petrece aproximativ 18 ore. Cu Alitalia puteți zbura spre Rio și înapoi cu 765 Euro, și durata călătoriei este de la 18 la 30 de ore.

De la Chișinău până la Rio se poate ajunge cu o escală la Frankfurt, pentru 875-903 Euro, zborul va dura de la 18 la 40 de ore, în dependență de cursa alesă.

Zborurile către Rio de Janeiro la cele mai bune preturi de la 718 € în ambele direcții deja vă așteaptă!

Viza

Cetățenii Romaniei și a Republicii Moldova nu au nevoie de viză pentru a vizita Brazilia cu scopuri turistice. Doritorii pot rămâne în țară timp de până la 90 de zile per semestru.

Cetățenii altor țări pot verifica dacă au nevoie de viză pentru a intra în Brazilia utilizând acest tabel. (Link Devenit nevalabil)

2. Cazare în RioBooking.com


Rezervați un hotel in Rio de Janeiro cat mai devreme posibil, în mod ideal – cu șase luni înainte de carnaval, pentru ca optiunile bune și nu foarte scumpe se vând instantaneu.

Locul în pensiune costă 8-15 USD pe zi, iar cu cât mai aproape este începutul sărbătorii, cu atât prețurile sunt mai mari.
O cameră de hotel sau o cameră într-un apartament vă va costa de la 30 $, iar întregul apartament – de la 60 $ pe noapte.
Pentru a economisi bani, vă puteți caza într-unul dintre orașele mici din apropiere de Rio, de exemplu, în Niteroi.


Booking.com

Puteți face couchsurfing, dar rețineți că, în ajunul carnavalului, localnicii primesc zeci de cereri, deci este important să ieșiți în evidență, să găsiți gazda interesată și să fiți gata să vorbiți mult.

Un sfat cu privire la alegerea hotelului: pentru a nu îmbogăți șoferii de taxi, care se străduiesc să înșele turistul naiv (și, de multe ori, beat), găsiți o cazare la distanță de mers pe jos de stația de metrou. În zilele carnavalului, metroul din Rio este deschis non-stop, trenurile plecând la fiecare 10 minute.

3. Participarea la carnaval contra plată

Există 4 posibilități, ale căror costuri diferă semnificativ.

3.1. Cumpărați locuri în standurile de pe Sambodrom (95-100 USD)

Costul unui bilet pentru parada de samba, care trece pe Sambodrom, depinde de:

Evenimentul selectat: parada preliminară, parada școlilor din Liga I, parada campionilor;

Blocul de locuri (distanța de la stradă de-a lungul căreia se mișcă participanții);

Sector.

Biletele pentru paradă Primei Ligi din 3 sau 4 martie acum costă:

Sectoare – de la 130 la 200 dolari.

Sectorul VIP – de la 460 dolari la 1000 dolari.

Scaune private – 150 $.

La parada campionilor (9 martie):

Sectoare – de la 95 dolari la 205 dolari.

Sectorul VIP – de la 285 dolari la 625 dolari.

Scaune private – 125 USD.

Biletele pot fi cumparate pe site-ul oficial al carnavalului de la Rio de Janeiro.

Însă există informații neconfirmate că prețul unui bilet la fața locului este mai mic decât la intermediari și pe Internet. La casele Sambodromului biletele apar la începutul lunii ianuarie. Puteți încerca să contactați compatrioții care trăiesc în Rio și pentru o mică atenție financiară să obțineți biletele fără a plăti în plus.

3.2. Participați la parada de la Sambodrom (200-3000 $)

Există o posibilitate fatastică de a participa la paradă, ca parte a uneia dintre școli de samba. Pentru a face aceasta, trebuie să vă înțelegeți cu reprezentanții școlii și să cumpărați un costum de la ei.

3.3. Vizitați una dintre petrecerile costumate (80-185 USD)

Înainte și în timpul carnavalului brazilian de la Rio de Janeiro, sunt organizate petreceri costumate, cele mai renumite și mai costisitoare dintre acestea fiind organizate la Copacabana Palace Hotel. Biletele trebuie achiziționate în avans (cu cât evenimentul este mai prestigios, cu atât mai devreme).

3.4. Vizitați petrecerile din școlile de samba (4-8 dolari)

Aceasta este opțiunea cea mai accesibilă, de obicei intrarea în Samba Hall (sediul școlii), costă de la $ 4 (15 BRL) la $ 8 (30 BRL). Cele mai renumite școli sunt Mangueira, Salgueiro, Unidos da Tijuca și Vila Isabel, care se află aproape una de cealaltă, de aceea puteți vizita mai multe timp de o noapte. Dansurile încep, de obicei, după miezul nopții, iar multe școli se află la marginea mahalalelor, deci este mai sigur să mergeți la o asfel de petrecere, într-o companie.

4. Participare gratuită: carnavalul de pe străzi

Majoritatea localnicilor se distrează nu pe Sambodrom, ci pe străzi. În diferite părți ale orașului, întreagi cartiere sunt blocate, iar petrecerile cu dansuri și cu muzică incendiară sunt ținute acolo. Fiecare poate deveni participant. Astfel de petreceri încep cu mult înainte de carnaval, în ianuarie.

Organizatorii sunt așa-numitele bloc – grupuri, care constau din muzicieni, care oferă muzica și cei mai petrecăreți vecini. Cele mai populare petreceri se desfășoară în zonele Copacabana, Leblon, Ipanema, Jardim Botanico, Lagoa, precum și în centrul orașului. Înregistrate oficial sunt 269 de „blocuri”, care vor ține aproximativ 500 de petreceri în sezonul 2019.

Cel mai mare grup este Cordao do Bola Preta, aproximativ 200.000 de persoane participând la petrecerile lor în fiecare an. Simpatia e Quase Amor adună aproximativ 100 000 de participanți, iar Monobloco – aproximativ 80 000. Toți organizează petreceri pe Avenida Rio Branco, una dintre cele mai mari străzi din Rio.

Dansatoarele la carnavalul de la Rio de Janeiro
Dansatoarele la carnavalul de la Rio de Janeiro

5. Costum

Prezența unui costum nu este necesară, însă cu el va alăturați rapid mulțimii colorate a carnavalului stradal. Însă pentru a participa la parada în componența școlilor, costumul este obligator.

Puteți cumpăra un costum al școlii de samba de la reprezentanții oficiali. Persoanele de contact sunt ușor de găsit pe site-urile oficiale ale școlilor, de exemplu:

În plus, costumele (un pic mai scump) sunt vândute pe site-uri specializate: rio-carnival.net, www.riocostumes.com și altele.

Desigur, hainele pentru carnavalul brazilian pot fi făcute și acasă cu propriile forțe. Internetul este plin de diferite instrucțiuni și modele. Însă chestia principală într-un costum este starea de spirit!

6. Live webcast de la Rio Carnival

Nu mergeți să vizitați carnavalul în Brazilia? Nu vă supărați, multe site-uri organizează transmisiuni directe online! Anul trecut au făcut-o Red Bull TV, www.bigmir.net, precum și câteva canale TV. La Rio de Janeiro, difuzarea carnavalului la televizor se face în fiecare an.
Deci, puteți cumpăra un bilet pentru o zi la Sambodrom și puteți vedea restul online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *